≡ Menu




Current Affairs Quiz : July 10 2016 MCQ Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 10 2016. All the recent incidents which were held on Tenth July 2016 are drifted here as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download this  “Current Affairs Quiz : July 10 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : July 10 2016

Current Affairs Quiz : July 10 2016

Current Affairs Quiz : July 10 2016 Question And Answers

 

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 10 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1.Recently which state CM to Launched for “Accident Victims” free treatment in India?

  • A. Karnataka
  • B. Maharashtra
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Haryana

Show Answer

Ans: – A – Karnataka – Explanation: Karnataka Chief Minister Siddaramaiah launched ‘Santwana Yojana’ under which road accident victims will be given free treatment for the first 48 hours at any hospital. The victim would receive medical care for first 48 hours and get treatment at any hospital. All hospitals would be directed not to reject accident victims.

Hide

2. Recently which two states signed historic pacts on water sharing?

  • A. Bihar and Assam
  • B. Kerala and Haryana
  • C. Maharashtra and Telangana
  • D. Uttar Pradesh and Bihar

Show Answer

Ans: – C – Maharashtra and Telangana – Explanation: Maharashtra and Telangana sign historic pacts on water sharing. Both states agree to construct five barrages to share water for irrigation. Telangana and Maharashtra governments have signed the construction of five barrages on Penganga and Godavari rivers.

Hide

3. When is the “World Wildlife Day” observed?

  • A. 9Th January
  • B. 22nd February
  • C. 7th May
  • D. 3rd March

Show Answer

Ans: -D -3rd March – Explanation: World Wildlife Day is marked on March 3 to raise awareness for the planet’s wild animals and plants. World Wildlife Day was first introduced to our calendars by the United Nations in 2013.

Hide

4. Recently which state won the first “Digital State in India” award?

  • A. Maharashtra
  • B. Assam
  • C. Kerala
  • D. West Bengal

Show Answer

Ans: – C – Kerala – Explanation:  President Pranab Mukherjee has declared Kerala as the first Digital State of the country. Now the God’s own country that boasts of many firsts in the human development index, has pinned another feather on the cap.

Hide

5. Recently who appointed as first “CEO of NIIF”?

  • A. NS Vishwanathan
  • B. Sanjay Mailk
  • C. Satya Paul
  • D. Sujoy Bose

Show Answer

Ans: – D – Sujoy Bose – Explanation: The finance ministry said that Sujoy Bose has been appointed as the chief executive officer (CEO) of National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) Ltd. Bose at present is director at Infrastructure and Natural Resources, International Finance Corporation (IFC).

Hide

6. Recently who appointed as “UN Women Goodwill Ambassador” in 2016?

  • A. Anne Hathaway
  • B. Peter Thomson
  • C. Harmeet Kaur
  • D. Ritu Beri

Show Answer

Ans: – A – Anne Hathaway – Explanation: Anne Hathaway is the latest Hollywood figure to be appointed by the United Nationsas a global goodwill ambassador to promote gender equality and the empowerment of women. The Oscar-winning actor joins Nicole kidman, Emma Watson and Princess Bajrakitiyabha mahidol of Thailand as fellow women’s goodwill ambassadors.

Hide

7. Manohar Aich who passed away recently was a__________?

  • A. Bodybuilder
  • B. Actor
  • C. Minister
  • D. Doctor

Show Answer

Ans: – A – Bodybuilder – Explanation: 104 years old bodybuilder Manohar Aich, who was once a household name in Bengal after becoming India’s first Mr. Universe in 1952, died at his Baguiati residence.

Hide

8. Razak Khan who passed away recently was a__________?

  • A. Cricketer
  • B. Writer
  • C. Film Actor
  • D. Footballer

Show Answer

Ans: – C – Film Actor – Explanation: Veteran comedy actor Razak Khan, who worked in films like “Hera Pheri”, “Raja Hindustani”, and “Baadshah” among others, died following a cardiac arrest.

Hide

9. Recently which software company acquires “Educational startup Learnsprout”?

  • A. Samsung
  • B. Apple
  • C. Microsoft
  • D. Nokia

Show Answer

Ans: – B – Apple – Explanation: Apple has acquired education-technology startup Learn Sprout, which creates software for schools and teachers to track student’s performance. Learn Sprout is a three-year-old, San Francisco-based software startup whose online data insights help K-12 educators track student’s performances.

Hide

10. Recently which country named “world’s safest vacation spot”?

  • A. Germany
  • B. Switzerland
  • C. Iceland
  • D. India

Show Answer

Ans: – C – Iceland – Explanation: Iceland has been named as the world’s safest vacation spot. Based on the recently released Global Peace Index (GPI) ranking, the Institute for Economics and Peace charted the world’s safest destinations. 

Hide

11. Recently who appointed as “first female mayor” of Rome?

  • A. Virginia Raggi
  • B. Domitia Longina
  • C. Flavia Valeria
  • D. Livia Ocelina

Show Answer

Ans: – A – Virginia Raggi – Explanation: Virginia Raggi has been elected as Rome’s first female mayor in a triumph for the populist Five Star Movement (M5S), representing a blow to Matteo Renzi, Italy’s prime Minister.

Hide

12. Recently which city named most polluted city in India?

  • A. Allahabad
  • B. Raipur
  • C. Gwalior
  • D. Patna

Show Answer

Ans: – C – Gwalior – Explanation: WHO reported that India is home to four of the five cities in the world with worst air pollution. Gwalior topped in the list. Tiny particulate matter can cause, lung cancer, Strokes, heart disease.

Hide

13. Recently which government announced its,”Agri Business Policy”?

  • A. Gujarat
  • B. Haryana
  • C. Kerala
  • D. Bihar

Show Answer

Ans: – A – Gujarat – Explanation: The State Government of Gujarat announced officially its “Agri Business Policy” in order promotes food processing and agriculture waste management during the festival of 2016 Krishi Mahotsav.

Hide

14. Recently 2016 Euro Cup Semi-Final France beat in which country?

  • A. Romania
  • B. Germany
  • C. Italy
  • D. Portugal

Show Answer

Ans: – B – Germany – Explanation: Recently Euro cup semi-final France beat Germany in 2016. Thursday European Championship semi-final against Germany and he did the in style, scoring twice to lead the host nation to an historic 2-0 victory over the world champions.

Hide

15. Recently __________gets India’s first nuclear liability policy?

  • A. NPCIL
  • B. NPAIL
  • C. NPMIL
  • D. NPIIL

Show Answer

Ans: – A – NPCIL (Nuclear Power Corporation of India Limited) – Explanation: India’s first insurance policy covering public liability to an atomic power plant operator has been issued to Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL). The total premium of such policy is 100 crore for a risk cover of Rs 1,500 crore.

Hide

16. Recently which cricketer named “Indian Cricketer of the year award” in 2016?

  • A. Virat Kohli
  • B. Rohit Sharma
  • C. Ajinkya Rahane
  • D. MS Dhoni

Show Answer

Ans: – B – Rohit Sharma – Explanation: Rohit Gurunath Sharma (born 30 April 1987) is an Indian cricketer. He is a right-handed batsman and an occasional right-arm off break bowler who plays for Mumbai in domestic cricket. He is the Captain of the Mumbai Indians in the Indian Premier League.

Hide

17. Recently which cricketer named “International Batsman of the year” award in 2016?

  • A. AB de Villiers
  • B. Virat Kohli
  • C. Steve Smith
  • D. Joe Root

Show Answer

Ans: – D – Joe Root – Explanation: Joseph Edward ‘Joe Root (bron 30 December 1990) is an English cricketer, who plays for Yorkshire County Cricket Club and England. He was originally a right-handed opening batsman and occasional off-spinner, with a similar playing style to former England caption Michael Vaughan. However, he has played the majority of his cricket for England in the middle order.

Hide

18. Recently who appointed as the “Chief defence accounts auditor” in 2016?

  • A. SK Kohli
  • B. Bk Sharma
  • C. MK Mishra
  • D. CK Lamba

Show Answer

Ans: – A – SK Kohli – Explanation: Senior bureaucrat SK Kohli has been appointed as Controller General of Defence Accounts (CGDA). The Appointments Committee of Cabinet has approved Kohli’s empanelment for promotion to the post of CGDA. He is an Indian Defence Accounts Service Officer.

Hide

Video Current Affairs Quiz : July 10 2016 

 Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)