Search Here

Current Affairs Quiz : July 11 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 11 2017. All the recent incidents which were held on Eleventh July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 11 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 11 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 11 2017

Current Affairs Quiz : July 11 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 11 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently government has merged the ministry of urban development & housing and urban poverty alleviation, the ministry is headed by whom?

  • A. M. Venkaiah Naidu
  • B. Nitin Jairam Gadkari
  • C. Arun Jaitley
  • D. Kalraj Mishra

Show Answer

Answer: A – M. Venkaiah Naidu – Explanation – The government has merged the ministries of urban development, and housing and urban poverty alleviation on 7th July– involved in policy making in urban areas – to form the Ministry of Housing and Urban Affairs. This is third time the ministries have been merged. Venkaiah Naidu heads the ministries of urban development, and housing and urban poverty alleviation.

Hide

2. Which is becomes the first Indian city to get UNESCO Heritage tag?

  • A. Kolkata
  • B. Jaipur
  • C. Ahmadabad
  • D. Lucknow

Show Answer

Answer: C – Ahmadabad – Explanation – The Indian city of Ahmadabad on 8 July 2017 was declared India’s first World Heritage City, recognising heritage value of the walled city’s unique heritage. The announcement was made by the World Heritage Committee (WHC) of UNESCO following a meeting in Krakwo, Poland. After the announcement, the city has now joined the likes of heritage cities like Paris, Edinburg, Galle in Sri Lanka, Cairo, among others.

Hide

3. Recently Chief Minister of this state has launches RSS website?

  • A. Chhattisgarh
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Maharashtra
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: D – Madhya Pradesh – Explanation – The Madhya Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has launched the RSS website on 10th of July 2017.

Hide

4. Recently former Indian Ambassador to the US and _____________________ awardee Naresh Chandra was died.

  • A. Padma Shree
  • B. Rajiv Gandhi Award
  • C. Dronacharya Award
  • D. Padma Vibhushan

Show Answer

Answer: D – Padma Vibhushan – Explanation – Former Indian Ambassador to U.S., and Padma Vibhushan awardee,  Naresh Chandra (82) died at Manipal hospital at Dona Paula near Panaji on 9th July night.

Hide

5. Recently at the age of _________________ veteran actress Sumita Sanyal was died.

  • A. 71
  • B 77
  • C. 79
  • D. 84

Show Answer

Answer: A – 71 – Explanation – Veteran actor Sumita Sanyal, who was well known artist in both Bengali and Hindi films, passed away at the age of 71 at Kolkata on 9th July 2017.

Hide

6. Recently which country’s Archaeological Site Valongo Wharf is added to UNESCO’s World Heritage List?

  • A. Brazil
  • B. Japan
  • C. United Stares
  • D. Canada

Show Answer

Answer: A – Brazil – Explanation – The World Heritage Committee of UNESCO on 9 July 2017 added Valongo Wharf Archaeological Site in the World Heritage List. The committee, during its meeting in Krakow, Poland, stated that Valongo is the most important physical trace of the arrival of African slaves on the American continent.

Hide

7. Recently which country announces victory over Islamic State in Mosul?

  • A. Iran
  • B. Iraq
  • C. Tehran
  • D. Afghanistan

Show Answer

Answer: B – Iraq –  Explanation – Haider al-Abadi, Prime Minister of Iraq, on 8 July 2017 declared the full liberation of Mosul and reclaims the city after three years of ISIL control. The success was achieved after nine months of bitter fighting to displace the extremist group from the city where it proclaimed its caliphate. Abadi travelled to Mosul to formally reclaim the devastated city.

Hide

8. The 41st session of the World Heritage Committee was chaired by

  • A. Robert Kusek
  • B. Joanna Sanetra-Szeliga
  • C. Jacek Purchla
  • D. None of these

Show Answer

Answer: C – Jacek Purchla – Explanation – The World Heritage Committee, during its 41st session in Krakow from 2 July to 12 July 2017, added various cultural and natural sites in UNESCO’s World Heritage List. The 41st session of the World Heritage Committee was chaired by Jacek Purchla, Founder and Director of the International Cultural Centre in Krakow.

Hide

9. Recently Kujataa Greenland added into the World Heritage List, this site is located in which country?

  • A. Turkey
  • B. Angola
  • C. Poland
  • D. Denmark

Show Answer

Answer: D – Denmark – Explanation – Kujataa Greenland (Denmark): Kujataa is a sub-arctic farming landscape located in the southern region of Greenland. It bears witness to the cultural histories of the Norse hunters-gatherers, Norse farmers, Inuit hunters and Inuit farming communities. The landscape represents the earliest introduction of farming to the Arctic, and the Norse expansion of settlement beyond Europe.

Hide

10. In the Asian Athletics Championships 2017 which country topped in the medal tally?

  • A. India
  • B. Kazakhstan
  • C. China
  • D. Vietnam

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – The 2017 Asian Athletics Championships was the 22nd edition of the Asian Athletics Championships. It was held from 6 to 9 July 2017 at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar, India. Bhubaneswar was the third Indian city to host Asian Championships. Around 800 athletes from 45 countries attended the event. This time India created history by topping (29) medal tally at Asian Athletics.

Hide

11. How many medals did China earned in the Asian Athletics Championships 2017?

  • A. 24
  • B. 20
  • C. 27
  • D. 18

Show Answer

Answer: B – 20 – Explanation – The 2017 Asian Athletics Championships was the 22nd edition of the Asian Athletics Championships. It was held from 6 to 9 July 2017 at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar, India. The China concluded with 8 Gold, 7 Silver and 5 Bronze.

Hide

12. Recently who wins the Austrian Grand Prix?

  • A. Sebastian Vette
  • B. Daniel Ricciardo
  • C. Valtteri Bottas
  • D. Lewis Hamilton

Show Answer

Answer: C – Valtteri Bottas – Explanation – Finnish driver Valtteri Bottas dominated the Austrian Grand Prix to take his second victory of the year ahead of Sebastian Vettel as Lewis Hamilton recovered to fourth. Valtteri Bottas drives Mercedes.The event took place in Baku, the capital and largest city of Azerbaijan.

Hide

13. Whose Blue-Bordered Sari declared an Intellectual Property?

  • A. Annie Besant
  • B. Mother Teresa
  • C. Mamta Banerjee
  • D. Indira Gandhi

Show Answer

Answer: B – Mother Teresa – Explanation – Mother Terasa’s blue border sari which worn by nuns of Missionaries of Charity was recognised as Intellectual Property of Missionaries of Charity on September 4, 2016, the day the Mother Teresa was canonized. Mother Teresa’s Blue-Bordered Sari declared an Intellectual Property. The Trade Marks Registry, Government of India, has granted the registration of the trade mark for that pattern of the blue border of sari. After a series of strict legal proceedings, it was granted. This is the first time that a uniform has been made intellectual property.

Hide

14. During the ‘Maruti Suzuki Sportsperson of the Year’ who wins the ‘Sportsperson of the Year’ award?

  • A. P V Sindhu
  • B. Saina Nehwal
  • C. Srikanth Kidambi
  • D. Jwala Gutta

Show Answer

Answer: A – P V Sindhu – Explanation – During the ‘Maruti Suzuki Sportsperson of the Year’ Charity Gala Awards Rio Olympics silver medallist P V Sindhu was bagged with the Sportsperson of the Year award on 8th of July 2017.

Hide

15. Who among the following has been conferred with Golden Peacock environmental management award?

  • A. Nestle India
  • B. Procter and Gamble
  • C. Danfoss India
  • D. International Business Machines

Show Answer

Answer: C – Danfoss India – Explanation – On July 10, 2017 Climate and energy efficiency solutions company Danfoss India has been recognized with the ‘Golden Peacock Award’ for Environment Management. During the 19th World Congress on Environment Management’ in the presence of Supreme Court Justice Kurien Joseph, the award was presented in Hyderabad. Ravichandran Purushothaman is a President of Danfoss India.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 11 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query