≡ Menu




Current Affairs Quiz July 13 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 13 2016. All the recent incidents which were held on Thirteenth July 2016 are drifted here as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download this  “Current Affairs Quiz : July 13 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz July 13 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz – July 13 2016

Current Affairs Quiz : July 13 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 13 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



 

1.Recently Google launched to train 2 million android app developers, what was the apps name?

  • A. Android Skilling
  • B. Android Growth
  • C. Android Program
  • D. Android Develop

Show Answer

Ans: – A –‘Android Skilling’ – Explanation: Tech giant Google launched the ‘Android Skilling’ program in India that will aim to train 2 million Android app developers over the next 3 years to cash in on the high-quality talent pool in the country.

Hide

2. Which country ranked 2nd in world population in 2016?

  • A. China
  • B. United States
  • C. India
  • D. Indonesia

Show Answer

Ans: – C – India – Explanation: World Population day is an annual event observed on July 11 every year, which seeks to raise awareness of global population issues. The world population is estimated to be 7.4 billion as of March 2016. India ranks 2nd after China in being the most populated country in the world.

Hide

3. The book “Ace against Odds” is authored by________?

  • A. Sania Mirza
  • B. Mahesh Bhupathi
  • C. Leadder Paes
  • D. Somdev Devvarman

Show Answer

Ans: – A – Sania Mirza – Explanation: The book “Ace against Odds” is the autobiography of Sania Mirza, which she penned with her father Imran Mirza. The book chronicles her rise to the top and is peppered with anecdotes where talks about the difficulties and hardships as well as the joys and triumphs that came her way.

Hide

4. Recently which tennis player won Wimbledon man’s doubles Championship in 2016?

  • A. Julien Benneteau and Edouard Roger Vasselin
  • B. Pierre Hugues Herbert and Nicoles Mahut
  • C. Andy Murray and Milos Raonic
  • D. Robert Farah and Henri Kontinen

Show Answer

Ans: – B – Pierre Hugues Herbert and Nicoles Mahut – Explanation: The 130th edition of Wimbledon Championship was held at All England Lawn Tennis and Croquet Club in Wimbledon, London. It was played on grass courts. This is the third Grand slam tournament of the year of the four grand Slams.

Hide

5. Recently which state launched India’s first Smart Grid Project?

  • Uttar Pradesh
  • Kerala
  • Bihar
  • Haryana

Show Answer

Ans:  – D – Haryana – Explanation: The Union government has set to extend support to the country’s first smart grid project to be set up at Gurgaon in Haryana under UDAY, the state has been a performing state under the debt restructuring program for state-owned power distribution companies.

Hide

6. Recently which state government launched the “Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan”?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Meghalaya
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans: – C – Meghalaya – Explanation: Meghalaya Governor V. Shanmuganathan inaugurated the launch of Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan (PMSMA) in the East Khasi Hills district of Meghalaya at a program organized by the office of the District Medical & Health Officer, East Khasi Hills District, under the aegis of the National Health Mission.

Hide

7. Recently who appointed as acting Chief Secretary of Delhi?

  • A. Ramesh Negi
  • B. Manoj Patel
  • C. Mukesh Bora
  • D. Anuj Pande

Show Answer

Ans: – A – Ramesh Negi – Explanation: The Delhi government appointed Ramesh Negi as the acting Chief Secretary in the absence of K. K. Sharma, who will remain on leave till July 25. To fill the office the idea has been mooted by the government.

Hide

8. Recently India and which country signed an agreement for joint coal fired power plant?

  • A. Bangladesh
  • B. Sri Lanka
  • C. Pakistan
  • D. Nepal

Show Answer

Ans:- A – Bangladesh – Explanation – Bangladesh and India have signed an agreement for the construction of a 1,320 megawatt coal fired power plant near Sundarbans. The agreement was signed between Bangladesh – India Friendship Power Company (Pvt) Limited (BIFPCL), the joint venture enterprise and Bharat Heavy Electricals Limited.

Hide

9. Recently launched a bus service between New Delhi and which city of Nepal?

  • A. Kathmandu
  • B. Pokhara
  • C. Mahendranagar
  • D. Patan

Show Answer

Ans:- B – Pokhra – Explanation – The first direct bus service between Pokhra (Nepal) and New Delhi (India) was launched to connect South Asia’s two important cities. The bus service was flagged off by Nepal Home Minister Shakti Bahadur Basnet and India’s ambassador to Nepal Ranjit Rae from Pokhra (Nepal’s famous tourist spot).

Hide

10. Recently where India’s first Centre of Excellence on Internet of Things was launched?

  • A. New Delhi
  • B. Kolkata
  • C. Bengaluru
  • D. Mumbai

Show Answer

Ans:- C – Bengaluru – Explanation – India’s first Centre of Excellence on Internet of Things (CoE – IoT) was launched in Bengaluru, Karnataka by the National Association of Software and Service Companies (NASSCOM).

Hide

11. Recently which state of India creates a world record for planting over 5crore trees?

  • A. West Bengal
  • B. Madhay Pradesh
  • C. Odisha
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Ans:- D – Uttar Pradesh – Explanation – The forest department of Uttar Pradesh has set a world record for orchestrating the largest state-wide plantation drive in 24 hours mission to plant 5 crore saplings. The drive was kicked off by Samajwadi Party chief Mulayam Singh Yadav in Lucknow where he planted eight trees and CM Akilesh Yadav also paid a visit to the command centre to monitor the drive.

Hide

12. Recently who has been appointed as Chairman-cum-MD at Jute Corporation of India?

  • A. K. Bajaj
  • B. Ashok Sinha
  • C. K V R Murthy
  • D. Alok Johri

Show Answer

Ans:- C – K V R Murthy – Explanation – K V R Murthy has been appointed as chairman-cum-managing director of the Jute Corporation of India Limited with the effect from this month beginning. The appointment is valid for a period of five years or till the date of his superannuation, whichever is earlier.

Hide

13. Recently who selected as the captain of Indian men’s hockey team for the Rio Olympics 2016?

  • A. PR Sreejesh
  • B. Sardar Singh
  • C. SV Sunil
  • D. Satbir Singh

Show Answer

Ans:-  A – PR Sreejesh – Explanation – Hockey India named senior goalkeeper PR Sreejesh as the captain of the national team for the Rio Olympics, axing long time captain Sardar Singh.

Hide

14. Recently which state police launched Four Apps to strengthen Public Security System?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Assam
  • C. Maharashtra
  • D. West Bengal

Show Answer

Ans:- C – Maharashtra – Explanation – In order to strengthen public security system, the Maharashtra police have launched four mobile apps for timely intervention into emergency situations. The four applications are Pratisaad Ask, Police Mitra, Vahanchoritakrar, A Railway helpline app.

Hide

15. Recently who has been named as the best banking CEO in Asia?

  • A. Sashi Jagdishan
  • B. Aditya Puri
  • C. D Rajkumar
  • D. Utpal Bora

Show Answer

Ans:- B – Aditya Puri – Explanation – Aditya Puri, the chief executive and managing director of the second largest private sector lender HDFC Bank has been named as the best banking CEO in Asia by the investor community.

Hide

16. Recently who appointed as Chairman and Managing Director (CMD) of Bharat Petroleum Corporation Ltd.?

  • A. Utpal Bora
  • B. Sashi Jagdishan
  • C. D Rajkumar
  • D. Aditya Puri

Show Answer

Ans:- C -D Rajkumar – Explanation – D Rajkumar appointed as Chairman and Managing Director (CMD) of Bharat Petroleum Corporation Ltd (BPCL). He has been appointed to the posts for five-year term.

Hide

17. Recently which medicine company introduced anti – cancer product in Europe?

  • A. Aurobindo Pharm
  • B. Lupin
  • C. Cipla
  • D. Sun Pharma

Show Answer

Ans: – D – Sun Pharma – Explanation – Pharmacy Major Sun Pharma introduced anti-cancer product named Gemcitabine InfuSMART, used in treatment of cancer, in Europe to build a meaningful and differentiating presence in global oncology therapy.

Hide

18. Which Indian wrestler won the silver at the Spanish Grand Prix Wrestling championship 2016?

  • A. Narsingh Yadav
  • B. Sandeep Tomar
  • C.  Yogeshwar Dutt
  • D. Sushil Kumar

Show Answer

Ans:- B – Sandeep Tomar – Explanation – Indian Wrestlers Sandeep Tomar and Narsingh Yadav has bagged the silver and bronze medals in 74kg and 57kg respectively at the Spanish Grand Prix Wrestling championship held in Madrid.

Hide

19. Recently who appointed as chairman of Oil India?

  • A. Utpal Bora
  • B. Sashi Jagdishan
  • C. D Rajkumar
  • D. Aditya Puri

Show Answer

Ans:- A – Utpal Bora – Explanation – The Union Government in the first week of July 2016 appointed Utpal Bora as the full-time chairman of Oil India Ltd. Bora’s appointment was recommended by a three-member search-cum-selection committee headed by Cabinet Secretary P K Sinha.

Hide

20. Recently Sunita Kejriwal, wife of Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal has taken voluntary retirement from which department?

  • A. Tax Appellate Tribunal
  • B. Central Board of Direct Taxes
  • C. Indian Revenue Service
  • D. Indian Administrative Service

Show Answer

Ans:- C – Indian Revenue Service – Explanation – Sunita Kejriwal, wife of Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal has taken voluntary retirement from the Indian Revenue Service (IRS). Posted as Commissioner of IT in the Income Tax Appellate Tribunal (ITAT) here, she had sought VRS earlier this year. An official order in this connection has been issued by the Central Board of Direct Taxes (CBDT) on Tuesday.

Hide

21. Recently Enforcement Directorate (ED) arrested Financial Technologies India (FTIL) founder_________________?

  • A. Jignesh Mittal
  • B. Jignesh Shah
  • C. Jignesh Kulkarni
  • D. Jignesh Mehta

Show Answer

Ans:- B – Jignesh Shah – Explanation – The Enforcement Directorate (ED) arrested Financial Technologies India (FTIL) founder Jignesh Shah under the Prevention of Money Laundering Act (PMLA), an official said here late on Tuesday.

Hide

22. Recently which manufacturer company recognized for the ‘’ Best Tablet Brand 2016’’?

  • A. SAMSUNG
  • B. NOKIA
  • C. MICROMAX
  • D. DATA WIND

Show Answer

Ans:- D – DATA WIND – Explanation – Leader in delivering Internet access to emerging markets DataWind Inc. has been recognized for the Best Tablet Brand 2016 at the sixth Digital Terminal Awards 2016.

Hide

23. Recently who appointed as CEO of Sun Pharma for its North American Business?

  • A. Abhay Gandhi
  • B. Sashi Jagdishan
  • C. D Rajkumar
  • D. Aditya Puri

Show Answer

Ans:- A – Abhay Gandhi – Explanation – Drug major Sun Pharma on Wednesday announced a leadership recast in its Indian and North American operations, naming Abhay Gandhi as CEO of its North American business.

Hide

24. Recently which team won the Caribbean Premier League 2016?

  • A. St Kitts and Nevis Patriots
  • B. Jamaica Tallawahs
  • C. Trinbago Knight Riders
  • D. Guyana Amazon Warriors

Show Answer

Ans:- D – Guyana Amazon Warriors – Explanation – Rayad Emrit, Sohail Tanvir and Adam Zampa set up an emphatic eight-wicket win against St Lucia Zouks as Guyana Amazon Warriors extended their lead at the top of the Caribbean Premier League 2016. This was Guyana’s fifth win from six matches.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 13 2016 

 Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)