≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 09 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 09 2017. All the recent incidents which were held on Ninth June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 09 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 09 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 09 2017

Current Affairs Quiz : June 09 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 09 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Name the Health Secretary who has recently inaugurates ‘Vatsalya – Maatri Amrit Kosh’ a National Human Milk Bank and Lactation Counselling Centre.

  • A. CK Mishra
  • B. Pradeep Kumar Sinha
  • C. Ajit Seth
  • D. K. M. Chandrasekhar

Show Answer

Answer: A – CK Mishra – Explanation – CK Mishra, Secretary Health and Family Welfare, on 7 June 2017 inaugurated the ‘Vatsalya – Maatri Amrit Kosh’, a National Human Milk Bank and Lactation Counselling Centre at the Lady Hardinge Medical College (LHMC), New Delhi. The Vatsalya – Maatri Amrit Kosh will be the largest milk bank and lactation counselling centre available in the North India. The initiative “Vatsalya – Maatri Amrit Kosh” is an initiative of the LHMC and was established in collaboration with the Norwegian government, Oslo University and Norway-India Partnership Initiative (NIPI).

Hide

2. Recently Skill for Life, Save a Life Initiative launches by the Union Minister

  • A. Manohar Parrikar
  • B. J P Nadda
  • C. Suresh Prabhu
  • D. Birender Singh

Show Answer

Answer: B – J P Nadda – Explanation – Union Minister for Health and Family Welfare J P Nadda on 6 June 2017 launched the Skill for Life, Save a Life Initiative with an aim to promote skill development in the health sector Under this initiative, various courses will be initiated targeting speciŁc competencies for healthcare professionals as well as for general public.

Hide

3. Recently which state government signs MoU with Aviation Ministry for implementation of UDAN scheme?

  • A. Karnataka
  • B. Keral
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Tamil Nadu

Show Answer

Answer: D – Tamil Nadu – Explanation – Low­cost flight services are set to be in towns like Hosur and Neyveli in Tamil Nadu in the first phase of implementation of the Centre’s UDAN (“Ude Desh ka Aam Naagrik” ) scheme to promote regional air connectivity.

Hide

4. Recently which country launches multiple ground-to-ship missile despite UN sanctions?

  • A. North Korea
  • B. South Korea
  • C. Japan
  • D. Germany

Show Answer

Answer: A – North Korea – Explanation – North Korea on 8 June 2017 red multiple cruise missiles into the waters between Korea and Japan. The move came a day after South Korea’s new president announced that his government was suspending the deployment of the controversial US missile-defence system to conduct an environmental review.

Hide

5. Which day is observed as World Oceans Day globally?

  • A. June 9
  • B. June 8
  • C. June 7
  • D. June 6

Show Answer

Answer: B – June 8 – Explanation – The World Oceans Day was observed across the world on 8 June 2017 with the theme our oceans, our future. This year’s theme is connected to the Ocean Conference which took place from 5 to 9 June at United Nations headquarters in New York.

Hide

6. Recently how many new astronauts are chosen by NASA?

  • A. Twenty
  • B. Twenty Seven
  • C. Seventeen
  • D. Twelve

Show Answer

Answer: D – Twelve – Explanation – NASA on 7 June 2017 announced names of 12 new astronauts, including an Indian-American Lt Col Raja Grinder Chari. They, the new astronauts, were chosen from a record number of over 18000 applicants.

Hide

7. Recently in which country First World Pest Day was launched?

  • A. Italy
  • B. Brazil
  • C. China
  • D. Scotland

Show Answer

Answer: C – China – Explanation – The first World Pest Day was launched here in China on 6 of June, 2017. It aims at reduction and elimination of pest­borne diseases.

Hide

8. Recently India has signs an agreement with which country to provide $318 million line of credit?

  • A. Sri Lanka
  • B. Bhutan
  • C. Bangladesh
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: A – Sri Lanka – Explanation – India signed an agreement with Sri Lanka on 6 June 2017 to provide fresh assistance of USD 318 million as a line of credit for the development of the nation’s railway sector. The agreement was signed by RHS Samaratunga, Secretary, Ministry of Finance and Mass Media and David Rasquinha, Managing Director of India’s Export-Import Bank in Colombo.

Hide

9. Recently this bank has releases second Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18?

  • A. Oriental Bank of Commerce
  • B. Reserve Bank of India
  • C. Bank of Maharashtra
  • D. Syndicate Bank

Show Answer

Answer: B – Reserve Bank of India – Explanation – The Reserve Bank of India (RBI) on 7 June 2017 released the second Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18. After assessing the current and evolving macroeconomic situation in the country, the Monetary Policy Committee (MPC) kept the Repo Rate unchanged at 6.25 per cent. The Reverse Repo rate was also kept unchanged at 6 per cent. The Marginal Standing Facility (MSF) Rate and the Bank Rate were fixed at 6.50 per cent.

Hide

10. Which of the following bank has organized farmers’ meet on June 8 to understand their credit need?

  • A. Indian Bank
  • B. Indian Overseas Bank
  • C. State Bank of India
  • D. IDBI Bank

Show Answer

Answer: C – State Bank of India – Explanation – India’s one of the most lender State Bank of India took a step to meet nearly 10,000 farmers to understand their credit needs and also to provide finance help.

Hide

11. Name the private sector bank that will charge for UPI transactions from 10 July.

  • A. HDFC Bank
  • B. ICICI Bank
  • C. IDFC Bank
  • D. IndusInd Bank

Show Answer

Answer: A – HDFC Bank – Explanation – HDFC Bank on Monday informed to all of its customers that it will impose the new transaction charges on all outward UPI transactions as well as the benefits of using UPI for transferring funds from July 10.

Hide

12. Recently Union Government will appoint __________________ to accelerate pending cases.

  • A. Nyaya Guru
  • B. Nyaya Mitars
  • C. Nyaya Rakshak
  • D. Nyaya Mantri

Show Answer

Answer: B – Nyaya Mitars – Explanation – The Union government would be appointing Nyaya Mitras across the country to speed up the hearing of cases that have been pending in the lower courts for the last 10 years. The same was confirmed by Union Law and Information Technology Minister Ravi Shankar Prasad while addressing a function at the Lucknow bench of the Allahabad High Court to inaugurate the Tele Law Service through Common Service Centers on 6 June 2017.

Hide

13. Recently who is appointed as Independent Directors of India Post Payment Bank (IPPB)?

  • A. K G Karmakar
  • B. Gauri Shankar
  • C. Only A
  • D. Both A & B

Show Answer

Answer: D – Both A & B – Explanation – K G Karmakar and Gauri Shankar are appointed as Independent Directors of India Post Payments Bank (IPPB).The Appointments Committee of the Cabinet has approved their appointment to the post on the board of directors of the bank for a period of three years. The IPPB has been incorporated as a public sector bank under the Department of Posts with 100 per cent equity of the Government of India.

Hide

14. Which of the following country is among top five consumer markets in Asia?

  • A. Bangladesh
  • B. India
  • C. Israel
  • D. Thailand

Show Answer

Answer: B – India – Explanation – India is among the top five consumer markets in Asia offering retailers consumer spending growth of an average of 6.1 percent over the next five years. The other four countries are China, Sri Lanka, Vietnam, Indonesia.

Hide

15. According to the UNCTAD report the favorite destinations for FDI are

  • A. USA
  • B. China
  • C. India
  • D. All of the above

Show Answer

Answer: D – All of the above – Explanation – According to the report of United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) World Investment Report 2017, India to remain as a favorite destination for Foreign Direct Investment (FDI) even though tax related concerns remain as a deterrent for the foreign investors. According to the report, the favorite destinations for FDI are the United States of America (USA), China, and India. The World Investment Report has been published by the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) annually since 1991.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 09 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)