Search Here

Current Affairs Quiz : July 20 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 20 2017. All the recent incidents which were held on Twenty July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 20 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 20 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 20 2017

Current Affairs Quiz : July 20 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 20 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state government approves revised policy of ‘Majhi Kanya Bhagyashree scheme’?

  • A. Maharashtra
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Gujarat
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: A – Maharashtra  – Explanation – The Maharashtra government has approved a revised policy of the ‘Majhi Kanya Bhagyashree’ scheme who have a yearly income of upto Rs 7.5 lakh will be benefited from this scheme.

Hide

2. Which of the following Yojana was started by Mdhya Pradesh state government in 25, 000 schools?

  • A. Mukhyamantri Teerth Darshan Scheme
  • B. Shala Siddhi Prohatsan Yojana
  • C. Samadhan Online
  • D. Laadli Laxmi Yojna

Show Answer

Answer: B – Shala Siddhi Prohatsan Yojana – Explanation – Madhya Pradesh’s school education department is going to start programmes such as ‘Hamari Shala Kaisi Ho’ and ‘Shala Siddhi Karyakram’ in all government schools of the state.

Hide

3. Supreme Court’s _________________ judge bench will take to examine right to privacy issue.

  • A. Seven
  • B. Eight
  • C. Nine
  • D. Five

Show Answer

Answer: C – Nine – Explanation – Supreme Court’s nine-judge bench will take up its hearing on 19 July 2017 on whether Right to Privacy is a fundamental right under the Constitution. A five-judge constitution bench, headed by Chief Justice JS Khehar, on 18 July 2017 said, a nine judge bench would examine the correctness of two earlier judgments pronounced by the Supreme Court in which it was held that right to privacy was not a fundamental right. One verdict was delivered by a six-judge bench in 1962; the other was in 1950 and was delivered by an eight-judge and six-judge.

Hide

4. Name the chief minister of Odisha has dedicates State’s Longest Bridge to the nation.

  • A. Mamta Banerjee
  • B. Sarbananda Sonowal
  • C. Nitish Kumar
  • D. Naveen Patnaik

Show Answer

Answer: D – Naveen Patnaik – Explanation – Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has dedicated to the nation the state’s longest bridge. The longest bridge is named it after Netaji Subhas Chandra Bose.

Hide

5. Recently which country’s Navy tests world’s first Laser Weapons System Laws?

  • A. US
  • B. China
  • C. South Korea
  • D. Japan

Show Answer

Answer: A – US – Explanation – U.S. Navy recently tested the world’s first-ever active Laser Weapons System (LaWS). It is $40 million system which is currently deployed on board the USS Ponce amphibious transport ship in the Persian Gulf.

Hide

6. Which day is observed as save public sector banks’ day?

  • A. July 18
  • B. July 19
  • C. July 20
  • D. July 21

Show Answer

Answer: B – 19 July – Explanation – The United Forum of Bank Unions has decided to observe 19th July as ‘Save public sector banks’ day. It is the 48th anniversary of nationalisation of major banks.

Hide

7. Which country joins International Solar Alliance led by India and France?

  • A. Canada
  • B. Germany
  • C. Australia
  • D. UK

Show Answer

Answer: C – Australia – Explanation – On July 19, 2017, Australia became the 35th country to join the International Solar Alliance (ISA), an initiative launched by Prime Minister Narendra Modi in November 2015 in Paris.

Hide

8. Which state emerge champions at the 57th National Inter-State Championships?

  • A. Kerala
  • B. Tamil Nadu
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: A – Kerala – Explanation – Kerala emerged champions with 159 points at the 57th National Inter-State Kerala emerge champs at 57th National Inter-State Championships, Championships that was held from 15th – 18th July, 2017 in Guntur, Andhra Pradesh. Tamil Nadu finished second with 110 points followed by Haryana with 101 points in overall team rankings.

Hide

9. Recently Indians wins two medals at first global robotics Olympiad?

  • A. Diamond
  • B. Gold
  • C. Silver
  • D. Bronze

Show Answer

Answer: B & D – Gold & Bronze – Explanation – A group of seven Indian students has bagged two awards at a robotics Olympiad organised by ‘FIRST Global’ in Washing D.C., US. The students, who hail from Mumbai, won gold for Zhang Heng Engineering Design Award , the Indian team also won a bronze for Global Challenge Match.

Hide

10. Who among the following football legend is confirmed his retirement recently?

  • A. Mohamed Salah
  • B. Paul Pogba
  • C. Francesco Totti
  • D. John Terry

Show Answer

Answer: C – Francesco Totti – Explanation – Francesco Totti, a footballer legend from Italy confirmed his retirement on 17th of July Football legend Francesco Totti confirms retirement2017. The Roma legend had announced he will take a directorship role at the Serie A club.

Hide

11. Name the Mumbai teens that have recently wins Dutch Open title.

  • A. Neel Joshi
  • B. Ananya Dabke
  • C. Ritu Yadav
  • D. Suman Sanghavi

Show Answer

Answer: A & B – Neel Joshi and Ananya Dabke – Explanation – Mumbai teens Neel Joshi and Ananya Dabke has bagged the under-15 boys and girls titles in the Dutch Open Junior Squash Championship.

Hide

12. Who become the most powerful Arab women in the tops poll?

  • A. Sheikha Lubna Al Qasimi
  • B. Manal Al Sharif
  • C. Tawwakkol Karman
  • D. Ahlam Mosteghanemi

Show Answer

Answer: A – Sheikha Lubna Al Qasimi – Explanation – According to Forbes Middle East the UAE Minister of State for Tolerance Sheikha Lubna Al Qasimi has topped a poll of the most powerful Arab women in government this year.

Hide

13. Who has been sworn as Chief Minister of Nagaland?

  • A. Shurhozelie Liezietsu
  • B. T. R. Zeliang
  • C. Neiphiu Rio
  • D. S. C. Jamir

Show Answer

Answer: B – T. R. Zeliang – Explanation – TR Zeliang was on 19 July 2017 appointed as the Chief Minister of Nagaland by Governor PB Acharya. This will be the second term for Zeliang, his earlier term was from 2014 to 2017. Zeliang’s appointment came after Nagaland Chief Minister Shurhozelie Liezietsu and nine ruling Naga People’s Front (NPF) legislators failed to appear for the oor test. Zeliang was asked to prove his majority on the oor of the House on or before 22 July 2017. Zeliang claims the support of 43 MLAs including seven independents.

Hide

14. Who has been appointed as team India bowling coach until 2019 World Cup?

  • A. Javagal Srinath
  • B. Anil Kumble
  • C. Zaheer Khan
  • D. Bharat Arun

Show Answer

Answer – D – Bharat Arun – Explanation – Board of Control for Cricket in India (BCCI) has appointed Bharat Arun as the Indian Cricket team’s bowling coach until 2019 World Cup.

Hide

15. As per government data India’s food grain production has increased by _____________ per cent during 2016-17.

  • A. 8.3 per cent
  • B. 8.8 per cent
  • C. 8.7 per cent
  • D. 7.9 per cent

Show Answer

Answer: C – 8.7 per cent – Explanation – As per Government data released on July 18, 2017, India’s food grain production has increased by 8.7% to a record high 273.38 million tonne during 2016-17. India last had a record output in food grains of 265.04 million tonne during 2013-14.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 20 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query