Current Affairs Quiz : March 09 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 09 2017. All the recent incidents which were held on Ninth March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 09 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 09 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 09 2017

Current Affairs Quiz : March 09 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 09 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which state Indo-Nepal joint Military exercise Surya Kiran-XI begins?



  • A. Uttarakhand
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: A – Uttarakhand – Explanation – The two-week long India-Nepal joint military exercise ‘Surya Kiran-XI‘begins  in Pithoragarh, Uttarakhand on March 7, 2017. To train both the troops in the area of various counter insurgency operations over a prolonged period.

Hide

2. Recently in which state first smart tribal village Habbi inaugurated?

  • A. Assam
  • B. Jammu & Kashmir
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Tamil Nadu

Show Answer

Answer: B – Jammu & Kashmir – Explanation – Jammu and Kashmir’s first smart tribal village Habbi has inaugurated by Ch ZulfkarAli, J & K Minister for food, Civil Supplies and Consumer Affairs Ch ZulfkarAli on March 6 2017 in J & K. Habbi village is located in Kotranka in Rajouri District of Jammu and Kashmir.

Hide

3. Recently Rabi Ray former Lok Sabha Speaker was passes away at the age of

  • A. 90
  • B. 94
  • C. 91
  • D. 93

Show Answer

Answer: C – 91Explanation – Eminent socialist politician and former Union Minister and former Speaker of Lok Sabha Rabi Ray passed away after a prolonged illness in Cuttack. He was 91.

Hide

4. Recently Chief Minister Siddaramaiah launched “Pratibimba” to project achievements, he is the CM of which state?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Karnataka
  • C. Gujarat
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Answer: B – KarnatakaExplanation – Karnataka Chief Minister Siddaramaiah launched a comprehensive web-based platform Pratibimba to showcasing the government’s performance and achievements to the citizens on March 7, 2017.

Hide

5. In which state Prime Minister Narendra Modi Inaugurated petrochemical Complex at Dahej & Extradosed Bridge across River Narmada at Bharuch?

  • A. Gujarat
  • B. Haryana
  • C. Punjab
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: A – Gujarat – Explanation – Prime Minister Narendra Modi was on a two day visit to his native state Gujarat from March 7-8, 2017. During his visit to Gujarat, PM Modi dedicated a 4-lane 1.4-kilometre ‘Extradosed’ Cable-Stayed Bridge over the river Narmada in Bharuch. It is considered as the longest bridge of India.

Hide

6. According to the GBBC-2017 report 45% of country’s total bird species in which state?

  • A. Jammu & Kashmir
  • B. Sikkim
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: C – Himachal Pradesh – Explanation – According to the Great Backyard Bird Count (GBBC)-2017 report about 45 percent of country’s total bird spices were reported in Himachal Pradesh. The report says around 564 bird species, nearly 45 percent of the 1,263 Indian bird species, were reported during the 4-day bird count from February 17 to 20.

Hide

7. Which country will host the first Mobile Congress on 27 September 2017?

  • A. India
  • B. China
  • C. Japan
  • D. South Korea

Show Answer

Answer: A – IndiaExplanation – India to host its first mobile congress with a special focus on reaching out to the South East Asian markets at Pragati Maidan on 27th September 2017. This was announced by Rajan S Mathews, COAI Director General. The the three-day event will be organised by GSM Association.

Hide

8. Jakarta is the capital of which country in which Vice President Hamid Ansari attends ISRO summit recently?

  • A. Iran
  • B. Kenya
  • C. Indonesia
  • D. Madagascar

Show Answer

Answer: C – Indonesia – Explanation – Vice President Hamid Ansari was on a two-day visit to Indonesia to attend the 21-nation Indian Ocean Rim Association (IORA) Summit in Jakarta, Indonesia from March 6-7, 2017.

Hide

9. Liver transplant surgical pioneer Dr. Thomas Starzl was passes away, when that time he was at the age of

  • A. 89
  • B. 90
  • C. 94
  • D. 91

Show Answer

Answer: B – 90 – Explanation – The father of modern transplantation Dr. Thomas Starzl, and the key figure behind Liver transplant surgical pioneer Dr. Thomas Starzl diesthe world’s first baboon­ to ­human liver transplants and research on anti­rejection drugs, has died. He was 90.

Hide

10. Recently Rene Preval was passes away, he was the former President of which country?

  • A. Colombia
  • B. Ecuador
  • C. Peru
  • D. Haiti

Show Answer

Answer: D – HaitiExplanation – Eminent Haitian Former president and agronomist Rene Preval has passed away at the age of 74. He was described as “a dignified son of Haiti“. Preval was first elected President of the Caribbean nation from 1996 to 2001 and from 2006 to 2011 when he faced his biggest challenge.

Hide

11. Who won the Men’s single title at 2017 Brasil Open?

  • A. Pablo Cuevas
  • B. Rod Laver
  • C. Bjorn Borg
  • D. Albert Ramos Viñolas

Show Answer

Answer: A – Pablo CuevasExplanation – Pablo Cuevas was the two-time defending champion and successfully defended his title, defeating Albert Ramos Viñolas in the final, 6–7, 3–7, 6–4, 6–4.

Hide

12. Who won the Men’s doubles title at 2017 Brasil Open?

  • A. Rogério Dutra Silva
  • B. André Sa
  • C. Marcus Daniell
  • D. Marcelo Demoliner

Show Answer

Answer: A & B – Rogério Dutra Silva and André SaExplanation – Rogério Dutra Silva and André Sa after defeating Marcus Daniell and Marcelo Demoliner won the doubles title at 2017 Brasil Open.

Hide

13. Name the actress that wins Best actress for Sarbjit at IFFA Australia.

  • A. Aishwarya Rai Bachchan
  • B. Priyanka Chopra
  • C. Anushka Sharma
  • D. Alia Bhatt

Show Answer

Answer: A – Aishwarya Rai Bachchan – Explanation – Bollywood Actress Aishwarya Rai Bachchan has won the best actress award at the International Film Festival and Awards of Australia (IFFAA) for her movie Sarabjit.

Hide

14. Which one of the Indian University listed in the tops 10 among global universities?

  • A. Aryabhatta Knowledge University
  • B. Indian Institute of Science
  • C. Ambedkar Bihar University
  • D. Indraprastha Institute of Information Technology

Show Answer

Answer: B – Indian Institute of Science – Explanation – The Indian Institute of Science (IISc), Bangalore is the only Indian University to be placed among the top 10 global universities by Times Higher Education (THE). As per the THE ‘Best Small Universities in the World 2017’ ranking released on March 7, 2017, IISc has been placed at 8th position among the list of top 10 global universities.

Hide

15. Who wins the award of Best Performance in BCCI Domestic Tournaments Of 2015-16?

  • A. Karnataka State Cricket Association
  • B. Rajasthan Cricket Association
  • C. Cricket Association of Bengal
  • D. Mumbai Cricket Association

Show Answer

Answer: D – Mumbai Cricket AssociationExplanation – Mumbai Cricket Association bags the Best Performance in BCCI Domestic Tournaments Of 2015-16 Awards.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 09 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query