Current Affairs Quiz July 30 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 30 2016. All the recent incidents which were held on Thirty  July 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : July 30 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers July 30 2016

Current Affairs Quiz July 30 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 30 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

 

1. Recently BRICS Employment working group meeting held in which city of India?

  • A. Hyderabad
  • B. Agartala
  • C. Kolkata
  • D. Delhi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Hyderbad – Explanation – The first ever meeting of BRICS Emploment Working Group (BEWG) was held in Hyderabad, Telangana from July 27th to 28th, 2016. The agenda of the two day meeting was to shape the agenda for labour and employment track in BRICKS countries.

[/show_more]

2. Recently which state Government launched Pashudhan Bima Yojana?

  • A. Goa
  • B. Haryana
  • C. Kerala
  • D. Rajasthan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:-  B – Haryana – Explanation – Haryana Government has launched Pashudhan Bima Yojana, an insurance cover scheme for cattle breeders in the state. It was launched by Haryana Animal Husbandry and Dairying Minister, O.P. Dhankar in Jhajjar.

[/show_more]

3. Recently parliament passed Compensatory Afforestation Fund Bill ________?

  • A. 2015
  • B. 2014
  • C. 2016
  • D. 2013

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C -2016 – Explanation – The Parliament has passed the Compensatory Afforestation Fund Bill, 2016 after it was approved by the Rajya Sabha. The bill provides for establishment of funds under the public accounts of the Centre and State levels for compensatory afforestation.

[/show_more]

4. Recently Lachu Maharaj passed away, which kind of musical instrument he played?

  • A. Sanai
  • B. Piano
  • C. Violin
  • D. Tabla

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Table – Expalnation – Noted Tabla maestro Pandit Lachu Maharaj passed away in Varanasi, Uttar Pradesh due to cardiac arrest. He was 73 years old. Lachu maharaj was renowned internationally and his table performance had drawn attention of the connoisseur of performing arts from across the country and world.

[/show_more]

5. Recently detected a great red spot storm heated on which planet’s atmosphere?

  • A. Earth
  • B. Jupiter
  • C. Mars
  • D. Uranus

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Jupitar – Explanation – astronomers in a new study claimed that Jupiter’s Great Red Spot, a storm three times bigger than Earth, is hundreds of degrees hotter than anywhere else on the planet. The study was published in Nature on July 2016.

[/show_more]

6. Who resigned as Chairman of National Dairy Development Board?

  • A. Ayyappan
  • B. Dilip Rath
  • C. Nanda Kumar
  • D. Sangram Chaudhary

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – T Nanda Kumar – Explanation – T Nanda Kumar resigned from the post of Chairman of the National Dairy Development (NDDB). Kumar had submitted his resignation on 29th June 2016.

[/show_more]

7. Recently Madras Crocodile Bank celebrated its how many years of opening its gate for public?

  • A. 30 Years
  • B. 40 Years
  • C. 35 Years
  • D. 50 Years

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – 40 Years – Explanation – Madras Crocodile Bank Trust and Centre for Herpetology came in news in fourth week of July 2016. It came in news because it celebrating its 40 years of opening its gate for the public.

[/show_more]

8. Recently India and which country’s military exercise had commenced?

  • A. Russia
  • B. America
  • C. Thailand
  • D. Korea

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Thailand – Explanation – The Indo-Thailand Military Exercise Maitree concluded on 29th July 2016 at Krabi, Thailand. The exercise had commenced on 15th July 2016 under the aegis of the Royal Thailand Army. The aim of the joint exercise was to train contingents of both the armies on conduct of counter terrorist operations in an urban environment.

[/show_more]

9. Recently how much amount India had approved loan for Sri Lanka railways?

  • A. $318 million
  • B. $300 million
  • C. $390 million
  • D. $400 million

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Ans:- A – $318 million – Explanation – Union Cabinet has approved $318 million loan for Sri Lanka railways to upgrade the country’s rail communication system and rolling stock. The financial grand from India will help to buy six power sets with AC carriages, 10 engines and 160 carriages, 30 wagons with oil tanks and 20 container wagons.

[/show_more]

10. Recently how much amount State Bank of India has donated to L V Prasad Eye Institute?

  • A. 1.05 crore
  • B. 1.15 crore
  • C. 1.50 crore
  • D. 1.70 crore

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Rs. 1.15 crore – Explanation – State bank of India has donated Rs. 1.15 crore for ophthalmic for non-paying patients and surgery instrument for an operation theatre to L V Prasad Eye Institute.

[/show_more]

11. Recently Union Government has signed pact with which company to buy four maritime spy planes?

  • A. PXW SERVICE
  • B. RKT PRODUCTION
  • C. BOEING
  • D. NBR AVIATION

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Boeing – Explanation – Union Government has signed pact with the Boeing Company to buy four maritime spy planes worth about $1 billion, to bolster the Indian Navy.

[/show_more]

12. Recently Intex appointed which cinestar as its brand ambassador?

  • A. Rani Mukherjee
  • B. Sonakshi Sinha
  • C. Sonam Kapur
  • D. Madhuri Dixit

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Madhuri Dixit – Explanation – Intex Technologies has appointed cinestar Madhuri Dixit as brand ambassador its consumer durable products, including washing machines and refrigerators. She has been signed for a period of two years.

[/show_more]

13. Who recently appointed as the new Deputy Lokayukta of Uttar Pradesh?

  • A. Shambhu Singh Yadav
  • B. K. Mehrotra
  • C. Sudhir Chandra Verma
  • D. Rajeshwar Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Shambhu Singh Yadav – Explanation – On joint recommendation of Chief Minister Akhilesh Yadav and Lokayukta Justice Sanjay Misra, Shambhu Singh Yadav, was appointed as the Deputy Lokayukta of the Uttar Pradesh. Shambhu Singh Yadav is a 1997-batch IAS officer.

[/show_more]

14. Recently West Bengal Government launched an App for which purpose?

  • A. Traffic
  • B. Tourism
  • C. Law & Order
  • D. Sports

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Tourism – Explanation – West Bengal Tourism Department has launched a mobile app based on the theme of Experience Bengal aiming to attract the travelers across the world. The App will have various information on places also comes with other facilities like maps and directions.

[/show_more]

15. Recently who wrote the book ‘India’s Most Powerful women’?

  • A. Arundhati Roy
  • B. Gita Sahgal
  • C. Prem Ahluwalia
  • D. Indira Goswami

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Prem Ahluwalia – Explanation – The President of India, Shri Pranab Mukherjee received a copy of book ‘India’s Most Powerful Women’s at Rashtrapati Bhavan. The book has been written by Mrs. Prem Ahluwalia.

[/show_more]

16. Recently Chief Minister Chandrababu Naidu launched__________?

  • A. Mission Green Andhra Pradesh
  • B. Mission Clean Andhra Pradesh
  • C. Mission Swachh Andhra Pradesh
  • D. Mission Harita Andhra Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Mission Harita Andhra Pradesh – Explanation – Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu inaugurated the’ Mission Harita Andhra Pradesh’, with the theme green cover for happy living to increase the green cover in the state to 50 per cent by year 2029.

[/show_more]

17. Recently who appointed as secretary of the Ministry of electronics and IT?

  • A. Aruna Sundarajan
  • B. Aruna Sharma
  • C. NS Kang
  • D. BK Prasad

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Aruna Sundarajan – Explanation – Kerala cadre IAS officer Aruna Sundarajan has been appointed Secretary of the Ministry of electronics and IT (MEIT) which is newly coined Portfolio in the Ministry. The Office bearer i.e. Current Secretary Aruna Sharma has been moved to the ministry of steel.

[/show_more]

Do not forget to check the following topics