≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 15 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 15 2017. All the recent incidents which were held on Fifteen May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 15 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 15 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 15 2017

Current Affairs Quiz :May 15 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 15 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



Recently in which city Rajnath Singh chairs Northern Zonal Council meeting?

  • A. Chandigarh
  • B. New Delhi
  • C. Kanpur
  • D. Nagpur

Show Answer

Answer: A – Chandigarh – Explanation – Union Home Minister Rajnath Singh has chaired the 28th meeting of the Northern Zonal Council on 12 of May in Chandigarh.

Hide

2. Which will be the first Indian city to get electric radio cabs?

  • A. Pune
  • B. Surat
  • C. Nagpur
  • D. Guwahati

Show Answer

Answer: C – Nagpur – Explanation – Nagpur will be the first Indian city to get electric radio cabs Nagpur will be the first Indian city to get electric radio cabs. It will be started from 26 of May. It will be launched by Union transport minister Nitin Gadkari.

Hide

3. Name the Union Health Minister who has launches new Pneumococcal Conjugate Vaccine for pneumonia.

  • A. Dr. Harsh Vardhan
  • B. J P Nadda
  • C. Rajiv Pratap Rudy
  • D. Dr. Jitendra Singh

Show Answer

Answer: B – J P Nadda – Explanation – On May 13, 2017, Union Health and Family Welfare Minister, Mr. J P Nadda launched new Pneumococcal Conjugate Vaccine (PCV), for Pneumonia at Lal Bahadur Shastri Medical College Hospital in Mandi District of Himachal Pradesh.

Hide

4. Which state has ranked tops in Public Affairs Index 2017?

  • A. Bihar
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Assam
  • D. Kerala

Show Answer

Answer: D – Kerala – Explanation – Kerala has secured first rank and Bihar has ranked last on this year’s Public Affairs Index (PAI), compiled on basis of a survey by Bengaluru­based think­tank Public Affairs Centre (PAC). The survey was based on 10 themes, 26 focus subjects and 82 indicators.

Hide

5. This IIT has collaborates with British Geological Survey to turn Varanasi into smart city.

  • A. IIT Kharagpur
  • B. IIT Bombay
  • C. IIT Kanpur
  • D. IIT Bhubaneswar

Show Answer

Answer: A – IIT Kharagpur – Explanation – Indian Institute of Technology (IIT) – Kharagpur has collaborated with the British Geological Survey to turn Varanasi into a smart city.

Hide

6. When is International Mother’s Day is observed?

  • A. First Sunday of May
  • B. Second Sunday of May
  • C. Third Sunday of May
  • D. Fourth Sunday of May

Show Answer

Answer: B – Second Sunday of May – Explanation – Every year, second Sunday of May is celebrated as Mother’s Day across the world to honour the mother to honour mothers and motherhood. In UK, this was observed as a Mothering Sunday.

Hide

7. Recently World Health Organisation has declares an Ebola outbreak in _______________.

  • A. Cape Verde
  • B. Congo
  • C. Central African Rep
  • D. Chad

Show Answer

Answer: B – Congo – Explanation – World Health Organization (WHO) has declared an Ebola outbreak in the Democratic Republic of Congo.

Hide

8. Recently in which capital city 19th session of India-Italy joint Commission for Economic Cooperation held?

  • A. New Delhi
  • B. Mumbai
  • C. Rome
  • D. None of these

Show Answer

Answer: C – Rome – Explanation – 19th Session of India­Italy Joint Commission for Economic Cooperation held in Rome.

Hide

9. Recently at the age of ________________ former Finnish President Mauno Koivisto was died.

  • A. 88
  • B. 90
  • C. 95
  • D. 93

Show Answer

Answer: D – 93 – Explanation – Finland’s first leftist president, Mauno Koivisto who oversaw Finland’s entry into European Union, passed away on May 12, 2017, at the age of 93.

Hide

10. Recently who has wins 5th Madrid Open title?

  • A. Dominic Thiem
  • B. Rafael Nadal
  • C. Novak Djokovic
  • D. Roger Federer

Show Answer

Answer: B – Rafael Nadal – Explanation – Spain’s Rafael Nadal on 14 May 2017 won Madrid Open title of Tennis. In the final match at Madrid, the Spaniard defeated a determined Dominic Thiem of Austria in straight sets 7-6(8), 6-4.

Hide

11. Who has been appointed as World Health Organisation’s goodwill ambassador for hepatitis?

  • A. Aamir Khan
  • B. Irfan Khan
  • C. Amitabh Bachchan
  • D. Alok Nath

Show Answer

Answer: C – Amitabh Bachchan – Explanation – The World Health Organisation on 12 May 2017 appointed Amitabh Bachchan as its goodwill ambassador for hepatitis in South-East Asia region to boost awareness and intensify action to arrest the epidemic.

Hide

12. Who has been appointed as CBEC members?

  • A. R K Mahajan
  • B. Mahender Singh
  • C. Ranjan Kumar
  • D. Manpreet Kaur

Show Answer

Answer: A & B – R K Mahajan and Mahender Singh – Explanation – The Appointments Committee of the Cabinet has approved appointment of senior bureaucrats R K Mahajan and Mahender Singh as members in the Central Board of Excise and Customs (CBEC).

Hide

13. Recently UNO MINDA and __________________ enters into partnership to bring connected vehicle technologies?

  • A. Intel
  • B. Microsoft
  • C. Google
  • D. Apple

Show Answer

Answer: B – Microsoft – Explanation – Uno Minda Group a leading automotive component maker from North India has tied up with software giant Microsoft to bring connected vehicle technologies in the automotive industry.  Uno Minda Group entered into collaboration with Microsoft through its connected vehicle and telematics arm Minda iConnect Pvt Ltd. The partnership will aim to enhance in-vehicle connectivity and efficiency to provide an enriched driving experience to automotive users in the country,

Hide

14. Recently this has gets final nod from RBI for Small Finance Bank?

  • A. Disha Microfin
  • B. Daaya Microfin
  • C. Bachat Microfin
  • D. Sanyojan Microfin

Show Answer

Answer: A – Disha Microfin – Explanation – Disha Microfin has received the final license from Reserve Bank on 12 of May to operate as a small finance bank.

Hide

15. Which of the bank faces business restrictions from RBI?

  • A. Dena Bank
  • B. UCO Bank
  • C. Vijaya Bank
  • D. Corporation Bank

Show Answer

Answer: B – UCO Bank – Explanation – Reserve Bank of India (RBI) has initiated “prompt corrective action” (PCA) on Kolkata based public sector lender UCO Bank on account of high bad loans and negative return on assets.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 15 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)