≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 09 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 09 2017. All the recent incidents which were held on Ninth May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 09 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 09 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 09 2017

Current Affairs Quiz :May 09 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 09 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. After Madhya Pradesh which state has adopted the new financial year?

  • A. Jharkhand
  • B. Uttarakhand
  • C. Assam
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: A – Jharkhand – Explanation – Jharkhand will become the second state in the country to announce its financial year from January to December. According to Jharkhand Chief Minister Raghubar Das the new budget will be scheduled in December.

Hide

2. Recently which state has introduced boat ambulance service in four districts?

  • A. Kerala
  • B. Odisha
  • C. Tamil Nadu
  • D. Telangana

Show Answer

Answer: B – Odisha – Explanation – Odisha will introduce boat ambulance service in four districts where people face difficulties in getting health service.

Hide

3. Which state has decided to offer meals at subsidized rates for workers?

  • A. Punjab
  • B. Bihar
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: D – Haryana – Explanation – The Haryana government has decided to open canteens that offer meals at subsidized rates for workers. It offers meals to registered construction workers under the Antyodaya Anna Yojana, at 23 locations in the state.

Hide

4. Which state government has ties up with World Health Organisation for Eradication of Rubella?

  • A. Goa
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Maharashtra
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: C – Maharashtra – Explanation – Maharashtra Health Minister Deepak Sawant has announced that the state has tied up with World Health Organisation (WHO) for eradication of Rubella measles. The vaccination drive for the same will start from March 2018 under which, children in Maharashtra aged between 9 months to 15 years, will be vaccinated for Rubella.

Hide

5. Recently in which city Nitin Gadkari inaugurates India Integrated Transport and Logistics Summit 2017?

  • A. Pune
  • B. New Delhi
  • C. Chandigarh
  • D. Agra

Show Answer

Answer: B – New Delhi – Explanation – On May 4, 2017, Minister of Road Transport and Highways Mr. Nitin Gadkari inaugurated the first ever India Integrated Transport and Logistics Summit (IITLS) in New Delhi. This three­day summit has been organised by Ministry of Road Transport and Highways.  Objective of IITLS is to serve as a platform for bringing together stakeholders in transport and logistics sector, so that they can collaborate and explore mutually beneficial opportunities in logistic parks, freight corridors and IT solutions.

Hide

6. Which litterateur birth anniversary is popularly known as Poncheeshe Boishakh?

  • A. Ishwar Chandra Gupta
  • B. Bankim Chandra Chattopadhyay
  • C. Rabindranath Tagore
  • D. Jagdish Chandra Bose

Show Answer

Answer: C – Rabindranath Tagore – Explanation – According to Bengali calendar, he was born on 25th day of Boishakh month, in 1422 Bengali Epoch. His anniversary is observed as per local Bengali calendar. The day of Boishakh 25th currently overlaps with either 8th May or 9th May on Gregorian calendar. However, in other states, Rabindranath Tagore Jayanti is observed as per Gregorian calendar on 7th May. In Kolkata, Tagore Jayanti is popularly known as Poncheeshe Boishakh.

Hide

7. In which country India will organized festival to mark Tagore’s birth anniversary?

  • A. Egypt
  • B. Nepal
  • C. Jordan
  • D. England

Show Answer

Answer: A – Egypt – Explanation – India will organise Tagore cultural Festival in Egypt to mark the 156th birth anniversary of Rabindranath Tagore from May 8-12. Tagore Festival will be organised by the Maulana Azad Centre for Indian Culture (MACIC), which is the cultural wing of the Indian Embassy in Cairo.

Hide

8. Which day is observed as World Red Cross Day?

  • A. May 7
  • B. May 8
  • C. May 9
  • D. May 10

Show Answer

Answer: B – May 8 – Explanation – World Red Cross Day is observed on May 8 every year to commemorate the birth anniversary of Henry Dunant, the founder of the Red Cross as well as the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC).

Hide

9. Recently NETRA inducts this county’s first high temperature drop tube reactor?

  • A. Japan
  • B. Russia
  • C. India
  • D. Pakistan

Show Answer

Answer: C – India – Explanation – India’s first of its kind, indigenously developed high temperature drop tube reactor (DTR) system has been installed by NTPC Energy Technology Research Alliance (NETRA).  The DTR system is used for designing advanced ultra super critical technology, combustion characterisation of coal/biomass, and reducing carbon footprint from the fossil fuel plants.

Hide

10. On 9 May 2017 Google dedicates its doodle to which of the following?

  • A. William Mackenzie
  • B. L. L. Zamenhof
  • C. Dale Alford
  • D. Ferdinand Monoyer

Show Answer

Answer: D – Ferdinand Monoyer – Explanation – Ferdinand Monoyer (9 May 1836 – 11 July 1912) was a French ophthalmologist, known for introducing the dioptre in 1872. Monoyer chart. Reading upwards on both ends (ignoring the last line), the name “Ferdinand Monoyer” can be seen He invented the Monoyer chart, used to test visual acuity.

Hide

11. Which state Hockey team crowned champions of 7th Junior Women’s Hockey Championship?

  • A. Himachal Pradesh Hockey
  • B. Mizoram Hockey
  • C. Punjab Hockey
  • D. Manipur Hockey

Show Answer

Answer: A – Himachal Pradesh Hockey – Explanation – Hockey Him (Himachal) defeated Hockey Mizoram in the 7th Junior National Hockey Championship 2017 (Women).

Hide

12. Recently India ended Grand Prix of Liberation 2017 with how many medals?

  • A. Six
  • B. Seven
  • C. Eight
  • D. Eleven

Show Answer

Answer: B – Seven – Explanation – In the women’s 10m Air Pistol Heena Sindhu won a bronze medal. India ended the Grand Prix of Liberation Plezn 2017 shooting championships with seven medals.

Hide

13. Recently by the Chief Minister of this state the logo and mascot of the Asian Athletics Championships were released?

  • A. Goa
  • B. Assam
  • C. Odisha
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: C – Odisha – Explanation – The logo and mascot of the Asian Athletics Championships were released on 8 May 2017. The sea turtle, Olive Ridley was declared the mascot of the Championship. The logo depicts an athlete crossing the ĭnishing line with historical tourist attractions of Odisha.

Hide

14. Recently which country becomes world’s biggest market for two-wheelers?

  • A. India
  • B. China
  • C. Indonesia
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – India overtook china to emerge as the world’s biggest market for two-wheelers. A total of 17.7 million two-wheelers were sold last year, that’s over 48,000 units every day. China achieved 16.8 million units sold two – wheelers.

Hide

15. Which Indian movie becomes first to cross Rs 1000 crore at box office?

  • A. Baahubali
  • B. Baahubali 2
  • C. Dangal
  • D. Robot

Show Answer

Answer: B – Baahubali 2 – Explanation – Baahubali 2 is the first Indian movie to cross Rs 1000 crore mark with its worldwide collections.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 09 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)