≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 01 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 01 2017. All the recent incidents which were held on First May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 01  2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 01 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 01 2017

Current Affairs Quiz :May 01 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 01 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Bhilar village of which state becomes India’s first book village?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Maharashtra
  • C. Haryana
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: B – Maharashtra – Explanation – Bhilar village in Maharastra will become India’s first ‘book village’. It will be started from 4 May, 2017.

Hide

2. Recently Prime Minister Narendra Modi unveiled translated volumes of Vachana, the volumes were penned by

  • A. Shriram Sharma Acharya
  • B. Vinoba Bhave
  • C. Basavanna
  • D. Swami Vivekananda

Show Answer

Answer: C – Basavanna – Explanation – Prime Minister Narendra Modi on 29 April 2017 unveiled translated volumes of Vachana, penned by 12th century social reformer Basavanna and other saints in 23 Indian languages. The volumes were released on the occasion of Basavanna’s birth anniversary. PM Modi also released the digital version of the work at the first ever celebration of Basava Jayanthi at the national level in New Delhi.

Hide

3. ISRO is going to launches how many satellites by the end of 2017 to improve India’s communication system?

  • A. Four
  • B. Five
  • C. Seven
  • D. Eight

Show Answer

Answer: B – Five – Explanation – The Indian Space Research Organisation (ISRO) is going to launch five communication satellites by the end of 2017. The same was confirmed by the organisation’s chairman, A S Kiran Kumar on 27 April 2017. Kumar stated that the main aim behind the launch is to improve the communication system within the country. The specific use of the satellites would be to improve the number of available transponders for communications. The move is expected to significantly enhance India’s communication capability.

Hide

4. 4th National Standards Conclave meets to be held in

  • A. New Delhi
  • B. Mumbai
  • C. Bengaluru
  • D. Gandhinagar

Show Answer

Answer: A – New Delhi – Explanation – Department of Commerce, Government of India in collaboration with Confederation of Indian Industry, Bureau of Indian Standards and the National accrediation Board for Certification bodies and other knowledge partners is organising the 4th National Standards Conclave. It will be organized in New Delhi from May 1-2 the objective of the conclave is to bring awareness and prepare Industries.

Hide

5. What is the India’s rank in the 2017 World Press Freedom Index (WPFI)?

  • A. 136
  • B. 138
  • C. 141
  • D. 139

Show Answer

Answer: A – 136 – Explanation – India has been ranked 136th out of 180 countries in the latest annual World Press Freedom Index (WPFI-2017). As per report, the rank has been slipped 3-places due to threats from (Prime Minister Narendra) Modi’s nationalism” and growing self-censorship in the mainstream media. The report also mentioned that journalists were increasingly targets of online smear campaigns and threats.

Hide

6. Which of the following Country quit from vehicle pact?

  • A. Bangladesh
  • B. Bhutan
  • C. Bangladesh
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer: B – Bhutan – Explanation – Bhutan government has announced that it is not ready to go ahead with the process at present. It asked the other members of the ‘BBIN’ grouping — India, Bangladesh and Nepal — to continue to operationalise it without Bhutan. The decision to step out of the BBIN process comes on the back of severe domestic opposition to the motor vehicles agreement, primarily on fears of vehicular pollution and environmental degradation if trucks from neighbouring countries are given access to Bhutan, a country that prides itself on its “carbon neutrality” and preserving the environment.

Hide

7. Which country becomes the first country to ban mining of metals for environmental protection?

  • A. Norway
  • B. Hungry
  • C. El Salvador
  • D. Jordan

Show Answer

Answer: C – El Salvador – Explanation – El Salvador became the first country in the world to ban metal mining. The law was favoured by nearly 80 percent of the El Salvadorian population.

Hide

8. Recently which country opened its honorary consulate in Chennai, India?

  • A. Bahamas
  • B. Iran
  • C. Azerbaijan
  • D. Kazakhstan

Show Answer

Answer: D – Kazakhstan  – Explanation – The Honorary Consulate of the Republic of Kazakhstan in India was inaugurated today by H.E. Mr. BulatSarsenbayev, Ambassador of Kazakhstan to India along with H.E. Mr. Suraj Shantakumar, Honorary consul of Kazakhstan in Chennai.

Hide

9. Sultan Azlan Shah Cup International Hockey tournament 2017 recently began in which of the following country?

  • A. Great Britain
  • B. India
  • C. Malaysia
  • D. Japan

Show Answer

Answer: C – Malaysia – Explanation – The 2017 Sultan Azlan Shah Cup is the 26th edition of the Sultan Azlan Shah Cup. It was held in Ipoh, Perak, Malaysia from 29 April – 6 May 2017.

Hide

10. Recently who has won the 2017 ACBS Asian Snooker Championship?

  • A. Michael White
  • B. Lyu Haotian
  • C. Martin Gould
  • D. Pankaj Advani

Show Answer

Answer: B – Lyu Haotian – Explanation – Lyv Haotian from China has won the 33rd edition of ACBS Asian Snooker Championship-2017 by defeating India’s top cueist Pankaj Advani in the final by 3-6 in Doha, Qatar.

Hide

11. Recently which company launched Artificial Intelligence platform Nia for businesses?

  • A. HCL
  • B. Infosys
  • C. CBRE
  • D. ISS

Show Answer

Answer: B – Infosys – Explanation – Infosys a global leader in consulting, technology and outsourcing has launched the next generation services called Infosys Nia.

Hide

12. According to the Randstad which company becomes India’s most attractive employer?

  • A. Mercedes Benz
  • B. Google
  • C. Honda Motors
  • D. Apple India

Show Answer

Answer: B – Google – Explanation – Google India emerged as the winner of the 6th edition of  Randstad Award 2016 for the second consecutive year and was awarded the ‘Most Attractive Employer’ in India, followed by Mercedes–Benz India as the runner–up. The awards ceremony this year held at Grand Hyatt, Mumbai on April 20th from 6 pm onwards.

Hide

13. Name two Indian-American selected for ACE fellowship.

  • A. Gurdeep Singh
  • B. Shridhar Kiran
  • C. Ritu Raju
  • D. Sundeep R Muppidi

Show Answer

Answer: C & D – Ritu Raju and Sundeep R Muppidi – Explanation – Two Indian­Americans are selected by American Council on Education for its prestigious fellowship. It is the longest­running leadership development programme in the US. Ritu Raju and Sundeep R Muppidi were named Fellows as part of the ACE Fellows Programme 2017­18 classes.

Hide

14. Name the two-wheeler manufacturer who recently gets “Indian MNC of the Year”?

  • A. TVS Motor Company.
  • B. Honda Motorcycle and Scooter India (Pvt.) Ltd.
  • C. LML (India) Limited.
  • D. Hero MotoCorp

Show Answer

Answer: D – Hero MotoCorp – Explanation – World’s largest two­wheeler manufacturer Hero MotoCorp was get the ‘Indian MNC of the year‘. It was given by All India Management Association.

Hide

15. Which Indian personality has been selected for Japan’s prestigious ‘Order of the Rising Sun’ award?

  • A. M.M. Pallam Raju
  • B. Ashwani Kumar
  • C. Chandresh Kumari Katoch
  • D. Kodikunnil Suresh

Show Answer

Answer: B – Ashwani Kumar – Explanation – Ashwani Kumar, the former Union minister, has been selected by Japan for its prestigious ‘Grand Cordon of the Order of the Rising Sun’ award for his contribution to fostering Japan-India ties and promotion of friendship between the two countries.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 01 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)