≡ Menu




Current Affairs Quiz July 21 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 21 2016. All the recent incidents which were held on Twentyone  July 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : July 21 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links

Current Affairs Quiz Question And Answers July 21 2016



Current Affairs Quiz : July 21 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 21 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1.Recently Union Cabinet approved MoU between India and which country for cooperation in skill development?

  • A. America
  • B. Chin
  • C. Russia
  • D. Switzerland

Show Answer

Ans:- D – Switzerland – Explanation – The Union Cabinet has given its ex-post facto approval for a Memorandum of understanding (MoU) signed between India and Switzerland for cooperation in skill development.

Hide

2. Recently union Cabinet approved Air services Agreement between India and which country?

  • A. Mozambique
  • B. Switzerland
  • C. Australia
  • D. Brazil

Show Answer

Ans:- A – Mozambique – Explanation – The Union cabinet has approved signing of the Air Services Agreement between India and Mozambique. Presently there is no Air Services Agreement between both countries. In order to promote the air connectivity between them, the two sides had initiated the process of consultation in 2011 to finalize the text of Air Services Agreement.

Hide

3. Union Cabinet approved MoU between India and which country in field of Information and Communication Technology (ICT) and digital economy?

  • A. Mozambique
  • B. Brazil
  • C. Tunisia
  • D. Australia

Show Answer

Ans:- C -Tunisia – Explanation – The Union Cabinet has apprised of a Memorandum of Understanding (MoU) signed between India and Tunisia for strengthening bilateral cooperation in the field of Information and Communications Technology (ICT) and Digital Economy.

Hide

4. Recently which country to conduct World’s first Zika Vaccine test on humans?

  • A. South Africa
  • B. Canada
  • C. India
  • D. England

Show Answer

Ans:- B – Canada – Explanation – Researchers from Laval University based in Quebec City, Canada are going to conduct the world’s first Zika vaccine test on humans. They are first international researchers team in the world to complete all of the steps in the regulatory process for the test.

Hide

5. Recently Mohammed Shahid passed away, he was related to which sports?

  • A. Cricket
  • B. Chess
  • C. Volley Ball
  • D. Hockey

Show Answer

Ans:- D – Hockey – Explanation – Indian hockey player Mohammed Shahid passed away due to multiple organ failure in Gurugram, Haryana. He was 56. Mohameed Shahid was a member of the V Baskaran led Indian team that won Gold medal at the 1980 Moscow Olympics.

Hide

6. Recently majority of glaciers in India including Gangotri are retreating at ____________metre rate annually?

  • A. 5 to 10 metre
  • B. 5 to 30 metre
  • C. 5 to 20 metre
  • D. 5 to 25 metre

Show Answer

Ans:- C- 5 to 20metre – Explanation – Majority of glaciers in India including Gangotri are retreating (melting) at varying rates ranging from 5 to 20 metre per year due to global warming.

Hide

7. Recently who won the BBC World News Komla Dumor Award?

  • A. Didi Akinyelure
  • B. Razia Iqbal
  • C. Anna Foster
  • D. Nickey Campbell

Show Answer

Ans:- A – Didi Akinyelure – Explanation – Nigerian journalist and presenter Didi Akinyelure has won the second BBC World News Komla Dumar Award. As part of the award, she will start a three month placement at the BBC in London in September 2016. It will provide her opportunity to gain skills and experience by attending a course with BBC academy.

Hide

8. Recently which company and NITI Aayog has signed Statement of Intent (SoI) to set up Atal Tinkering Laboratories?

  • A. IBM India
  • B. Tata Elxsi
  • C. Intel India
  • D. Diamond Infosystems

Show Answer

Ans:- C – Intel India – Explanation – the NITI (National Institution for transforming india) Aayog has signed Statement of Intent (SoI) with tech giant Intel India to set up Atal tinkering laboraties (ATL) under the Atal Innovation Mission (AIM). The aim of Atal Tinkering Laborites is to cultivate adaptive learning and innovation skills among young minds in the country.

Hide

9. Recently India and which country has signed a Social Security Agreement?

  • A. Nepal
  • B. Japan
  • C. Sri Lanka
  • D. Korea

Show Answer

Ans:- B – Japan – Explanation – Indian and Japan have signed a Social Security agreement (SSA) and will come into force on 1st October 2016. The SSA will benefit Indian and Japanese professionals and skilled workers working in each other’s country and will boost bilateral business linkages.

Hide

10. Recently who won the Google Community Impact award from Asia?

  • A. Lalita Prasida Sripada
  • B. Shadab Karnachi
  • C. Mihir Garimella
  • D. Advay Ramesh

Show Answer

Ans:- D – Advay Ramesh – Explanation – Advay Ramesh, a class 10 student from Chennai, on 19th July 2016 won the preatigious google Community Impact Award from Asia, a theme based award part of Google Science fair 2016. Ramesh bagged the award for creating FishErmen Lifeline Terminal (FELT) a device that enhance fishermen’s safety and productivity.

Hide

11. Recently who wrote the book titled The Great Derangement: Climate Change and the Unthinkable?

  • A. Chetan Bhagat
  • B. Ravinder Singh
  • C. Amitav Ghosh
  • D. Jhumpa Lahiri

Show Answer

Ans:- C – Amitav Ghosh – Explanation –The book titled the Great Derangement: Climate Change and the Unthinkable authored by Indian novelist Amitav ghosh was realeted on 12th July 2016.

Hide

12. Recently in which state Union Cabinet of India approved establishment of All India Institute of Medical Sciences?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Assam
  • C. Gujarat
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Ans:- A -Uttar Pradesh – Explanation – The Union Cabinet on 20th July 2016 gave its approval for establishment of new All India Institutes of Medical Sciences (AIIMS) at Gorakhpur in Uttar Pradesh. The institute will be established under the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY).

Hide

13. Recently which country declared three month state of emergency after a failed military coup?

  • A. South Africa
  • B. France
  • C. Iran
  • D. Turkey

Show Answer

Ans:- D – Turkey – Explanation – Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan on 20th July 2016 declared a three month state of emergency in the country. The emergency was declared in response to the failed coup that happened on 15th July 2016.

Hide

14. Recently what amount of rupees Central Government has released for MGNREGA?

  • A. 28,023 Crore
  • B. 28,022 Crore
  • C. 28,024 Crore
  • D. 28,025 Crore

Show Answer

Ans:- B – 28,022 Crore – Explanation – the centre has released 28,022 crore so far this year to States under MGNREGA to clear the last year’s liabilities and for running the programme in the ongoing year, for ensuring timely payment of wages, the central government has started National Electronic fund Management System (NeFMS) in 11 states.

Hide

15. Named the country where Indian Warships visited recently?

  • A. Russia
  • B. Maldives
  • C. Malaysia
  • D. Canada

Show Answer

Ans:- C – Malaysia – Explanation – In a demonstration of India’s ‘Act east’ policy and Indian Navy’s increasing footprint operational reach, Indian Naval Ships Sahyadri, Shakti and Kirch under the Command of the Flag officer commanding Eastern Fleet, Rear Admiral S V Bhokare, YSM, NM have arrived at port Kelang on a four day visit, as part of deployment of the eastern Fleet to the South China Sea and Western pacific.

Hide

16. Recently Uttar Pradesh cops looked for which BJP leader for comments on Mayawati?

  • A. Ramnaresh Agnihotri
  • B. Dharmveer Prajapati
  • C. Madhu Mishra
  • D. Dayashankar Singh

Show Answer

Ans:- D – Dayashankar Singh – Explanation – The Uttar Pradesh police arrived at the home of former BJP leader Dayashankar Singh in state’s Ballia district to arrest him, but did not find him there. Police searches are now on in at least half a dozen places including Ballia, Azamgarh and Lucknow after a police case was filed against Mr Singh by the Bahujan Samaj Party for his outrageous comments on its chief Mayawati.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 21 2016 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)