Current Affairs Quiz : March 31 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on March 31 2017. All the recent incidents which were held on Thirtyone March 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : March 31 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : March 31 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz March 31 2017

Current Affairs Quiz : March 31 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : March 31 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Who will inaugurate the Namami Brahmaputra festival?



  • A. Narendra Modi
  • B. Pranab Mukherjee
  • C. Sarbananda Sonowal
  • D. Hamid Ansari

Show Answer

Answer: – B- Pranab Mukherjee – Explanation– : President Pranab Mukherjee will visit Guwahati on 31st March 2017 where he will inaugurate the ‘Namami Brahmaputra’ festival. The festival, tagged as ‘India’s largest river festival’ is being organized across 21 districts of the state and will showcase trade, tourism and cultural possibilities of along Brahmaputra River. The five day long ‘Namami Brahmaputra’ festival is being organized by the Government of Assam.

Hide

2. Who becomes first woman to head Leadership Conference on Civil and Human Rights?

  • A. Anita Das
  • B. Debashree Gupta
  • C. Nandita Das
  • D. Vinita Gupta

Show Answer

Answer: – D- Vinita Gupta – Explanation– Indian­ American Vanita Gupta, who headed civil rights division in the Department of Justice in the Obama Administration, has been appointed as president and CEO of ‘The Leadership Conference on Civil and Human Rights’, becoming the first woman to head the prestigious organization.

Hide

3. Which State government has to ban mining for 4 months by orders of High court?

  • A. Uttarakhand
  • B. Tamil Nadu
  • C. Karnataka
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer-A-Uttarakhand – Explanation- The state government of Uttarakhand has been strictly directed by the Uttarakhand High court to stop all mining activities in the state with immediate effect for a period of four months.

Hide

4. Recently Indian Navy launched new weather monitoring system, what is the name of the System?

  • A. IAAMS
  • B. IAARS
  • C. IAANS
  • D. ITTMS

Show Answer

Answer- A-IAAMS – Explanation- The integrated Automatic Aviation Metrological System (IAAMS), which is the new Weather Monitoring System to Indian navy, is launched to use by Naavy Chief Admiral Sunil lanba on march 2017.

Hide

5. Recently India has signs loan agreement with NDB for development of roads project in _____________________.

  • A. Odisha
  • B. Nagaland
  • C. Jammu & Kashmir
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: D – Madhya Pradesh – Explanation – India on 30 March 2017 signed loan agreement with the New Development Bank (NDB) of USD 350 million for development and up gradation of major district roads project in Madhya Pradesh. The loan agreement was signed by Raj Kumar, Joint Secretary in the Department of Economic Affairs (DEA) and Xian Zhu, Vice President & Chief Operating Officer of the New Development Bank. While, the project agreement was signed by Pramod Agrawal, Principal Secretary of Public Works Department and Manish Rastogi, Managing Director of Madhya Pradesh Road Development Corporation (MPRDC).

Hide

6. What is the Asia’s largest and first of its kind optical telescope was unveiled at Devasthal in Nainital District?

  • A. Aryabhatta Research Institute of Observation Sciences
  • B. Arya Research Institute of Observational Sciences
  • C. Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences
  • D. None of these

Show Answer

Answer- C-Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences – Explanation- Asia’s largest and first of its kind optical telescope Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences (ARIES) was unveiled at Devasthal in Nainital District, Uttrakahnd. It was remotely activated by Prime Minister Narendra Modi and his Belgian counterpart Charles Michel from Belgium.

Hide

7. Who is the new President of Central African Republic (CAR)?

  • A. Archange Touadera
  • B. Arnodik Touadera
  • C. Archange Touhta
  • D. None Of these

Show Answer

Answer- A-Archange Touadera – Explanation –Faustin Archange Touadera (58) took the oath of office as the new President of Central African Republic (CAR). With this he becomes first elected leader of CAR since Muslim rebels had overthrown the government in early 2013.

Hide

8. Recently who has appointed as Governing Body of Sports Authority of India?

  • A. Siddhartha Patel
  • B. Siddhartha Upadhyay
  • C. Siddhartha das
  • D. None of these

Show Answer

Answer- B-Siddhartha Upadhyay – Explanation- Mr. Siddhartha Upadhyay founder and secretary general for Socity for transformation, inclution, and reorganization through sports (STAIRS) have been appointed to the governing body of Sports Authority of India.

Hide

9. Who are the notable persons awarded with Dr. B. C. Roy National Award recently?

  • A. Geethalakshmi
  • B. Palanivelu
  • C. Anand K. Khakhar
  • D. All the above

Show Answer

Answer: D – All the above – Explanation – Geethalakshmi, Vice-Chancellor of The Tamil Nadu Dr. MGR Medical University was given the award in recognition of her outstanding services in the field of socio-medical relief for the year 2016.  Palanivelu, chairman of Coimbatore-based GEM Hospital received the award in the eminent medical person category for the year 2015 (he got it the first in 2006 under the specialty development category). Anand K. Khakhar, Program Director, Centre for Liver Diseases and Transplantation at Apollo Hospitals, Chennai received the award for the recognition of best talents in encouraging the development of specialties in different branches in medicine category for the year2Ol5.

Hide

10. Which bank gets “Best Small Bank” award for 2016?

  • A. Karur vysya bank
  • B. Corporation Bank
  • C. Bandhan Bank
  • D. SBBJ Bank

Show Answer

Answer- A- Karur Vysya Bank – Explanation- Karur Vysya Bank (KVB) has been adjudged the ‘Best Small Bank for 2016’ balance sheet size of less than Rs.1­lakh crore). K Venkataraman, Managing Director, KVB, received the award from Sudhir Munguntivar, Minister of Finance and Planning, Government of Maharashtra at a function in Mumbai, Maharashtra.

Hide

11. Recently which Bank has launched a new zero balance digital banking account free of cost?

  • A. Axis Bank
  • B. ICICI Bank
  • C. IDBI Bank
  • D. Kodak Mahindra Bank

Show Answer

Answer- D-Kodak Mahindra Bank – Explanation- Kotak Mahindra Bank has launched a new zero balance digital banking account free of cost which is linked to Aadhaar system. Kotak expects to double its number of customers through this new account, called 811 signifying the date Prime Minister Narendra Modi announced demonetization of high value currency notes. The 811 account can be opened through the mobile phone using the Aadhaar one time password authentication and a income tax pan number, the bank said. It will offer 6% interest per annum.

Hide

12. Who has been declared Man of the Series in Border Gavaskar Trophy 2017?

  • A. Virat kholi
  • B. Ravindra Jadeja
  • C. Stev smith
  • D. Umesh Yadav

Show Answer

Answer-B- Ravindra Jadeja – Explanation- The Indian cricket team has recently won the 2017 Border Gavaskar Trophy by beating Australian cricket team by 8 wickets in the fourth and final Test at Himachal Pradesh. With this victory India clinched the four test match series by 2­1. Ravindra Jadeja was declared the man of the match and also the man of the series.

Hide

13. Recently FSSAI and ______________________ has signs an agreement to train street food vendors.

  • A. Coca Cola
  • B. Pepsi
  • C. Parle
  • D. Bisleri

Show Answer

Answer: A – Coca Cola – Explanation – Food regulator FSSAI today tied up with Coca-Cola India to train 50,000 street food vendors over the next three years and plans to rope in other players like ITC and Mondelez under its ‘Clean Street Food’ campaign.

Hide

14. Recently Central Government imposed what per cent Import Duty on Wheat & Turdal?

  • A. 8 per cent
  • B. 10 per cent
  • C. 12 per cent
  • D. 13 per cent

Show Answer

Answer: B – 10 per cent – Explanation – The government on Tuesday imposed 10 per cent import duty on wheat and tur dal with immediate effect in a bid to protect farmers’ interest, amid projection of a record crop this year.

Hide

15. Recently Google release its Knowledge Graph in which Language?

  • A. Bengali
  • B. Konkani
  • C. Bhojpuri
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer – A – Bengali – Explanation- Aimed at helping Bengali speakers discover new information quickly, Google on March 29, 2017 announced the introduction of Knowledge Graph in the Bengali language on Google Search. What is more, Google said its search will now also support spell correction for Bengali queries, improving the search experience for the millions of Bengali speakers around the world.

Hide

Video Current Affairs Quiz: March 31 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query