Current Affairs Quiz : June 03 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 03 2017. All the recent incidents which were held on Third June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 03 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : June 03 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 03 2017

Current Affairs Quiz : June 03 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 03 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state cabinet approves extension of Metro rail from Delhi to Sonepat?

  • A. Haryana
  • B. Punjab
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Gujarat

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Haryana – Explanation – The Haryana Cabinet, headed by Chief Minister Manohar Lal Khattar, on 1 June 2017 approved the extension of Metro Rail from Narela in Delhi to Kundli in Sonepat district of Haryana. The Cabinet also approved the revised funding pattern of Metro projects in Haryana.

[/show_more]

2. Recently Chief Minister of which state has announces 6-point comprehensive plan for farmers?

  • A. Chhattisgarh
  • B. Telangana
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Rajasthan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Telangana – Explanation – During the occasion of State Formation Day, Telangana Chief Minister Chandrasekhar Rao has announced 6­point comprehensive plan for farmers on June 2nd 2017 in Secunderabad.

[/show_more]

3. Which state has first automatic coastal warning for disasters in India?

  • A. West Bengal
  • B. Karnataka
  • C. Odisha
  • D. Madhya Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]\

Answer: C – Odisha – Explanation – Odisha is the first State in India to have developed an automatic public address system that can be activated along its entire coast. Early Warning Dissemination System (EWDS) project for natural disasters will be completed by July 31 said by Odisha Government On May 1st.

[/show_more]

4. Recently which city established as India’s first ‘freight village’?

  • A. Cochin.
  • B. Raipur.
  • C. Varanasi.
  • D. Bengaluru.

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Varanasi – Explanation – Varanasi will get the country’s first ‘freight village’ spread over around 100 acres. The plan to set up this project close to the upcoming multi-mode terminal along the Ganga has attracted major players including Dubai Port World and IL&FS.

[/show_more]

5. Recently Punjab Government Join with which Country for imparting skill development and technical education?

  • A. UK.
  • B. USA.
  • C. Australia.
  • D. Japan.

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – UK – Explanation – The Punjab government and the United Kingdom join hands for imparting skill training and technical education to the students to provide better employment opportunities in abroad. Under the agreement, the UK would send skill development experts to Punjab to impart technical education and skill development training.

[/show_more]

6. Recently India signed with which Country for five Memorandum of Understanding (MoUs)/agreements?

  • A. Afghanistan.
  • B. Australia.
  • C. Canada.
  • D. Russia.

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Russia – Explanation – India and Russia on 1 May 2017 signed five Memorandum of Understanding (MoUs)/agreements including a program of cultural exchanges and implementation of the high-speed service at the Nagpur-Secunderabad section among others. The agreements were signed with an aim to boost the bilateral relations between the two nations. These agreements were inked during Prime Minister Narendra Modi’s visit to Russia. Modi was in Russia between 1 May and 2 May 2017.

[/show_more]

7. Recently which Country launches satellite for high-precision positioning system?

  • A. China.
  • B. Japan.
  • C. Korea.
  • D. England.

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Japan – Explanation – Japan on 1 June 2017 launched a satellite to help build a high-precision geolocation system that will complement the US operated Global Positioning System (GPS). The rocket carrying the Michibiki No. 2 satellite, H-IIA, was launched from the Tanegashima space center in Kagoshima Prefecture, Southern Japan. The same was confirmed by the footage recorded by Japan’s Aerospace Exploration Agency.

[/show_more]

8. Recently US President Donald Trump withdraw which agreement?



  • A. Scotland Climate agreement.
  • B. London Climate agreement.
  • C. Canada Climate agreement.
  • D. Paris Climate agreement.

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Paris Climate agreement – Explanation – US to withdraw from Paris Climate agreement: Donald Trump President Donald Trump has announced that he would withdraw the United States from the 2015 Paris agreement to fight climate change on 1 of 2017.

[/show_more]

9. Who has sworn as new President of Serbia?

  • A. Britney kit.
  • B. Thomas hugs.
  • C. Huge miller.
  • D. Aleksandar Vucic.

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Aleksandar Vucic. – Explanation – Prime Minister Aleksandar Vucic sworn in as new President of Serbia Aleksandar Vucic (47) has been sworn in as president of Serbia, formally stepped down from his prime minister’s post on March 31, 2017.

[/show_more]

10. Who wins the 2017 US Scripps National Spelling Bee?

  • A. Kartik kar.
  • B. Lana Ivanova.
  • C. Ananya Vinay.
  • D. Sunil arora.

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Ananya Vinay. – Explanation – A 12-year-old Californian student, Ananya Vinay, won the 90th Scripps National Spelling Bee competition. She is awarded the cash prize of $40, 000. The competition was held in Washington’s Gaylord National Resort and Convention Center.

[/show_more]

11. Recently who resigns as Karnataka Home Minister?

  • A. Amit Lahiri.
  • B. G Parameshwara.
  • C. Vinay pathak.
  • D. Sunil Singh.

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – G Parameshwara. – Explanation – Karnataka Home Minister G Parameshwara resigned from his post on 1 June 2017. He is also the State Congress Committee chief. He had oIered to resign earlier during the day, as the Party High Command, which appointed him as the KPCC President for the second term in a row on 31st May, wanted him to quit and solely focus on party matters and on the preparations for the approaching 2018 Assembly elections.

[/show_more]

12. Recently who is newly appointed as Economic Affairs Secretary of India?

  • A. Tapan Ray.
  • B. G Parameshwara.
  • C. Vinay pathak.
  • D. Sunil Singh.

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Tapan Ray. – Explanation – Economic Affairs Secretary Shaktikanta Das got retired from his post that is associated with the Government of India for almost 37 years. He will be succeeded by Tapan Ray, who will take the additional charges as the new Economic Affairs Secretary.

[/show_more]

13. Recently who is re-elected as Board of Director of ITTF?

  • A. Hemanta das.
  • B. Gurudas rai.
  • C. Dhanraj Choudhary.
  • D. Rajiv Choudhury.

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Dhanraj Choudhary. – Explanation –India’s Dhanraj Choudhary represents Asia in the International Table Tennis Federation (ITTF) re-elected as a Board of Director (BoD) for another four years along with other continental representatives. Choudhary, who is the former secretary-general of the Table Tennis Federation of India.

[/show_more]

14. What is the name of new digital wallet launched by Telangana government?

  • A. ‘T­ Wallet’.
  • B. ‘E­ Wallet’.
  • C. ‘S­ Wallet’.
  • D. ‘Wallet-T’.

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – ‘T­ Wallet’. – Explanation – The Telangana Government has launched a digital wallet, named T-Wallet, which doesn’t charge transaction fee from consumers. The government is planning to use the wallet, available in Google Play, for remittances under job guarantee scheme MNREGA and scholarships for students.

[/show_more]

15. Who is the New Executive Director of RBI?

  • A. Gopal Mishra.
  • B. S Ganesh Kumar.
  • C. Ganesh Kumar.
  • D. Sunil Kumar.

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – S Ganesh Kumar. – Explanation – RBI appoints S Ganesh Kumar as new Executive Director The Reserve Bank has appointed Ganesh Kumar as Executive Director (ED). It will be effective from June 1, 2017. Ganesh replaced Chandan Sinha.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: June 03 2017

 


Do not forget to check the following topics