Current Affairs Quiz : March 02 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 02 2017. All the recent incidents which were held on Second March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 02 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 02 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 02 2017

Current Affairs Quiz : March 02 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 02 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently ICFRE approved to release 20 high yielding varieties of plant species of which state?



  • A. Uttarakhand
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Bihar
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: B – Uttar PradeshExplanation – 20 high-yielding varieties of plant species have been developed by three different institutes under the Indian Council of Forestry Research and Education (ICFRE) Dehradun. The Variety Releasing Committee (VRC) of ICFRE under the chairmanship of Director General, Forest and Special Secretary, Dr SS Negi, granted approval for the release of these  UP’s Plantation Drive marked its name in Guinness Book of World Records varieties of plant species at a meeting held in Dehradun on February 27, 2017.

Hide

2. Recently Madras High Court orders which state government to Enact Law to eradicate Seemai Karuvelam Trees?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Telangana
  • D. Kerala

Show Answer

Answer: A – Tamil NaduExplanation – The Madurai bench of the Madras High Court comprising Justices A. Selvam and P. Kalaiarasan directed the Tamil Nadu government on February 27, 2017 to enact a Law with prohibitory and penal clauses within two months to remove prosopis juliflora (Seemai Karuvelam) trees in the state.

Hide

3. This freedom fighter’s 86th death anniversary was observed as Martyrdom Day on 27th February.

  • A. Bhagat Singh
  • B. Subhash Chandra Bose
  • C. Chandra Shekhar Azad
  • D. Mangal Pandey

Show Answer

Answer: C – Chandra Shekhar Azad – Explanation – Chandra Shekhar Azad‘s 86th death anniversary or  Martyrdom Day was observed on 27th February, 2017.

Hide

4. Which day is celebrated every year on 28th February?

  • A. National Science Day
  • B. World Laughter Day
  • C. National Youth Day
  • D. Army day

Show Answer

Answer: A – National Science Day – Explanation –  National Science Day is celebrated every year on 28th February to mark the discovery of the Raman effect by Sir Chandra shekhara Venkata Raman on 28 February 1928.

Hide

5. Recently in which state Union Minister Narendra Singh Tomar launched Swachh Shakti Saptah?

  • A. Rajasthan
  • B. Punjab
  • C. Delhi
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: D – HaryanaExplanation – The Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Shri Narendra Singh Tomar launched the week long Swachh Shakti Saptah at national level on March 1, 2017 in Gurugram, Haryana to highlight the role of women in Swachh Bharat Mission and to recognize their leadership.

Hide

6. Recently these two countries opposed UN resolution to Impose Sanctions on Syria.

  • A. Russia and China
  • B. Japan and Iran
  • C. India and China
  • D. Germany and UK

Show Answer

Answer: A – Russia and ChinaExplanation – Russia and China vetoed a UN resolution on February 28, 2017 to impose sanctions on Syria over the alleged use of chemical weapons during the six-year war.

Hide

7. Recently UK-India year of culture 2017 was launched on 27 February 2017 at _________________.

  • A. London
  • B. Bristol
  • C. Buckingham
  • D. Kingston

Show Answer

Answer: C – BuckinghamExplanation – The UK-India Year of Culture 2017 was launched on 27 February 2017 at Buckingham Palace to mark a year-long celebration of the strong relationship shared between the UK and India. Queen Elizabeth II hosted a gala event to mark the launch.

Hide

8. Recently in which gulf country world’s largest annual food event Gulfood 2017 was officially inaugurated in which country?

  • A. Kuwait
  • B. Saudi Arabia
  • C. UAE
  • D. Bahrain

Show Answer

Answer: C – UAEExplanation – The world’s largest annual food event, Gulfood 2017 was officially inaugurated by the Deputy Ruler of Dubai and UAE Minister of Finance, Shaikh Hamdan Bin Rashid Al Maktoum at the Dubai World Trade Centre (DWTC) on 26 February 2017. The five-day exhibition, which will continue till 2 March 2017, is expected to witness participation from over 90,000 food professionals from 150 countries across the world.

Hide

9. Recently who wins the Men’s single title at Rio Opens 2017?

  • A. Dominic Thiem
  • B. Pablo Carreno Busta
  • C. Juan Sebastián
  • D. Robert Farah

Show Answer

Answer: A – Dominic ThiemExplanation – The 2017 Rio Open was a professional men’s tennis tournament played on outdoor clay courts at the Jockey Club Brasileiro in Rio de Janeiro, Brazil between February 20 and February 26, 2017. Dominic Thiem won the Men’s single title defeated Pablo Carreno Busta of Spain by 7-5, 6-4.

Hide

10. Which country going to host women’s Youth World Boxing Championship in November 2017?

  • A. China
  • B. Japan
  • C. India
  • D. Brazil

Show Answer

Answer: C – IndiaExplanation – 2017 World Women’s Youth Boxing Championship will be hosted by India in November for the first time since 2010.This was announced during the AIBA commissions meeting held in New Delhi on March 1, 2017.

Hide

11. Which of the medal Jitu Rai clinched in the 50m men’s air pistol event at ISSF World Cup?

  • A. Gold
  • B. Silver
  • C. Bronze
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – Gold – Explanation – Pistol shooter Jitu Rai on 1 March 2017 clinched the top position in the 50m men’s air pistol event. With this, India won their first gold medal at the ISSF World Cup in New Delhi.

Hide

12. Name the Indian film wins Audience Award at Glasgow Film Festival.

  • A. Lipstick Under My Burkha
  • B. The Painted House
  • C. The Mastermind Jinda Sukha
  • D. India’s Daughter

Show Answer

Answer: A – Lipstick Under My Burkha – Explanation – Restricted for release by the Central Board of Film Certification (CBFC), Indian movie, Lipstick Under My Burkha was awarded the third annual Audience Award at the Glasgow Film Festival 2017 on March 1, 2017.

Hide

13. Who has sworn in as UN Deputy Secretary General?

  • A. Amina J Mohammed
  • B. Atifete Jahjaga
  • C. Mame Madior Boye
  • D. Aminata Touré

Show Answer

Answer: A – Amina J MohammedExplanation – Amina J Mohammed on 28 February 2017 was appointed as the Deputy Secretary-General of the United Nations (UN). Mohammed, a former Environment Minister of Nigeria, was appointed by Secretary-General Antonio Guterres to the second highest job at the UN.

Hide

14. Recently which state government has decided to appoint teacher in all high school to monitor cleanliness?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Assam
  • C. Sikkim
  • D. Goa

Show Answer

Answer: B – AssamExplanation – The government of Assam has decided to appoint a specific teacher to monitor cleanliness in all of the state’s high schools. The decision was taken during a cabinet meeting, held in Guwahati on 28 February 2017. The meeting was chaired by the state’s Chief Minister, Sarbanand Sonowal.

Hide

15. Who is the newly appointed spokesperson of MEA?

  • A. Gopal Baglay
  • B. Ashok Kumar Mukerji
  • C. Aparna Swarup
  • D. Vikas Swarup

Show Answer

Answer: A – Gopal Baglay – Explanation – ‎Vikas Swarup Gopal Baglay, a senior diplomat was appointed as the new spokesperson of the Ministry of External Affairs (MEA) on 27 February 2017.  He will be succeeding Vikas Swarup, who was appointed as India’s new High Commissioner to Canada.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 02 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query