Current Affairs Quiz : March 26 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 26 2017. All the recent incidents which were held on Twentysix March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 26 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 26 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 26 2017

Current Affairs Quiz : March 26 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 26 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Indian Railways to install Wi-Fi kiosks in how many remote stations for e-services?



  • A. 300
  • B. 400
  • C. 387
  • D. 500

Show Answer

Answer- D – 500 – Explanation- Railways will set up Wi-Fi hotspot kiosks at about 500 stations and help people access an array of online services, including various government schemes. Christened as Railwire Saathi, the Wi-Fi kiosks will function like a PCO for Digital India and enable people to use services like e-commerce, online banking and much more.

Hide

2. Which Country becomes third largest aviation market in domestic traffic?

  • A. Pakistan
  • B. India
  • C. China
  • D. Australia

Show Answer

Answer- B – India – Explanation- India has become the third largest aviation market in terms of domestic passenger traffic, beating Japan. United States with 815 million passengers in 2016 enjoyed the top position, followed by China with 490 million.

Hide

3. The Indian Navy successfully test Fired the short-range Barak surface-to-air missile from which aircraft?

  • A. INS Vikrant
  • B. INS Virat
  • C. INS Vikramaditya
  • D. None of these

Show Answer

Answer-C-INS Vikramaditya  – Explanation– Indian Navy successfully test-fired the short-range Barak surface-to-air missile from the aircraft carrier INS Vikramaditya. The offering was conducted between 21 March and 23 March 2017 as part of the ‘Operational Readiness Inspection’ of the Western Fleet by Vice Admiral Girish Luthra, Flag officer Commanding-in-Chief of Western Naval Command.

Hide

4. Which state topped in Aadhaar seeding of Jan Dhan Accounts in March 2017?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer-A- Andhra Pradesh – Explanation- Andhra Pradesh had linked 87.73 per cent of its Jan-Dhan accounts with Aadhaar numbers. This was followed by Tripura at 87.08 per cent and Telangana 83.56 per cent. The share of Aadhaar-seeded accounts remained above 53 per cent in states with more than one crore PMJDY accounts. Maharashtra had linked 80 per cent of its 1.86 crore PMJDY accounts with Aadhaar.

Hide

5. Recently Union Government is going to launch which scheme for providing physical aids and assisted living devices?

  • A. Rashtriya Vayoshri Yojana
  • B. Rashtriya Krishi Yojana
  • C. Rashtriya Sasthya Yojana
  • D. None of these

Show Answer

Answer- A- Rashtriya Vayoshri Yojana – Explanation- Union Government is going to launch Rashtriya Vayoshri Yojana (RVY) scheme for providing physical aids and assisted living devices for senior citizens belonging to BPL category.

Hide

6. How Many years of Bangladesh’s Independence in 2017?

  • A. 42 years
  • B. 47 years
  • C. 45 years
  • D. 46 years

Show Answer

Answer- D – 46 years – Explanation- On March 26 Bangladesh celebrates its Independence Day. Bangladesh’s President Md Abdul Hamid and Prime Minister Sheikh Hasina placed wreaths at National Memorial in Savar paying respects to those who sacrificed their lives for the freedom.

Hide

7. According to the Forbes 2017 World Billionaire Report, who is the world’s youngest self-made billionaire?

  • A. John Collison
  • B. John richard
  • C. John rich
  • D. None of these

Show Answer

Answer-A- Jhon Collison – Explanation- World Billionaire Report 2017 by Forbes, John Collison, age 26, is now the world’s youngest self-made billionaire, just two months younger than Snapchat’s Evan Spiegel.

Hide

8. NASA is planning to send which object for a deep space mission in late 2017?

  • A. Clock
  • B. Book
  • C. Safety pin
  • D. Lock

Show Answer

Answer – D – Clock – Explanation– National Aeronautics and Space Administration (NASA) are planning to send its next-generation atomic clock into space in late 2017. The mission is a key advance by the international organization for safely navigating future human exploration of the solar system.

Hide

9. The NASA Transition Authorization Bill authorized how much amount for NASA’s mission for the financial year 2018?

  • A. USD 19 billion
  • B. USD 19.5 billion
  • C. USD 20 billion
  • D. USD 20.5 billion

Show Answer

Answer-B- USD 19.5 billion – Explanation-US President Donald Trump signed a bill into law that updates NASA’s mission to add exploration of Mars and authorizes USD 19.5 billion in spending for the U.S. space agency for the year 2018. The law is known as the NASA Transition Authorization Act.

Hide

10. Which day was observed as Earth Hour?

  • A. March 25
  • B. March 26
  • C. March 27
  • D. March 24

Show Answer

Answer: A – March 25Explanation – The eleventh edition of the Earth Hour was observed globally, including India, on 25 March 2017 from 8:30 pm to 9:30 pm local time. The focus of the global event was to engage people in critical climate conversations and solutions.

Hide

11. Who has been appointed as part-time chair­man of Catholic Syr­ian Bank by RBI?

  • A. VS Shekhar
  • B. Kumar Narayan
  • C. Vishal Sachdev
  • D. TS Anan­thara­man

Show Answer

Answer – D – TS Anan-thara-man – Explanation- Reserve Bank of India has accorded approval for the appointment of T S Anantharaman as part-time chairman of Catholic Syrian Bank. Anantharaman has been holding the position of non-executive director of the bank since August 28, 2009.

Hide

12. The Union Cabinet approved four GST related bill recently. Identify which of the following is not one of them?

  • A. The Central Goods and Services Tax Bill 2017
  • B. The Integrated Goods and Services Tax Bill 2017
  • C. The Union Territory Goods and Services Tax Bill 2017
  • D. The States Goods and Services Tax Bill 2017

Show Answer

Answer- D- The States Goods and Services Tax Bill 2017 – Explanation -Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi, on 20 March 2017 approved the four GST related bills, namely, The Central Goods and Services Tax Bill 2017 (The CGST Bill), The Integrated Goods and Services Tax Bill 2017 (The IGST Bill), The Union Territory Goods and Services Tax Bill 2017

Hide

13. Goa Chief Minister Manohar Parrikar has announced the allotment of 169 crore for which sector?

  • A. Agriculture Sector
  • B. IT Sector
  • C. Defense Sector
  • D. None of these

Show Answer

Answer – B – IT Sector – Explanation – Goa Chief Minister Manohar Parrikar has announced the allotment of 169 crore for the IT sector, including 15 crore for startups. The Goa government will also set up a startup promotion board with the aim of creating 4,000 jobs a year.

Hide

14. Who among the following was not included in the six Indian-Americans who were nominated for the prestigious Ellis Island Medal of Honor 2017?

  • A. Dinesh Paliwal
  • B. Indra Nooyi
  • C. Manjul Bhargav
  • D. Adil Haider

Show Answer

Answer- C- Manjul Bhargav – Explanation- Manjul Bhargava, a Canadian-American teaching at Princeton University, has become the first mathematician of Indian origin to win the Fields Medal, the highest honour bestowed on scientists under the age of 40 for outstanding contribution to the field of mathematics.

Hide

15. How many medals India wins separately at 2017 Special Olympics world winter games held in Austria?

  • A. 70
  • B. 73
  • C. 60
  • D. 58

Show Answer

Answer – B – 73 – Explanation- India won 73 medals, including 37 gold, at the 2017 Special Olympics World Winter Games, held in Austria from March 14­25.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 26 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query