Current Affairs Quiz : March 22 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 22 2017. All the recent incidents which were held on Twentytwo March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 22 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 22 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 22 2017

Current Affairs Quiz : March 22 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 22 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government approved recommendation of 7th Pay Commission?



  • A. Assam
  • B. West Bengal
  • C. Odisha
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: – A – AssamExplanation – The Assam state government lead by Sarbananda Sonowal has approved the recommendation of the Seventh Pay Commission and also decided to give the six months arrear salary to its employees before the ensuing Bohag Bihu. This new pay structure would be effective from April 1, 2017.

Hide

2. Recently BIRAC’s celebrates its 5th Foundation Day on

  • A. March 19-20
  • B. March 20-21
  • C. March 21-22
  • D. March 22-23

Show Answer

Answer: – B – March 20-21 – Explanation – The Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC); a Public Sector Undertaking of Department of Biotechnology (DBT) is completing 5 years and will be celebrating its 5th Foundation Day on 20th – 21st March, 2017. The Theme of the Foundation Day is “BIRAC@5: Impacting the Biotech Ecosystem”.

Hide

3. Recently who advice the concerned parties to resolve Ram Temple dispute outside the court?

  • A. High Court Lucknow
  • B. High Court Delhi
  • C. Supreme Court
  • D. All the above

Show Answer

Answer: C – Supreme Court – Explanation – The Supreme Court (SC) on 21 March 2017 advised the concerned parties in Ram Temple dispute case to resolve the matter outside the court. This came following the appeal of BJP leader Subramanian Swamy who sought an urgent hearing on the Ayodhya dispute on the claims that it is a sensitive matter. The case is pending since last six years.

Hide

4. Rajya Sabha passes HIV, AIDS Bill, _____________________ by voice vote on 21 March 2017.

  • A. 2017
  • B. 2016
  • C. 2015
  • D. 2014

Show Answer

Answer: D – 2014 – Explanation – The upper house of Indian Parliament, Rajya Sabha passed the Human Immunodeficiency Virus (HIV) and Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) (Prevention and Control) Bill, 2014 by voice vote on 21 March 2017. The bill, which includes provisions that ensure equal rights to people affected by HIV and AIDS in getting treatment and admission in educational institutions and jobs, was introduced in the house on the same day.

Hide

5. Name the Consumer Affairs, Food and Public Distribution Minister who announced that strict punishment for misleading advertisements.

  • A. Ramvilas Paswan
  • B. Ravi Shankar Prasad
  • C. Anant Geete
  • D. Rajiv Pratap Rudy

Show Answer

Answer: A – Ramvilas Paswan – Explanation – The union government on 21 March 2017 announced that it would be taking an action against misleading advertisements endorsed by the celebrities. The announcement was made by the Union Consumer Affairs, Food and Public distribution minister Ram Vilas Paswan during the question hour of the Lok Sabha. He revealed that a new Consumer Protection Act was in the making and it had, in fact, been circulated to the cabinet. The new law would include strict provisions to deal with entities that put out misleading advertisements.

Hide

6. Which of the following day is celebrated on 21 March?

  • A. International Day of Forests
  • B. World Health Day
  • C. World Haemophilia Day
  • D. World Heritage Day

Show Answer

Answer: A – International Day of Forests – Explanation – The International Day of Forests 2017 was observed globally with the theme ‘ Forests and energy’. The Day aims to raise awareness of the importance of all types of woodlands and trees and celebrate the ways in which forests sustain and protect us. This year theme highlights the importance of wood energy in improving the lives of people, powering sustainable development and mitigating climate change.

Hide

7. Which day is observed as World Poetry Day?

  • A. March 20
  • B. March 21
  • C. March 22
  • D. March 23

Show Answer

Answer: B – March 21 – Explanation – The World Poetry Day was celebrated on 21 March 2017 across the globe. The objective behind the day is to support linguistic diversity through poetic expression as well as to offer endangered languages the opportunity to be heard within their societies.

Hide

8. Recently in which place 2nd India-UAE conference on globalization held?

  • A. Mumbai
  • B. New Delhi
  • C. Dubai
  • D. None of these

Show Answer

Answer:  C- Dubai – Explanation – The second India-UAE conference on globalization organized by All India Management Association (AIMA) was held in Dubai to promote cooperation between the two countries.

Hide

9. According to the 2017 Worldwide Cost of Living Index this Indian city was the cheapest city in the World?

  • A. Mumbai
  • B. Bengaluru
  • C. New Delhi
  • D. Chennai

Show Answer

Answer: B – Bengaluru – Explanation – New Delhi, Mumbai, Chennai and Bengaluru are among the 10 cheapest cities in the world to live in, according to the Economist Intelligence Unit’s (EIU) Worldwide Cost of Living 2017 report released 21 March. Bengaluru comes in at 131 in a ranking of 133 countries, with a cost of living index of 42 (New York is taken as 100). Chennai and Mumbai are both at 127, with an index of 45, and New Delhi at 124.

Hide

10. Recently which state wins the Vijay Hazare Trophy?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Maharashtra
  • C. Bangal
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: A – Tamil Nadu – Explanation – Tamil Nadu won the Vijay Hazare Trophy 2017 at the Feroz Shah Kotla, Delhi on March 16, 2017 by beating Bengal by 37 runs in the finals.

Hide

11. Recently India’s _______________________________ wins Silver in World Women Snooker Championship.

  • A. Reanne Evans
  • B. Vidya Pillai
  • C. Kelly Fisher
  • D. Hannah Jones

Show Answer

Answer: B – Vidya PillaiExplanation – India’s Billiards Champion Vidya Pillai settled for silver medal in the 2017 World Women Snooker Championship held in Safra Toa Payoh, Singapore on March 20, 2017.

Hide

12. Who becomes the first Indian to face 500 balls in an innings?

  • A. Cheteshwar Pujara
  • B. Virat Kohli
  • C. Murli Vijay
  • D. Karun Nair

Show Answer

Answer: A – Cheteshwar PujaraExplanation – Indian batsman Cheteshwar Pujara was in news on 19 March 2017 for his marathon knock that lasted for over 11 hours. His 202 off 525 balls in the first innings during the third test-match against Australia at the JSCA Stadium at Ranchi helped the team to take the first innings lead. With this, Pujara became First Indian batsman to face 500 balls in an innings. This was his 3rd double century in his Test career.

Hide

13. Recently Maggie MacDonnell wins the Annual Global Teacher Prize, She is from which country?

  • A. Canada
  • B. Spain
  • C. Italy
  • D. America

Show Answer

Answer: A – CanadaExplanation – Maggie MacDonnell, a Canadian teacher was named the winner of the annual Global Teacher Prize at a ceremony conducted on 19 March 2017 at the Global Education and Skills Forum in Dubai.Maggie who teaches at the Ikusik School in Salluit, an Inuit village deep in the Canadian Arctic, was awarded for her ach evements within the local community that survives amidst harsh conditions and her effort in helping to reduce teenage suicide rates.

Hide

14. Who has been appointed as Member of Traction Railway Board?

  • A. Ghanshyam Singh
  • B. A.K. Mital
  • C. Hemant Kuma
  • D. Mohammed Jamshed

Show Answer

Answer: A – Ghanshyam SinghExplanation – Ghanshyam Singh on 21 March 2017 was appointed as new Member (Traction) Railway Board and ex officio Secretary to the Government of India. Singh is an officer of Indian Railway Service of Electrical Engineering (IRSEE) of 1979 batch. He is also a Gold Medalist in B.E. in Electrical Engineering from Allahabad University.

Hide

15. Recently Union government has decided to merge the Bharatiya Mahila Bank with which bank?

  • A. Punjab National Bank
  • B. State Bank of India
  • C. Indian Bank
  • D. Union Bank of India

Show Answer

Answer: B – State Bank of India – Explanation – Union Government has decided to merge the Bharatiya Mahila Bank (BMB) with the State Bank of India (SBI). The three-year-old BMB will be merged with SBI to provide better banking services to a larger number of women, at a faster pace.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 22 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query