≡ Menu




Current Affairs Quiz :May 26 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on May 26 2017. All the recent incidents which were held on Twentysix May 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : May 26 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : May 26 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz May 26 2017

Current Affairs Quiz :May 26 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :May 26 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently who inaugurates an Exhibition ‘Return of the three stone Sculptures from Australia to India?

  • A. Dr. Mahesh Sharma
  • B. Rajiv Pratap Rudy
  • C. Shripad Yesso Naik
  • D. Dr. Jitendra Singh

Show Answer

Answer: A – Dr. Mahesh Sharma – Explanation – The Minister of State for Culture and Tourism (Dr. Mahesh Sharma) has inaugurated an exhibition on “Return of the Three Stone Sculptures from Australia to India” in National Museum New Delhi.

Hide

2. India’s first underwater rail tunnel is constructed under this river?

  • A. Yamuna
  • B. Jhelum
  • C. Hoogly
  • D. Brahmaputra

Show Answer

Answer: C – Hoogly – Explanation – India’s first underwater rail tunnel, that was being constructed under the Hooghly river for establishing metro link between Howrah and Kolkata, got completed on 23 May 2017, ahead of the scheduled time. For the construction of tunnel, a giant tunnel-boring machine (TBM) named ‘Rachna’ was deployed to dig the underwater tunnel that will run a length of 502 metres under the river. The machine was brought from Herrenknecht AG plant in Schwanau in Germany.

Hide

3. Recently after how many years Cobra lily rediscovered in Nilgiris?

  • A. 80 years
  • B. 84 years
  • C. 88 years
  • D. 89 years

Show Answer

Answer: B – 84 years – Explanation – The rare Arisaema translucens, more commonly known as the cobra lily, was recently rediscovered in the western Nilgiris after 84 years. The discovery was made by nature enthusiasts K M Prabhu Kumar and Tarun Chhabra. News of the discovery was published in a journal on botanical taxonomy Phytotaxa in May 2017.

Hide

4. Recently who are jointly inaugurates integration of e-sanad with CBSE’s Academic Repository?

  • A. Sushma Swaraj
  • B. Prakash Javdekar
  • C. Ravi Shankar Prasad
  • D. All the above

Show Answer

Answer: D – All the above – Explanation – On May 24, 2017, External Affairs Minister, Sushma Swaraj, Electronics and Information Technology Minister, Ravi Shankar Prasad and Human Resource Development Minister, Prakash Javadekar jointly inaugurated the integration of eSanad with ‘Parinam Manjusha’. ‘Parinam Manjusha’ is CBSE’s digital academic repository which allows students to find their mark sheets and other certificates online.

Hide

5. Recently which state government has launches e-plant clinics?

  • A. Jammu & Kashmir
  • B. Goa
  • C. Sikkim
  • D. Assam

Show Answer

Answer: A – Jammu & Kashmir – Explanation – The J&K government has launched an e­clinics service for farmers on 24 of May, 2017

Hide

6. According to the WEF these Indian cities are in most crowded cities?

  • A. Mumbai
  • B. Kota
  • C. Kolkata
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: A & B – Mumbai & Kota – Explanation – According to World Economic Forum (WEF) citing UN Habitat data the list is topped by Dhaka. Dhaka has a population density of 44,500 people per square kilometer.

Hide

7. Recently which country blocks 21 media websites including Al Jazeera?

  • A. Jordan
  • B. Libya
  • C. Egypt
  • D. Israel

Show Answer

Answer: C – Egypt – Explanation – Egypt has blocked 21 media websites including the main website of Qatar-based Al-Jazeera news channel for allegedly supporting terrorism, as per reports by one of the country’s local news agencies. According to sources, the blocked websites also include some Egypt-focused websites hosted abroad such as Masr Al Arabiya. There are claims from the Egyptian government that the websites are being nanced by Qatar.

Hide

8. Omar becomes first amputee to swim across Red Sea’s Gulf of Aqaba. He is an

  • A. Spanish
  • B. Egyptian
  • C. Chinese
  • D. Korean

Show Answer

Answer: B – Egyptian – Explanation – Egyptian swimmer Omar Hegazy has become the first amputee to swim across Red Sea’s 20 kilometer Aqaba Gulf from Egypt to Jordan.

Hide

9. Recently who takes charge as Defence Secretary?

  • A. Sanjay Mitra
  • B. G. Gurucharan
  • C. Shobhana K Pattanayak
  • D. Jai Priye Prakash

Show Answer

Answere: A – Sanjay Mitra – Explanation – Sanjay Mitra took charge as the Defence Secretary on 25 May 2017. Mitra succeeds G Mohan Kumar. He is a 1982 batch IAS officer of the West Bengal cadre. His appointment as the new Defence Secretary was approved by the Appointments Committee of the Cabinet (ACC) on 10 May 2017. He will have a fixed two-year tenure.

Hide

10. Name the Indian shuttler who was recently inducted in the BWF commission.

  • A. P V Sindhu
  • B. Prakash Padukone
  • C. Syed Modi
  • D. Pullela Gopichand

Show Answer

Answer: A – P V Sindhu – Explanation – On May 24, 2017, Indian badminton player P.V. Sindhu became the second Indian to be inducted in the Badminton World Federation (BWF) Athletes’ Commission. India’s Saina Nehwal is already in the BWF Athletes’ Commission.

Hide

11. Who has been appointed as new Chairman of IAMAI?

  • A. Deep Kalra
  • B. Rajan Anandan
  • C. Kunal Shah
  • D. Dhiraj Kundra

Show Answer

Answer: B – Rajan Anandan – Explanation – Google Vice­President Rajan Anandan is the new Chairman of Internet and Mobile Association of India (IAMAI).

Hide

12. Lenin Moreno was sworn as President of which country recently?

  • A. Uganda
  • B. Tehran
  • C. Ecuador
  • D. Tunisia

Show Answer

Answer: C – Ecuador – Explanation – Lenin Moreno was sworn in as President of Ecuador on 24 of May 2017.

Hide

13. Name the Union Minister who has recently unveils world’s first philosophical novel on God in Delhi.

  • A. Kiren Rijiju
  • B. Giriraj Singh
  • C. Hansraj Gangaram Ahir
  • D. Ramesh Chandappa Jigajinagi

Show Answer

Answer: A – Kiren Rijiju – Explanation – The world’s first philosophical novel on God was presented by Union Minister Kiren Rijiju. IAS officer Haulianlal Guite has published a philosophical novel for God titled “Confessions of a dying mind: the blind faith of atheism.

Hide

14. Recently Union Home Minister releases the book ‘India 2017 Yearbook’ was authored by whom?

  • A. Vikram Sathaye
  • B. Rajiv Mehrishi
  • C. Preeti Shenoy
  • D. Yashodhara Lal

Show Answer

Answer: B – Rajiv Mehrishi – Explanation – Union Home Minister Rajnath Singh has released the book ‘India 2017 Yearbook’. It is authored by the Union Home Secretary Rajiv Mehrishi. The book was published by the McGraw Hill Education India.

Hide

15. Who was the author of a new book “Winning like Virat: Think & Succeed like Kohli?

  • A. Savi Sharma
  • B. Sundari Venkat
  • C. Abhirup Bhattacharya
  • D. Kanchana Banerj

Show Answer

Answer: C – Abhirup Bhattacharya – Explanation – A new book “Winning like Virat: Think & Succeed like Kohli” by Abhirup Bhattacharya.

Hide

Video Current Affairs Quiz: May 26 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)