Current Affairs Quiz July 27 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 27 2016. All the recent incidents which were held on Twenty-Seven July 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : July 27 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz July 27 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz : July 27 2016 Question And Answers

 

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 27 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently parliament passes Child labour (Prohibition & Regulation) Amendment Bill_______?

  • A. 2015
  • B. 2016
  • C. 2014
  • D. 2013

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – 2016 – Explanation – Parliament has passed the Child Labour (Prohibition and Regulation) Amendment Bill, 2016. The bill was first passed in Rajya Sabha and later in Lok Sabha during Monsoon session of Parliament.

[/show_more]

2. Recently which number of pay commission issued by the Union Government for implementation?

  • A. 7th
  • B. 6th
  • C. 8th
  • D. 9th

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – 7th  – Explanation – The Union Government has issued notification for the implementation of 7th Pay Commission. It was issued as per the cabinet approval in June 2016. With this issuance, 4.8 million central government employees and 5.2 million pensioners will get the increased payout from their August 2016 salaries.

[/show_more]

3. Named the first solar aircraft which was recently completed historic round the world trip?

  • A. Impulse 1
  • B. Impulse 3
  • C. Impulse 2
  • D. Impulse 4

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Impulse 2 – Explanation – The Solar Impulse 2 has become the first aircraft to circle the globe using solar energy after landing in Abu Dhabi on the last leg of its journey.

[/show_more]

4. Recently which place of India the BRICKS policy planning dialogue was successfully concluded?

  • A. Kolkata, West Bengal
  • B. Guwahati, Assam
  • C. Surat, Gujarat
  • D. Patna, Bihar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Patna, Bihar – Explanation – The BRICKS Policy Planning Dialogue was successfully concluded in Patna, Bihar. Delegates of BRICKS countries – Brazil, Russia, India, China and South Africa had attended the meeting.

[/show_more]

5. Recently which Indian shot putter failed dope test for Rio Olympics?

  • A. Om Prakash Karhana
  • B. Inderjeet Singh
  • C. Inderjeet Karhana
  • D. Om Prakash Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Inderjeet Singh – Explanation – India’s Rio Olympics bound shot putter Inderjeet Singh (28) has been tested positive for a banned substance. In the out of competition test conducted by National Anti Doping Agency (NADA), Inderjeet’s ‘A’ sample was tested positive for a banned steroid.

[/show_more]

6. Recently which Indian won the Ramaon Magsaysay Award 2016?

  • A. Bezwada Wilson
  • B . Dompet Dhuafa
  • C. Vientiane Rescue
  • D. Conchita Carpio Morales

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Bezwada Wilson – Explanation – Two Indians, social activist Bezwada Wilson and musician TM Krishna, have won the prestigious Raman Magsaysay Award 2016. They are among the total six awardees selected for the 2016 Raman Magsaysay Award, often regarded as Asia’s Noble Prize.

[/show_more]

7. Recently Union Government approved how much amount for Himayat programme in J&K?

  • A. 1600
  • B. 1501
  • C. 1601
  • D. 1400

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – 1601 – Explanation – The Union Government has approved nearly 1600 crore rupees for Jammu and Kashmir (J&K) under development initiative ‘Himayat’ programme.

[/show_more]

8. Recently which country free of measles declared by The World Health Organisation?

  • A. India
  • B. China
  • C. Russia
  • D. Brazil

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Ans:- D – Brazil – Explanation – The World Health Organisation (WHO) has officially declared Brazil free of measles, after no case of the disease was registered in the year 2015.

[/show_more]

9. Recently which former Indian diplomat passed away?

  • A. K. Banerjee
  • B. C. Chagla
  • C. Arundhati Ghose
  • D. Neelam Deo

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Arundhati Ghose – Explanation – Former Indian diplomat Arundhati Ghose passed away on 26th July 2016 in New Delhi. The eminent diplomat headed the Indian delegation at the Conference on Disarmament in Geneva.

[/show_more]

10. Recently who was replaced to Narsings Yadav for Rio Olympics?

  • A. Sushil Kumar
  • B. Parveen Rana
  • C. Ramesh Kumar
  • D. Uday Chand

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Parveen Rana – Explanation – Indian on 26th July 2016 named Parveen Rana as a replacement for dope-tainted wrestler Narsingh Yadav for Rio Olympics in the 74Kg freestyle category. The Rio Olympics is scheduled to happen from 5th august to 21st August 2016.

[/show_more]

11. Recently in which state of India the first green rail corridor was launched?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Odisha
  • D. Assam

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A -Tamil Nadu – Explanation – The 114-Km long Rameswaram-Manamadurai stretch of Southern Railway in Tamil Nadu on 24th July 2016 became India’s first Green Rail Corridor. This green corridor was inaugurated by Southern Railway via videoconferencing from Chennai Central Station.

[/show_more]

12. Recently Tourism Ministry how much amount sanctioned under ‘Swadesh Darshan’ scheme?

  • A. 2000 Crore
  • B. 2048 Crore
  • C. 2060 Crore
  • D. 2090 Crore

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Rs. 2048 – Explanation – Tourism Ministry has sanctioned 25 projects under the ‘’Swadesh Darshan’’ scheme Rs. 2048 Crore to 21 states and Union Territories.

[/show_more]

13. Named the Pakistani terrorist who captured alive an encounter in Kashmir?

  • A. Ali Mohamed
  • B. Bahadur Khan
  • C. Bahadur Ali
  • D. Habibul Islam

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Bahadur Ali – Explanation – A Pakistani terrorist captured alive on 26/07/16 during an encounter in Kashmir has been identified as Bahadur Ali, a resident of Pakistan’s Lahore. Four other Lashkar terrorist was killed in gunbattle near Nowgam sector in Kupwara district.

[/show_more]

14. Recently which country reaffirmed cooperation with India in fight against terrorism?

  • A. Russia
  • B. Britain
  • C. Brazil
  • D. United states

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – United States – Explanation – the cooperation between the US and Indian in the fight against the scouage of terrorism is ‘’extremely strong and robust’’, the US State Department has reaffirmed.

[/show_more]

15. Recently Egyptian famous person Mohamed khan has died, he belongs to which profession?

  • A. Singer
  • B. Actor
  • C. Film Director
  • D. Music Director

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Film Director – Explanation – One of Egypt’s best-known film directors, Mohamed Khan, whose realism shed light on the country’s urban landscape since the 1980s, has died. He was 73.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: July 27 2016

Do not forget to check the following topics