≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 24 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 24 2017. All the recent incidents which were held on Twentyfour May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 24 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 24 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 24 2017

Current Affairs Quiz :May 24 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 24 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently in which state Prime Minister Narendra Modi Inaugurates Projects worth Rs. 993 Crore?

  • A. Gujarat
  • B. Haryana
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Tamil Nadu

Show Answer

Answer: A – Gujarat – Explanation – Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone for half a dozen projects worth Rs. 993 crore related to the development of Kandla Port in the Kutch district, Gujarat. The projects include Babasaheb Bhimrao Ambedkar convention center, 14th and16 cargo berths, Railway bridge at Sal junction. Deployment of two Mobile Harbour Cranes and Mechanization for the handling of fertilizers at Kandla Port.

Hide

2. Name the Union Minister who launches SEVA App for quick tracking of coal dispatch.

  • A. Ramvilas Paswan
  • B. Piyush Goyal
  • C. Ravi Shankar Prasad
  • D. Nirmala Sitharaman

Show Answer

Answer: B – Piyush Goyal – Explanation – Union Minister of State (IC) for Power, Coal, New & Renewable Energy and Mines, Shri Piyush Goyal launched the Saral Eindhan Vitaran Application (SEVA) mobile app, developed in-house by Coal India Limited (CIL) for power sector consumers. SEVA is a part of ‘Digital India’ initiative aimed at increasing the Consumer Connect as well as the Transparency and Accountability in Coal dispatch.

Hide

3. Recently in which city Environment Minister and OzonAction organized “Ozone2Climate” Technology Roadshow?

  • A. New Delhi
  • B. Mumbai
  • C. Agra
  • D. Pune

Show Answer

Answer: C – Agra – Explanation – Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change on 23 May 2017 organised Ozone2Climate Technology Roadshow in Agra. The roadshow was organised along with the UN Environment OzonAction’s Compliance Assistance Programme. The Roadshow was inaugurated by the Secretary, Ministry of Environment, Forest and Climate Change, Ajay Narayan Jha on the sidelines of the South Asia National Ozone Officers Annual Network Meeting – 2017. The Technology Roadshow was organised for the first time as part of the annual network meeting for Ozone Officers of South Asia.

Hide

4. Under the Chairmanship of _______________________ the Hindi Advisory Committee recommended that states should be encourage to teach Hindi voluntarily.

  • A. Mahendra Nath Pandey
  • B. Pradeep Kumar Sinha
  • C. Asha Ram Sihag
  • D. Anuj Kumar Bishnoi

Show Answer

Answer: A – Mahendra Nath Pandey – Explanation – The Hindi Advisory Committee on 22 May 2017 recommended that states should be encouraged to teach Hindi voluntarily instead of directing them to compulsorily teach the language in classes IX and X. The recommendations were made during meeting of the Hindi Advisory Committee of the Ministry of Human Resource Development, held under the Chairmanship of Mahendra Nath Pandey, Minister of State for Human Resource Development, in New Delhi

Hide

5. Which is the World’s smallest nation that ratifies International Solar Alliance Pact?

  • A. Tuvalu
  • B. Nauru
  • C. Monaco
  • D. Vatican

Show Answer

Answer: B – Nauru – Explanation – Nauru, world’s smallest republic and the tiny island nation, on 23 May 2017 ratified the International Solar Alliance (ISA) Framework pact. With this, Nauru became the sixth country to ratify ISA pact.

Hide

6. Recently US ask citizens to postpone non-essential travel to this country?

  • A. Pakistan
  • B. Iran
  • C. Iraq
  • D. Afghanistan

Show Answer

Answer: A – Pakistan – Explanation – The United States of America in a travel advisory issued on 22 May 2017 has asked its citizens to postpone all their non-essential travel to Pakistan. The advisory, issued by the US Department of State, stated that Pakistan continues to experience signicant terrorist violence including sectarian attacks and targeted attacks against government ocials, humanitarian and non-governmental organization (NGO) employees, tribal elders, and law enforcement personnel are common there. It further added that evidence suggests that some victims of terrorist activity have been targeted because they are US citizens.

Hide

7. Recently in which city Seventieth World Health Assembly take place?

  • A. Zurich
  • B. Basel
  • C. Geneva
  • D. Bern

Show Answer

Answer: C – Geneva – Explanation – The 70th World Health Assembly (WHA) opened on 22 May 2017 at Geneva-based UN headquarters in Switzerland. The World Health Assembly is the main decision-making body of the World Health Organization (WHO).

Hide

8. Recently __________________ and _______________________ collaborate to build Earth imaging satellite NISAR.

  • A. ESA
  • B. ENSA
  • C. ISRO
  • D. NASA

Show Answer

Answer: C & D – ISRO and NASA – Explanation – The Indian Space Research Organisation (ISRO) and the National Aeronautics and Space Administration (NASA) have collaborated to make a satellite called NISAR. The satellite will help scientists monitor the Earth like never before. The expanded form of NISAR is NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar. It is scheduled to be launched in 2021.

Hide

9. Recently United State and how many Gulf countries sign MoU to curb financing terror organizations?

  • A. Six
  • B. Five
  • C. Four
  • D. Seven

Show Answer

Answer: A – Six – Explanation – The United States and six Gulf countries on 23 May 2017 signed a Memorandum of Understanding (MoU) to curb financing terror organisations like Islamic State, Al-Qaeda, Hizbollah, Lashkar-e-Taiba, Taliban and the Haqqani Network. The MoU was signed by the US and six members of the Gulf Cooperation Council (GCC) in Riyadh. These six Gulf Countries are Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and the United Arab Emirates.

Hide

10. Recently which country wins Ice Hockey Championship Title?

  • A. Sweden
  • B. Canada
  • C. Switzerland
  • D. Australia

Show Answer

Answer: A – Sweden – Explanation – Sweden won the Ice Hockey World Championship title for the 10th Time. They won the Canada team with a 2-1 goal. The win is Sweden’s first in four tries against Canada.

Hide

11. Recently India’s ____________________ wins gold in Asian Blitz Chess Championship.

  • A. Padmini Rout
  • B. R Vaishali
  • C. Mala Sinha
  • D. None of these

Show Answer

Answer: B – R Vaishali – Explanation – India’s R Vaishali won the women’s title with eight points from nine rounds in the Asian Continental Blitz Chess Championship in Chengdu, China. She defeated Padmini Rout, Odisha. Prime Minister Narendra Modi congratulated her for winning gold in Twitter. The Asian Continental Blitz chess championship is hosted by China.

Hide

12. Which of the following Indian cartoonist wins WWF International President’s Award?

  • A. Rohan Chakravarty
  • B. Prakash Shetty
  • C. Barun Roy
  • D. Harvinder Mankkar

Show Answer

Answer: A – Rohan Chakravarty – Explanation – Rohan Chakravarty an Indian Wildlife and environment cartoonist won World Wide Fund for Nature (WWF) International President’s Award. The award ceremony was held recently in Manado, Indonesia. Chakravarty cartoons under the banner of Green Humour mainly emphasis on environmental issues honored with the award.

Hide

13. Recently Karnataka Bank Limited has signed a MoU with which company for selling life insurance products?

  • A. India First Life Insurance Company
  • B. Life Insurance Corporation of India
  • C. PNB MetLife India Insurance Company Limited
  • D. SBI Life insurance co Ltd

Show Answer

Answer: B – Life Insurance Corporation of India – Explanation – Karnataka Bank Limited entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with Life Insurance Corporation (LIC) of India for selling life insurance products. The bank signed the corporate agency agreement with LIC in Mangaluru, Karnataka. With this MoU.The bank provides the vast choice of life insurance products to its customers across all its 769 branches.

Hide

14. Which of the following launches AI-based insurance email bot ‘SPOK’?

  • A. Birla Sun Life Insurance Company Limited
  • B. Edelweiss Tokio Life Insurance Company Limited
  • C. Exide Life Insurance
  • D. HDFC Standard Life Insurance Company

Show Answer

Answer: D – HDFC Standard Life Insurance Company – Explanation – The Housing Development Finance Corporation (HDFC) announced the launch of an artificial intelligence-based application ‘SPOK’. SPOK can read, understand, categorize, prioritize and respond to customer emails sent to the private insurer. It is an insurance email bot, can read customer queries within milliseconds and respond to them. This automation initiative will enable the company to respond to user queries faster, more efficiently and consistently.

Hide

15. Which country becomes the second largest producer of steel?

  • A. India
  • B. China
  • C. Japan
  • D. Germany

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – As per the data released by the International Stainless Steel Forum (ISSF) in May 2017, India overtook Japan to become the second-largest steel producer in the world in 2016. The data was released by the International Stainless Steel Forum at a annual conference in Tokyo, Japan. India’s stainless steel production rose to 3.32 million tons for 2016. The data showed a growth of about 9 per cent over 3.0 million tons achieved in 2015.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 24 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)