Current Affairs Quiz : June 29 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on June 29 2017. All the recent incidents which were held on Twentynine June 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
June 29 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : June 29 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz June 29 2017

Current Affairs Quiz : June 29 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :June 29 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently India’s communication satellite ______________ has been successfully launched.

  • A. GSAT-11
  • B. GSAT-14
  • C. GSAT-10
  • D. GSAT-17

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – GSAT-17 – Explanation – India’s latest communication satellite GSAT-17 was successfully launched from Kourou in French Guiana on 29 June 2017. The satellite was launched by French rocket Ariane-5. The European launcher Arianespace Flight VA238 blasted o from Ariane Launch Complex No 3 (ELA 3) at Kourou, a French territory located in the northeastern coast of South America, a couple of minutes delayed than the scheduled time of 2:29 hrs India time.

[/show_more]

2. Which state in India becomes the first to have blood bank for Cattle?

  • A. Odisha
  • B. Jharkhand
  • C. Kerala
  • D. Gujarat

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Odisha – Explanation – Odisha is all set to become the first state in the country to have a blood bank for the cattle.

[/show_more]

3. Recently election commission joins hands with _____________________ to launch First Time Nationwide “Voter Registration Reminder”.

  • A. Google
  • B. Facebook
  • C. Whatsapps
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Facebook – Explanation – The Election Commission of India has collaborated with Facebook to launch a ‘voter registration reminder’ on July 1, 2017.

[/show_more]

4. Recently at the age of _______________ former bureaucrat O N Dhar was died.

  • A. 88
  • B. 90
  • C. 91
  • D. 94

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 91 – Explanation – O N Dhar, a former bureaucrat who served as an adviser to Sheikh Abdullah and other former prime ministers of Jammu and Kashmir, passed away on 28 of June at the age of 91.

[/show_more]

5. Recently which city named as the “World Book Capital” for 2019 by the Director-General of UNESCO?

  • A. Sharjah
  • B. Dubai
  • C. Abu Dhabi
  • D. Doha

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Sharjah – Explanation – Sharjah, a city in the United Arab Emirates has been named as ‘the World Book Capital’ for 2019 by the Director-General of UNESCO, Irina Bokova for the quality of its literary and cultural activities and for its efforts to make books accessible to the entire population of the nation. Bokova took the decision on the recommendation of the Advisory Committee that met at the Headquarters of the International Federation of Library Associations (IFLA) at La Haye.

[/show_more]

6. As per Social Progress Index 2017 reports which country ranked 93rd out of 128?

  • A. Finland
  • B. India
  • C. Iceland
  • D. Norway

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – India – Explanation – India has ranked 93 among 128 countries on 2017 Social Progress Index report launched on June 21, 2017 by Social progress Imperative (SPI) with support from Deloitte and its strategic partners.

[/show_more]

7. Recently 6th joint Trade Committee was convened between India and this country?

  • A. Nepal
  • B. Bhutan
  • C. Myanmar
  • D. Afghanistan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Myanmar – Explanation – The 6th India-Myanmar Joint Trade Committee (JTC) Meeting was held on 27 June 2017 at New Delhi. The meeting was co-chaired by Nirmala Sitharaman, Minister of Commerce & Industry from India and Dr. Than Myint, Union Commerce Minister from Myanmar. The Joint Trade Committee plays a key role in facilitating issues related to the enhancement of the bilateral economic partnership between the two countries.

[/show_more]

8. Which Indian words are added to Oxford English Dictionary?



  • A. Chana
  • B. Chana Dal
  • C. Matar
  • D. Rahar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A & B – Explanation – The words Chana and Chana Dal were on 27 June 2017 added to the Oxford English Dictionary (OED). ‘Chana’ means Chickpeas and ‘Chana Dal’ stands for split chickpea lentils. With this, these Indian food essentials Chickpeas (chana) and the split chickpea lentils (chana dal) join the vast list of more than 600 other words and phrases that have been included in its quarterly update of the Oxford English Dictionary.

[/show_more]

9. Recently at the age of __________ Swedish actor Michael Nyqvist was died.

  • A. 56
  • B. 59
  • C. 64
  • D. 77

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – 56 – Explanation – Swedish actor Michael Nyqvist has died at the age of 56. He was suffering from lung cancer.

[/show_more]

10. FIFA has decided to shift India’s U-17 World Cup game from Mumbai to which city?

  • A. Delhi
  • B. Panaji
  • C. Kolkata
  • D. Guwahati

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Delhi – Explanation – FIFA is set to shift India’s Under­17 World Cup matches from Mumbai to the Delhi on 28 of June 2017.

[/show_more]

11. Which state gets award of excellence at international meet?

  • A. Uttarakhand
  • B. Jharkhand
  • C. Madhya Pradesh
  • D. West Bengal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:  A – Uttarakhand- Explanation – Uttarakhand has been conferred the award of excellence at the 2nd Global Skill Development Summit held in Paris on June 23, 2017.

[/show_more]

12. Recently World’s first ATM celebrates its _____________ birthday.

  • A. 45th
  • B. 50th
  • C. 55th
  • D. 60th

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – 50 th – Explanation – The Automated Teller Machine (ATM) marked its 50th anniversary on 27 June 2017. The first ATM was opened on 27 June 1967 at a branch of Barclays bank in Enfield, north London, the first of six cash dispensers commissioned by the bank. To celebrate the occasion, the British bank decorated the site of the world’s first cash point in gold. A black-and-white picture of Varney using the ATM hangs above it, while a commemorative gold plaque has been placed on the bank wall.

[/show_more]

13. Who is chosen as new International Economic Association president?

  • A. Kaushik Basu
  • B. Arthur Laffer
  • C. Jeffrey Sachs
  • D. Gopal Krishna Sarangi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Kaushik Basu – Explanation – The International Economic Association (IEA) has chosen eminent economist Kaushik Basu as its president.

[/show_more]

14. Recently Union Government appoints whom as NIFT Chairperson?

  • A. Rajesh Chauhan
  • B. Chetan Chauhan
  • C. Vijay Yadav
  • D. Vikram Rathour

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Chetan Chauhan – Explanation – Former cricketer and two­time Bharatiya Janata Party (BJP) MP, Chetan Chauhan, has been named the chairperson of the National Institute of Fashion Technology (NIFT).

[/show_more]

15. Who has named an ambassador of the Indian Film Festival Melbourne?

  • A. Shilpa Shetty
  • B. Sonakshi Sinha
  • C. Rekha
  • D. Vidya Balan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Vidya Balan  – Explanation – Actress Vidya Balan has named an ambassador of the Indian Film Festival of Melbourne (IFFM). It will be held in August 10­22, 2017, which showcase over 60 films.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: June 29 2017

 


Do not forget to check the following topics