Search Here

Current Affairs Quiz : July 24 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 24 2017. All the recent incidents which were held on Twentyfour July 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
July 24 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 24 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz July 24 2017

Current Affairs Quiz : July 24 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :July 24 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently in which state Union Minister of State Kiren Rijiju inaugurates RIWATCH Museum and ChimariBridge?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Assam
  • C. Nagaland
  • D. Manipur

Show Answer

Answer: A – Arunachal Pradesh – Explanation – On July 22, 2017, Union Minister of State for Home Kiren Rijiju inaugurated the Research Institution of World Ancient, Traditional, Culture & Heritage (RIWATCH) Museum at Roing in Arunachal Pradesh and hoped that it would serve as a place of exchange of cultural values of various tribes of the state and the North East.

Hide

2. In which city International meet on social justice was held recently?

  • A. Hyderabad
  • B. Pune
  • C. Bengaluru
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: C – Bengaluru – Explanation – Karnataka Chief Minister Siddaramaiah has announced a hosting of three-day International Conference on ‘Reclaiming Social Justice, Revisiting Ambedkar’ from 21stJuly to 23rd July to mark 126th birth Anniversary of Dr B R Ambedkar.

Hide

3. Recently which state government launches free power connection scheme for BPL families?

  • A. Uttarakhand
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: B – Uttar Pradesh – Explanation – Uttar Pradesh Power Minister Srikant Sharma has launched free power connection scheme for the BPL card holders in the state on 23rd of July 2017.

Hide

4. In which state 5th North East Connectivity Summit-2018 to be held?

  • A. Gujarat
  • B. Rajasthan
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: D – Arunachal Pradesh – Explanation – The 5th North East Connectivity Summit- 2018 will be held in Arunachal Pradesh. It has been announced on 20th July 2017.

Hide

5. Recently on which day Radio broadcasting in country completes 90 years?

  • A. 23 July 2017
  • B. 22 July 2017
  • C. 21 July 2017
  • D. 24 July 2017

Show Answer

Answer: A – 23 July 2017 – Explanation – Radio broadcast had completed 90 years in country on 23rd of July 2017. It is the first ever radio broadcast in the country went on the air from the Bombay Station on 23rd July 1927 under a private company, the Indian Broadcasting Company.

Hide

6. What position India ranked in Commitment to Reducing Inequality Index?

  • A. 132
  • B. 135
  • C. 137
  • D. 139

Show Answer

Answer- A – 132 – Explanation – India has ranked 132nd out of 152 countries on the inaugural “Commitment to Reducing Inequality Index” released by international NGO Oxfam in association with Developmental Finance International.

Hide

7. Which country listed tops in Commitment to Reducing Inequality Index?

  • A. Sweden
  • B. Belgium
  • C. Denmark
  • D. Norway

Show Answer

Answer: A – Sweden – Explanation – The inaugural “Commitment to Reducing Inequality Index” was released on Monday by international NGO Oxfam in association with Developmental Finance International to measure the efforts of sovereign governments which pledged to reduce inequality in 2015 as part of the Sustainable Development Goals. Sweden comes out on top with the next four positions being filled by European countries: Belgium, Denmark, Norway and Germany. China’s rank is 87 while the bottom slot is taken by Nigeria.

Hide

8. According to the US report which is the third largest terror target country?

  • A. Iran
  • B. Afghanistan
  • C. India
  • D. Pakistan

Show Answer

Answer: C – India – Explanation – According to National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism (NCSTRT) data compiled by the US state department, India is third after Iraq and Afghanistan on a list of countries facing terror attacks in 2016. Earlier, Pakistan held the third position.

Hide

9. Recently in which sea naval exercise between China and Russia begins?

  • A. Red Sea
  • B. Black Sea
  • C. North Sea
  • D. Baltic Sea

Show Answer

Answer: D – Baltic Sea – Explanation – China and Russia have started their large-scale naval exercise “Joint Sea 2017” in the Baltic Sea. It has been announced on 23rd of July 2017.

Hide

10. Recently in which country World’s largest super carrier USS Gerald R Ford commissioned?

  • A. USA
  • B. Germany
  • C. China
  • D. Japan

Show Answer

Answer: A – USA – Explanation – On July 22, 2017, US Navy commissioned world’s largest aircraft carrier, USS Gerald R Ford into the fleet. The commissioning ceremony was held at Naval Station Norfolk, Virginia in presence of US President Donald Trump.

Hide

11. Which team wins the ICC Women’s World Cup 2017?

  • A. India
  • B. England
  • C. Australia
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer: B – England – Explanation – England on 23 July 2017 defeated India by 9 runs to clinch the 2017 ICC Women’s World Cup. The final match was played at Lord’s Cricket Ground in London. The win is England’s 4th title. The 2017 Women’s Cricket World Cup was the eleventh edition of the Women’s Cricket World Cup, and the third to be held in England after the 1973 and 1993 tournaments. England’s Tammy Beaumont was awarded the Player of the Series title. She also made most runs (410) in the tournament.

Hide

12. Name the Chief Minister of Meghalaya who has launches ‘Mission Football’ at JN Sports Complex in Shillong.

  • A. Mukul Sangma
  • B. Sarbananda Sonowal
  • C. N. Biren Singh
  • D. T. R. Zeliang

Show Answer

Answer: A – Mukul Sangma – Explanation – Meghalaya Chief Minister Mukul Sangma has launched a statewide football grassroots development programme ‘Mission Football’at Jawaharlal Nehru Stadium on 23rd of July 2017.

Hide

13. Which country launches first R&D facility for high-ends fuels?

  • A. India
  • B. Sri Lanka
  • C. USA
  • D. Japan

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – India has launched its first petroleum Research & Development (R&D) facility for testing high-end BS-VI quality fuel emissions.

Hide

14. Recently in which state Wi-fi LAN was launched?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Arunachal Pradesh
  • C. West Bengal
  • D. Nagaland

Show Answer

Answer: B – Arunachal Pradesh – Explanation – Wi-Fi Local Area Network (LAN) was launched at the Arunachal Pradesh. The facility would modernize work culture in the civil secretariat on 23rd of July 2017.

Hide

15. The Business houses get time till ________________________ to opt for GST composition scheme under GST.

  • A. 16 August
  • B. 17 August
  • C. 20 August
  • D. 30 August

Show Answer

Answer: A – 16 August – Explanation – The government has extended the deadline till 16th August for businesses to opt for composition scheme under the GST regime. It has been announced on 22nd of July 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: July 24 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query