Current Affairs Quiz : March 24 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 24 2017. All the recent incidents which were held on Twentyfour March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 24 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 24 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 24 2017

Current Affairs Quiz : March 24 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 24 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently where 5th Rashtriya Sanskriti Mahotsav began?



  • A. North Eastern Region
  • B. South Eastern Region
  • C. South Western Region
  • D. Eastern Region

Show Answer

Answer: A – North Eastern Region – Explanation – The Fifth Rashtriya Sanskriti Mahotsav (RSM) – 2017 will be organized in North Eastern Region of India from 23 March to 31 March 2017 by the Union Ministry of Culture. The festival will be inaugurated at Parade Ground, Tawang in Arunachal Pradesh on 23 March 2017 and will extend to other North Eastern states.

Hide

2. Which Day is celebrated as Shaheed Diwas?

  • A. 21 March
  • B. 22 March
  • C. 23 March
  • D. 20 March

Show Answer

Answer: – C 23 March – Explanation- India on 23 March 2017 paid betting tributes to martyr Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev. 23 March marks their 86th martyrdom day, which is also celebrated as Shaheed Diwas.

Hide

3. How Many Years are Celebrated the Ninth Gorkhas of its raising in Secunderabad, Telangana?

  • A. 300 Years
  • B. 250 Years
  • C. 200 Years
  • D. 150 Years

Show Answer

Answer: C – 200 Years – Explanation– The Ninth Gorkhas celebrated 200-years of its raising in Secunderabad, Telangana on 16 March 2017. The rest battalion of the Ninth Gorkhas was raised by the British government in 1817 as the ‘Fatehgarh Levy’. Ninth Gorkha Ries has a unique honour that all its battalions have been awarded the Chief of Army.

Hide

4. In which Subject India Ranks 87 Performance Index 2017?

  • A. Agriculture
  • B. Energy Architecture
  • C. Science
  • D. Technology

Show Answer

Answer:  B – Energy Architecture  – Explanation- India has placed at 87th position among 127 countries in the global Energy Architecture Performance Index (EAPI) 2017 by world Economic Forum released on March 22, 2017.

Hide

5. Which Day is Celebrate as World Meteorological Day?

  • A. 24 March
  • B. 23 March
  • C. 22 March
  • D. 25 March

Show Answer

Answer: B – 23 March – Explanation – The World Meteorological Day 2017 was observed globally on 23 March 2017 with the theme ‘Understanding Clouds’. The Day is organized every year by World Meteorological Organization (WMO) and is celebrated globally.

Hide

6. Which Five Indian Cities Included in List of UNESCO World Heritage Sites?

  • A. Ahmedabad, Kolkata, Jaipur, Mumbai, Chennai
  • B. Kolkata, Mumbai, Chennai, Jaipur, Ahmedabad
  • C. Chennai, Mumbai, Kochin, Deradun, Kolkata
  • D. Ahmedabad, Delhi, Jaipur, Bhubaneshwar, Mumbai

Show Answer

Answer:  D – Ahmedabad, Delhi, Jaipur, Bhubaneshwar, Mumbai – Explanation– The Union Government on 22 March 2017 informed that have Indian cities were included in the Tentative List of UNESCO World Heritage Sites. The five Indian cities included in the list are – Ahmadabad, Delhi, Jaipur, Bhubaneswar, and Mumbai.

Hide

7. Where is the world’s third largest hypersonic wind tunnel?

  • A. Thiruvananthapuram
  • B. Mumbai
  • C. Tokyo
  • D. Singapore

Show Answer

Answer: – A- Thiruvananthapuram – Explanation- The Indian Space Research Organisation (ISRO) created history on Monday by commissioning the world’s third largest hypersonic wind tunnel at the Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) in Thiruvananthapuram. A wind tunnel is used to study the effects of air flowing past a solid object—in ISRO’s case, space vehicles.

Hide

8. Recently Union Cabinet approves proposal for amendments to which Bank?

  • A. World Bank
  • B. Industrial Development Bank
  • C. NABARD
  • D. Asian Bank

Show Answer

Answer: – C- NABARD – Explanation- The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi, on 22 March 2017 approved the proposal for Amendments to the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) Act, 1981

Hide

9. Which Bank Recently Introduced Aadhaar based payment app?

  • A. South Indian Bank
  • B. Indian Bank
  • C. United bank
  • D. Union bank

Show Answer

Answer- A- South Indian bank – Explanation – Kerala based South Indian Bank has Introduced Aadhaar based UPI mobile application SIB MPay on March 23, 2017. It’s Aim to promote cashless digital transactions.

Hide

10. Who is honoured with Lifetime Achievement at National Photography Awards?

  • A. Rohit Suri
  • B. Suresh Reddy
  • C. Raghu Rai
  • D. Deepak Kumar

Show Answer

Answer: C – Raghu RaiExplanation – Veteran photojournalist Raghu Rai on 22 March 2017 was conferred with the Lifetime Achievement Award at the 6th National Photography Awards. Rai began his career in photography in 1965. He has also served on the jury of World Press Photo and UNESCO’s International Photo Contest.

Hide

11. Which French Mathematician recently wins the 2017 “abel” prize?

  • A. Yves Meyer
  • B. Nick Jones
  • C. Bric Pit
  • D. Jhon Hugh

Show Answer

Answer- A- Yves Meyer – Explanation- French mathematician Yves Meyer was today awarded the 2017 Abel Prize for his work on wavelets, a mathematical theory with applications in data compression, medical imaging and the detection of gravitational waves.

Hide

12. Which Songwriter Wins the Hall of fame 2017 Award?

  • A. Ed Sheeran
  • B. Edward maya
  • C. Pitbull
  • D. Selena gometz

Show Answer

Answer: A- Ed Sheeran – Explanation- Ed Sheeran, he of pop superstardom and songwriter/performer of the juggernaut that is “Shape of You,” has been named the recipient of the Songwriters Hall of Fame’s 2017 Hal David Starlight Award, which will be presented at the 48th Annual Induction and Awards Dinner on June 15 in New York.

Hide

13. Which Indian Shooter won the gold medal at the International Shooting Sport Federation Shotgun World Cup?

  • A. Avilas Mitra
  • B. Ankur Mittal
  • C. Suresh mittal
  • D. Purnia Thapa

Show Answer

Answer- B- Ankur Mittal – Explanation- Marksman Ankur Mittal has delivered India’s nine-member contingent its first medal at the International Shooting Sport Federation World Cup (Shot Gun) in Acapulco, Mexico by shooting gold in the men’s double trap on 22 March 2017.

Hide

14. How Many Medals India Wins in International IPC Athletics Grand Prix 2017 Competition held In Dubai?

  • A. 9 Medals
  • B. 8 Medals
  • C. 5 Medals
  • D. 7 Medals

Show Answer

Answer: A – 9 Medals – Explanation- The 9th edition of Fazza international IPC Athletics grand Prix Completion began in Dubai, UAE on March 20, 2017. Indian Para athletes won total 8 medals including 3 gold, 1 Silver & 4 Bronze.

Hide

15. India Notifies Amended Tax with which country?

  • A. Malaysia
  • B. Indonesia
  • C. Singapore
  • D. Dubai

Show Answer

Answer- C- Singapore – Explanation- The government today notified the amended India-Singapore tax treaty under which capital gains tax will be levied at source of investments with effect from April 1. India had amended the tax treaty with Singapore on December 30, 2016, under which for two years beginning April 1, 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 24 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query