Search Here

Current Affairs Quiz : July 12 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 12 2017. All the recent incidents which were held on Twelfth July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 12 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 12 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 12 2017

Current Affairs Quiz : July 12 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 12 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. When does government will organize global food fair to boost food sector?

  • A. November 2017
  • B. December 2017
  • C. January 2017
  • D. February 2017

Show Answer

Answer: A – November 2017 – Explanation – The government is going to organise a global food fair in November 2017. The Food Fair will be organized to provide a platform to Indian farmers and manufacturers so that they can showcase their products and explore partnerships with foreign companies.

Hide

2. Recently Ministry of Health signs MoU with which state government to set up Centre of Excellence in Transfusion Medicine?

  • A. Assam
  • B. West Bengal
  • C. Sikkim
  • D. Tripura

Show Answer

Answer: B – West Bengal – Explanation – Ministry of Health and Family Welfare has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Government of West Bengal to set up a state-of-the-art Centre of Excellence in Transfusion Medicine on 10th of July 2017.

Hide

3. Which state government launches free injectable contraceptive for women?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Telangana
  • C. Maharashtra
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: C – Maharashtra – Explanation – The Maharashtra Government has launched the ‘Antara’ program on account of World Population Day, which involves giving women the Modroxy Progesterone Acetate (MPA) injection to prevent unwanted pregnancy. The government is providing it free of cost.

Hide

4. In which city National Conference of NITI Aayog held?

  • A. Kolkata
  • B. Ahmadabad
  • C. Gandhinagar
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: D – New Delhi – Explanation – The National Conference of Chief Secretaries of States and Union Territories organised by NITI Aayog is held in New Delhi on July 10, 2017.

Hide

5. Which state government formed a committee to study legalities for separate State flag?

  • A. Karnataka
  • B. Jharkhand
  • C. Uttarakhand
  • D. Chhattisgarh

Show Answer

Answer: A – Karnataka – Explanation – Karnataka State government has constituted a nine-member committee headed by Principal Secretary, Department of Kannada and Culture, to study legalities for separate State flag in Karnataka.

Hide

6. According to the OECD & FAO report which country will becomes largest milk producer by 2026?

  • A. India
  • B. Bangladesh
  • C. Sri Lanka
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – According to OECD-FAO Agricultural Outlook 2017-2026, released by Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) and Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations, India will be the world’s largest milk producer by 2026 and will account for the biggest increase in wheat production globally.

Hide

7. Which day is observed as World Population Day?

  • A. July 12
  • B. July 11
  • C. July 10
  • D. July 9

Show Answer

Answer: B – July 11 – Explanation – World Population day is observed every year on July 11th 2017 to raise awareness of global population issues since 1989. Theme of World Population Day 2017 is ‘Family Planning: Empowering People, Developing Nations‘.

Hide

8. Recently which country transfers authority for West Bank Electrical Substation to Palestinians?

  • A. Iran
  • B. Jordan
  • C. Israel
  • D. Saudi Arabia

Show Answer

Answer: C – Israel – Explanation – Rami Hamdallah, Prime Minister of Palestinian, and Yuval Steinitz, Israeli Energy Minister, on 10 July 2017 launched the first power plant in the West Bank that transforms high to medium voltage in Jenin, north of the West Bank. It is the first time that Israel has given the ownership of electricity infrastructure to the Palestinian Authority.

Hide

9. Recently at the age of _________________ ‘The Indian Fighter’ actress Elsa Martinelli was died.

  • A. 80
  • B. 81
  • C. 79
  • D. 82

Show Answer

Answer: D – 82 – Explanation – Elsa Martinelli, the veteran Italian actress, best known for her work in the 1955 film “The Indian Fighter” passed away in Rome. She was 82.

Hide

10. Recently who received the Living Legend of the Year award at ‘Maruti Suzuki Sportsperson of the Year’ Charity Gala Awards?

  • A. Kapil Dev
  • B. Milkha Singh
  • C. Leander Paes
  • D. P. T. Usha

Show Answer

Answer: B – Milkha Singh – Explanation – Milkha Singh was given the Living Legend of the Year award. However, Milkha was unable to attend the event.

Hide

11. Who was awarded with the Lifetime Achievement Award at ‘Maruti Suzuki Sportsperson of the Year’ Charity Gala Awards?

  • A. Abhinav Bindra
  • B. Sushil Kumar
  • C. Karnam Malleswari
  • D. Mary Kom

Show Answer

Answer: A – Abhinav Bindra – Explanation – 2008 Beijing Olympics gold medallist and the country’s sole gold medal winner at Olympics, Abhinav Bindra was given the Lifetime Achievement Award.

Hide

12. IROAF sets gold standers by winning _______________________ award for Eco Innovation for year 2017.

  • A. Diamond Peacock Award
  • B. Silver Peacock Award
  • C. Golden Peacock Award
  • D. Bronze Peacock Award

Show Answer

Answer: C – Golden Peacock Award – Explanation – Indian Railways Organization for Alternate Fuel (IROAF) has set gold standards by winning Golden Peacock Award for Eco Innovation for the year 2017 for introducing eco friendly and cost saving Compressed Natural Gas (CNG) based Dual Fuel 1400 HP Diesel engines on Diesel Electric Multiple Unit (DEMU) trains.

Hide

13. Recently for the time India import crude oil from this country?

  • A. US
  • B. Venezuela
  • C. Russia
  • D. Saudi Arabia

Show Answer

Answer: A – US – Explanation – India will be going to import crude oil from US and the shipment is expected to touch Indian shores in October for the first time in history. It has been announced on 10th of July 2017.

Hide

14. The government has exempted the import of __________________ parts on lease from GST.

  • A. Hospital Equipment
  • B. Aircrafts
  • C. Industrial Machinery
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B – aircrafts – Explanation – The government has exempted the import of aircraft, aircraft engines and its parts on lease from the Goods and Services Tax (GST).

Hide

15. Name the Union Finance Minister who has launches a new tax payer service module ‘Aaykar Satu’.

  • A. Arun Jaitley
  • B. Suresh Prabhu
  • C. Ramvilas Paswan
  • D. Ravi Shankar Prasad

Show Answer

Answer: A – Arun Jaitley  – Explanation – A new tax payer service module ‘Aaykar Setu’, was launched by the Union Finance Minister, Shri Arun Jaitley on 10th of July 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 12 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query