Current Affairs Quiz : March 11 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 11 2017. All the recent incidents which were held on Eleven March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 11 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 11 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 11 2017

Current Affairs Quiz : March 11 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 11 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently in which city 10th International Conference on Theory and Practice of Electronic governance held?



  • A. New Delhi
  • B. Chandigarh
  • C. Gandhinagar
  • D. Ahmadabad

Show Answer

Answer: A – New Delhi – Explanation –The 10th edition of the International Conference on Theory and Practice of Electronic Governance (ICEGOV 2017) was held in New Delhi from March 7-9, 2017.

Hide

2. Recently Vasundhara Raje presented the Rs. 1, 66,000 crore budget 2017-18, She holds the Finance portfolio of which state?

  • A. Gujarat
  • B. Rajasthan
  • C. Karnataka
  • D. Uttarakhand

Show Answer

Answer: B – Rajasthan – Explanation – Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje who also holds the Finance portfolio, presented Rs.1, 66,000-crore state budget for 2017-18 in the Legislative Assembly on March 8, 2017 with focus on aiding farmers and promoting tourism in the state. The Budget is based on the government’s vision document mission 2020. It aims at a happy Rajasthan and a happy Rajasthani.

Hide

3. Recently which state government launched 181 helpline for distressed women?

  • A. Odisha
  • B. Punjab
  • C. Kerala
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: A – OdishaExplanation – Chief Minister Naveen Patnaik has launched 24×7  helpline number 181 to assist women in distress on the occasion of International Women’s Day on March 8, 2017. A woman from any part of the Odisha can dial 181 to get immediate assistance.

Hide

4. Recently which state government launched Rs. 1580 crore Housing Scheme?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Telangana
  • C. Tamil Nadu
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: C – Tamil NaduExplanation – The Tamil Nadu Chief Minister K Palaniswami launched a Housing Scheme on March 9, 2017 for construction of concrete houses for the economically poor section of the society. The project is estimated at Rs 1,580 crore and will be implemented by the state government with financial assistance from the Center.

Hide

5. Recently Arvind Padmanabhan was passes away, he was associated with which field?

  • A. Musician
  • B. Journalist
  • C. Politician
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B – JournalistExplanation – Veteran journalist Arvind Padmanabhan, Executive Editor at IANS, has passed away after suffering massive cardiac in New Delhi. He was 49. Padmanabhan was born in Tirunelveli, Tamil Nadu. He was extensively admired in the journalistic circle for the thoroughness he displayed in reporting.

Hide

6. Recently which two country sign Protocol amending the Double Taxation Avoidance Agreement and Protocol?

  • A. India and Belgium
  • B. India and Thailand
  • C. India and Japan
  • D. India and Spain

Show Answer

Answer: A – India and BelgiumExplanation – India and Belgium has signed an agreement to amending the existing Agreement and Protocol between the two countries for avoidance of double taxation and the prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income on March 9, 2017 in New Delhi

Hide

7. Which of the state becomes First State to Sue over Trump’s revised travel ban?

  • A. Delaware
  • B. Hawaii
  • C. Alaska
  • D. Maryland

Show Answer

Answer: B – HawaiiExplanation – US State, Hawaii has become the first state to file a lawsuit against Donald Trump’s revised travel ban on 6 Muslim majority countries. The lawsuit was filed by the Attorneys for the state on March 8, 2017 in federal court in Honolulu saying that the order will harm its Muslim population, tourism and foreign students.

Hide

8. Recently in which country Mega Cultural festival “India by the Nile” begins?

  • A. Israel
  • B. Jordan
  • C. Libya
  • D. Egypt

Show Answer

Answer: D – Egypt – Explanation – The fifth edition of the mega cultural festival ‘India by the Nile’ (IBN) began in Cairo, Egypt from March 8, 2017. It is the largest foreign festival in Egypt. The IBN Festival is organized by India to showcase Indian culture, arts music, dance, theatre, food, cuisine and Yoga & wellbeing to build a long lasting relationship between the two ancient civilizations.

Hide

9. Which day is observed as World Kidney Day?

  • A. March 9
  • B. March 10
  • C. March 11
  • D. March 12

Show Answer

Answer: A – March 9Explanation – Every year, second Thursday of March(March 9, 2017) is observed as World Kidney Day is observed across the world to raising awareness of the importance of our kidneys.

Hide

10. What is the last date offered by the EPFO for Digital Life certificate submission through Jeevan Pramaan Patra?

  • A. March 25
  • B. March 27
  • C. March 30
  • D. March 31

Show Answer

Answer: D – March 31 – Explanation – The the Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has extended the last date of submission of Digital Life Certificate through Jeevan Pramaan Patra up to 31st March 2017 from 28th February 2017.

Hide

11. Recently which of the bank says minimum balance penalty needed to offset Jan Dhan account costs?

  • A. BOB
  • B. SBI
  • C. UBI
  • D. CBI

Show Answer

Answer: B – SBI – Explanation – SBI recently announced that penalty for non-maintenance of Minimum Average Balance (MAB) from April 1, 2017. Government asked SBI to reconsider charges. Arundhati Bhattacharya, SBI chief clarify that the condition of maintaining minimum balance will not be applicable to the Jan Dhan accounts.

Hide

12. RBI will soon introduce new what rupees notes with more security features?

  • A. Rs 10
  • B. Rs 5
  • C. Rs 100
  • D. Rs 2

Show Answer

Answer: A – Rs 10Explanation – The Reserve Bank of India on March 9, 2017 notified that it is soon going to issue Rs. 10 denomination notes with enhanced security features for circulation. Besides, RBI also notified that all the banknotes in the denomination of Rs 10 issued in the past will also continue to be legal tender.

Hide

13. Recently Ford Foundation appointed whom as regional director for India, Nepal and Sri Lanka?

  • A. Pradeep Nair
  • B. Kaushal Sharma
  • C. Venugopal
  • D. Manoj Sarang

Show Answer

Answer: A – Pradeep NairExplanation – New York based Ford Foundation has appointed Pradeep Nair as regional director for India, Nepal, and Sri Lanka on March 8, 2017. Nair will take charge at the end of March from David Hulse. He will lead the global non-profit grant-making organisation’s operations in New Delhi, serving the three countries.

Hide

14. Recently who received the Saraswati Samman 2016?

  • A. Mahabaleshwar Sail
  • B. Tukaram Rama Shet
  • C. Madhavi Sardesai
  • D. Uday Bhembre

Show Answer

Answer: A – Mahabaleshwar Sail – Explanation – Noted Konkani author Mahabaleshwar Sail has been honored with the 2016 Saraswati Samman for his novel ‘Hawthan’. The 74-year-old Sail’s novel Hawthan was published in 2009 and was shortlisted from 22 books written in various languages. Mahabaleshwar Sail received a cash prize of 15 lakh and a citation as a part of the honor.

Hide

15. Who conferred with Harvard’s Artist of the Year Award 2017?

  • A. Nicole Kidman
  • B. Viola Davis
  • C. Meryl Streep
  • D. Cameron Diaz

Show Answer

Answer: B – Viola DavisExplanation –The popular actress Viola Davis was awarded the 2017 Artist of the Year Award by Harvard Foundation during its 32nd annual Cultural Rhythms Festival in Memorial Hall’s  Viola Davis Conferred With Harvard’s Artist of the Year Award 2017Sanders Theatre at Harvard University in Cambridge on March 4, 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 11 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query