Current Affairs Quiz : March 30 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 30 2017. All the recent incidents which were held on Thirty March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 30 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 30 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 30 2017

Current Affairs Quiz : March 30 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 30 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Third G-20 framework working group meet held in which state?



  • A. Uttar Pradesh
  • B. Gujarat
  • C. Bihar
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer:  A – Uttar PradeshExplanation – The 3rd G-20 Framework Working Group (FWG) Meeting under the G-20 German Presidency is being co-hosted by Department of Economic Affairs, Ministry of Finance, Govt. of India and Reserve Bank of India (RBI) in Varanasi on 28th and 29th of March, 2017. The first two G 20 FWG meetings under the G-20 German Presidency have already been held at Berlin in Dec 16 and at Riyadh in Feb 17.

Hide

2. Recently parliament has passes the Mental Health Care Bill __________________.

  • A. 2015
  • B. 2016
  • C. 2017
  • D. 2014

Show Answer

Answer: B – 2016 – Explanation – The Mental Healthcare Bill 2016, that decriminalises suicide and provides for mental healthcare and services for persons with mental illness, was passed in the Lok Sabha on Monday. “Notwithstanding anything contained in section 309 of the Indian Penal Code, any person who attempts to commit suicide shall be presumed, unless proved otherwise, to have severe stress and shall not be tried and punished under the said Code,” the bill said. The Mental Healthcare Bill’ also has a provision to protect and restore the property right of the mentally ill people, Health Minister J P Nadda said in the Lok Sabha, just before it was passed by the House by a voice vote.

Hide

3. Recently which state government presented the Rs. 1437.84 crore deficit budgets for FY – 2017-18?

  • A. Manipur
  • B. Assam
  • C. Nagaland
  • D. Tripura

Show Answer

Answer: – C – Nagaland – Explanation – Nagaland Chief Minister Shurhozelie Liezietsu today presented a Rs 1,437.84 crore deficit budget for the 2017-18 fiscal in the state Assembly. Liezietsu, who also holds the Finance portfolio, proposed the gross receipt for the fiscal at Rs 16,657.26 crore and expenditure at Rs 16,365.17 crore.

Hide

4. Recently following Uttar Pradesh which state government too announced to impose ban on illegal Slaughterhouses?

  • A. Uttarakhand
  • B. Jharkhand
  • C. Rajasthan
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer: B – Jharkhand – Explanation – Moving on the footprints of Uttar Pradesh Chief Minister Aditya Nath Yogi, BJP ruled state of Jharkhand too announced to impose ban on illegal slaughterhouses in the state on March 27, 2017. The state government under the Chief Minister Raghubar Das, has given 72 hours to slaughterhouses to shut their illegal businesses in case they failed to obtain licence from the relevant authorites.

Hide

5. Which are the states that recently joined the scheme UDAY?

  • A. Kerala
  • B. Arunachal Pradesh
  • C. Tripura
  • D. All the above

Show Answer

Answer: D – All the above – Explanation – The power Minister has informed that a total of 26 states have now become the part of the Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) with the recent entry of Kerala Arunachal Pradesh and Tripura for the revival of debt stressed Discoms.

Hide

6. In which city Smart India Hackathon 2017 Grand Finale to be held?

  • A. Nagpur
  • B. Jalgaon
  • C. Solapur
  • D. Ahmadnagar

Show Answer

Answer: A – NagpurExplanation – The Ministry of Road transport and Highways will host the Grand Finale of the Smart India Hackathon 2017 at Nagpur on 1st and 2nd April, 2017. Nagpur is one among 26 cities where the event will be held simultaneously, with the support and coordination of 29 Government departments. The Smart India Hackathon 2017 was launched on Nov 9, 2016 in New Delhi by the Ministry of Human Resources Development.

Hide

7. In which country World Environment Education Congress 2017 will be held?

  • A. Canada
  • B. Grenada
  • C. Bermuda
  • D. Puerto Rico

Show Answer

Answer: A – Canada – Explanation – The 9th edition of the World Environmental Education Congress (WEEC) is scheduled to be held in Vancouver, Canada from September 9-15, 2017.

Hide

8. Recently which country becomes Net Exporter of Electricity for the first Time?

  • A. Nepal
  • B. India
  • C. China
  • D. Pakistan

Show Answer

Answer: B – India – Explanation – As per Central Electricity Authority, the Designated Authority of Government of India for Cross Border Trade of Electricity, 1st time India has turned around from a net importer of electricity to Net Exporter of electricity. During the current year 2016-17 (April to February 2017), India has exported around 5,798 Million Units to Nepal, Bangladesh and Myanmar which is 213 Million units more than the import of around 5,585 Million units from Bhutan.

Hide

9. Name the country that approves medicinal use of marijuana.

  • A. Sint Eustatius
  • B. Clipperton Island
  • C. Argentine
  • D. Martinique

Show Answer

Answer: C – ArgentineExplanation – The Argentine Senate on 29 March 2017 gave final legislative approval to a bill that permits the medicinal use of marijuana. The measure was accepted unanimously by the senators with 58 votes in favour. The legislation had already obtained the green light from the Chamber of Deputies in November 2016.

Hide

10. Recently which state wins the Deodhar Trophy?

  • A. Tamil Nadu
  • B. India ‘B’
  • C. West Bengal
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: A – Tamil NaduExplanation – Dinesh Karthik cracked 126 as Tamil Nadu defeated India B by 42 runs in the final to clinch the Deodhar Trophy 50-overs cricket tournament at the ACA-VDCA stadium in Visakhapatnam.

Hide

11. Recently Pakistani cricketer Mohammad Irfan has imposed banned for how many years?

  • A. Two year
  • B. One year
  • C. Three year
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B – One yearExplanation – Pakistan pacer Mohammad Irfan was today slapped with a one-year ban and fined $ 1,000 after he admitted to have failed in reporting a spot-fixing approach by bookmakers during the Pakistan Super League.

Hide

12. Recently who has conferred with the Pravasi Bharatiya Samman Award?

  • A. Priti Patel
  • B. Ganga Rani
  • C. Deepa Karmakar
  • D. Raj Rani

Show Answer

Answer: A – Priti Patel – Explanation – Priti Patel, the UK Government’s Secretary of State for International Development and first ever UK-India diaspora Champion, has been awarded India’s highest honour for members of the Indian diaspora. The Pravasi Bharatiya Samman award was granted to Patel by the President of India, Pranab Mukherjee, for her exceptional contribution to national and international politics, her role in strengthening UK-India relations, and for supporting the Indian diaspora in the UK. The award was presented to Patel by the Indian High Commissioner to the UK, Mr Y K Sinha, at a special ceremony at India House in London.

Hide

13. Recently Army Chief Bipin Rawat conferred with Honorary Military rank by _________________.

  • A. Bangladesh
  • B. Nepal
  • C. Bhutan
  • D. Kenya

Show Answer

Answer: B – Nepal – Explanation – Indian Army Chief General Bipin Rawat is in Kathmandu on a four-day official visit to Nepal during which he was conferred with the honorary rank of general of the Nepal Army.

Hide

14. Who has appointed as Vice Chancellor of Nalanda University recently?

  • A. Sunaina Singh
  • B. Vijay P Bhatkar
  • C. Dr. R. K. Shevgaonkar
  • D. Dr. Sanjay Chahande

Show Answer

Answer: A – Sunaina SinghExplanation – President Pranab Mukherjee has appointed Sunaina Singh, currently head of the English and Foreign Languages University (EFLU) in Hyderabad, as the new vice chancellor of Nalanda University.

Hide

15. Recently which social media has adds the feature like Snapchat and Camera in its app?

  • A. Facebook
  • B. Twitter
  • C. WhatsApp
  • D. Skype

Show Answer

Answer: A – Facebook – Explanation – Social media giant Facebook on 28 March 2017 added Snapchat-like features and Facebook Camera on its app. It introduced filters, masks, frames, animation and other interactive elements to visually decorate images and video as that of Snapchat. Its new camera will give users more options to share and enhance photos and videos. It will also be rolling out the new feature on iOS and Android over the coming weeks.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 30 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query