≡ Menu




Current Affairs Quiz : June 22 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 22 2017. All the recent incidents which were held on Twentytwo June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 22 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : June 22 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 22 2017

Current Affairs Quiz : June 22 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 22 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



  1. Recently which state Government announced Free Education for Girls from Nursery to PhD?
  • A. Punjab
  • B. Gujarat
  • C. Rajasthan
  • D. Kerala

Show Answer

Answer: A – Punjab – Explanation – The Punjab Government announced free education for girls in Government Schools and colleges from Nursery to Ph.D. Reservation for women in Panchayati Raj Institutions and Urban Local Bodies has already been increased by the government from 33 per cent to 50 per cent. The free Wi-Fi for 13,000 primary schools and all 48 Government Colleges.

Hide

2. Name the Union Minister who launches energy Conservation Building Code 2017.

  • A. Jagat Prakash Nadda
  • B. Piyush Goyal
  • C. Ravi Shankar Prasad
  • D. Kalraj Mishra

Show Answer

Answer: B – Piyush Goyal – Explanation – On June 19, 2017, Piyush Goyal, Minister of State (IC) for Power, Coal, New and Renewable Energy and Mines launched the Energy Conservation Building Code 2017 (ECBC 2017) which prescribes the energy performance standards for new commercial buildings to be constructed across India.

Hide

3. In which city Union Minister Dr. Harshvardhan has launches Mobile App “Celebrating Yoga” to connect people through Yoga for scientific healthy living?

  • A. Lucknow
  • B. Kanpur
  • C. New Delhi
  • D. Patna

Show Answer

Answer: C – New Delhi – Explanation – Minister for Science & Technology Dr. Harshvardhan has launched a Mobile App “Celebrating Yoga”. It is developed by the Department of Science & Technology, Ministry of Science& Technology in New Delhi on 19 of June.

Hide

4. Recently which state government has announces power subsidy for Farm Sector?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Maharashtra
  • C. Haryana
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: D – Madhya Pradesh – Explanation – The Madhya Pradesh Government announced a subsidy of Rs 8,700 crore to electricity consumers on tariff implemented by the state electricity regulatory commission for 2017-18. SC/ST farmers holding one-hectare land and consuming up to 5 horsepower will get free electricity. Agriculture consumers having permanent connections will get Rs 1.70 subsidy per unit.

Hide

5. Recently at the age of ______________ Veteran Bollywood actor Amrit Pal was died.

  • A. 76
  • B. 78
  • C. 80
  • D. 83

Show Answer

Answer: A – 76 – Explanation – Veteran Bollywood actor Amrit Pal has passed away in Mumbai. He was 76.

Hide

6. Which of the following country ratifies United Nation Transport Internationaux Routiers (TIR) Convention?

  • A. Japan
  • B. India
  • C. Bangladesh
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: B – India – Explanation – In a bid to ensure a secured supply chain and boost trade, Indian Government has ratified the United Nations TIR (Transports Internationaux Routiers) Convention on June 19, 2017. This convention is also called Customs Convention on International Transport of Goods under cover of TIR Carnets.

Hide

7. Recently which country planning to send mini-ecosystems to Moon?

  • A. South Africa
  • B. Europe
  • C. China
  • D. India

Show Answer

Answer: C – China – Explanation – China is planning to send mini­ecosystems which contain potato seeds and silkworm eggs – to the Moon in 2018.

Hide

8. Recently in which city BRICS foreign Ministers meeting held?

  • A. Beijing
  • B. Moscow
  • C. Brasília
  • D. Cape Town

Show Answer

Answer: A – Beijing – Explanation – Minister of State for External Affairs V K Singh attended a Meeting of Foreign Ministers of BRICS countries in Beijing, China on 18 and 19 June, 2017. Earlier, External Affairs Minister Sushma Swaraj, who was scheduled to attend this meeting but later cancelled it owing to health reasons.

Hide

9. Recently which two countries sign a historical agreement to promote Cooperation in the Field of Archives?

  • A. Germany
  • B. Thailand
  • C. India
  • D. Portugal

Show Answer

Answer: C & D – India and Portugal – Explanation – On May 17, 2017, a Protocol of Cooperation was signed between the National Archives of India and the Minister of Culture of the Portuguese Republic in the field of archives in Lisbon, Portugal.

Hide

10. Recently Sweden pledges to reach net-zero carbon emissions by

  • A. 2020
  • B. 2034
  • C. 2040
  • D. 2045

Show Answer

Answer: D – 2045 – Explanation – Sweden in the second week of June 2017 committed to become a net-zero carbon emission emitter by 2045. On 15 June 2017, Swedish lawmakers bound the country to reach net-zero greenhouse-gas emissions by 2045. Only one out of country’s eight political parties did not support the Climate Act in parliament. Lawmakers voted 254 to 41 in favour of the proposal, accelerating the nation’s previous target to become carbon neutral by 2050.

Hide

11. Which airways win Airline of the Year Award 2017?

  • A. Emirates Airline
  • B. Qatar Airways
  • C. Saudi Arabian Airlines
  • D. AirAsia

Show Answer

Answer: B – Qatar Airways – Explanation – Qatar Airways announced as the World’s Best Airline at SKYTRAX 2017 World Airline Awards. Skytrax (originally known as Inflight Research Services) is a United Kingdom–based consultancy which runs an airline and airport review and ranking site.

Hide

12. Name the bank that partner with Sun Tec. For GST roll out.

  • A. IDBI
  • B. Catholic Syrian Bank
  • C. City Union Bank
  • D. DCB Bank

Show Answer

Answer: A – IDBI – Explanation – IDBI Federal Life Insurance has announced that it has partnered with SunTec.

Hide

13. Recently Hike Messenger has partners with which bank to launch in-app Wallet?

  • A. RBL Bank
  • B. South Indian Bank
  • C. Tamilnad Mercantile Bank Limited
  • D. Yes Bank

Show Answer

Answer: D – Yes Bank – Explanation – Messaging app Hike has added payments feature that will allow its over 100 million users to transfer money, recharge and pay mobile bills through the messaging platform. It has been launched on 20 June 2017.

Hide

14. Which of the following company has inks partnership with Serbia’s Yugoimport to manufacture ammunition in India?

  • A. Bharat Electronics
  • B. Hindustan Aeronautics Limited
  • C. Reliance Defence
  • D. Mishra Dhatu Nigam

Show Answer

Answer: C – Reliance Defence – Explanation – Anil Ambani Group company Reliance Defence Ammunition entered a strategic partnership with Serbia’s state-run defence major Yugoimport to manufacture ammunition in India. They start the business with the minimum requirement of Rs 20,000 crores. Yugoimport, a state-owned enterprise, is a market leader in the field of ammunition production and has offered a fully compliant technical solution to meet the Make in India requirements of the Indian Government.

Hide

15. Recently India has decided to re-nominates whom as the Judge of the International Court of Justice?

  • A. Prafulla C. Pant
  • B. Abhay Manohar Sapre
  • C. Ranjan Gogoi
  • D. Dalveer Bhandari

Show Answer

Answer: D – Dalveer Bhandari – Explanation – India decided to re-nominate Dalveer Bhandari for another term as the Judge of the International Court of Justice (ICJ). The nomination papers of Bhandari were filled on 19 June 2017 in New York. The decision came after the Indian nominee, Neeru Chadha, won the election to one of the seven vacant seats to the International Tribunal for the Law of the Sea.

Hide

Video Current Affairs Quiz: June 22 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)