Current Affairs Quiz : November 01 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 01 2016. All the recent incidents which were held on First November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 01 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 01 2016
Current Affairs – November 01 2016

Current Affairs Quiz : November 01 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 01 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. According to NITI Aayog Index which state is the most farmer friendly state?



  • A. Andhra Pradesh
  • B. Tamil Nadu
  • C. Maharashtra
  • D. Odisha

Show Answer

Answer – C – MaharashtraExplanation – Maharashtra has been adjudged the most farmer friendly state in the country followed by Gujarat and Rajasthan, according to NITI Aayog’s index on reforms in the farm sector. In a first of its kind of exercise, NITI  Aayog has prepared ‘Agriculture Marketing and Farmer Friendly Reforms Index’ based on initiatives taken by the states in implementing farm sector reforms.

Hide

2. Recent which high court Golden Jubilee Celebrations has been take place?

  • A. The High Court of Delhi
  • B. The High Court of Punjab
  • C. The High Court of Assam
  • D. The High Court of Bihar

Show Answer

Answer – A – The High Court of Delhi – Explanation – The Prime Minister then shifted his focus towards the challenges confronting judiciary saying Judiciary facing a lot of challenges, and the need of the hour is to increase capabilities. Prime Minister Narendra Modi has said that everyone is an equal contributor in the progress of work in the courts. He was addressing a gathering on the occasion of golden jubilee celebrations of the Delhi High Court. He said that all stake holders in their capacity must contribute to continuously improve the judiciary. Prime Minister Modi emphasized need for imbibing best of talent inputs while drafting laws and said it could be the biggest service to the country’s judiciary. Prime Minster also said that the new technologies and ways of functioning have changed with the times. Mentioning emerging challenges before the judiciary, he called for the preparation of a roadmap for the future.

Hide

3. In which city first meeting of National Committee on Trade Facilitation was held?

  • A. Mumbai
  • B. New Delhi
  • C. Chandigarh
  • D. Pune

Show Answer

Answer – B – New Delhi – Explanation – The first meeting of National Committee on Trade Facilitation (NCTF) was held in New Delhi to discuss ways for developing roadmap for implementation of WTOs trade facilitation agreement. It was headed by Cabinet Secretary P K Sinha and was attended by all 24 members along with secretaries of various ministries and departments like Home, Shipping, and Civil Aviation.

Hide

4. Which state becomes 3rd open defecation Free State?

  • A. Gujarat
  • B. Punjab
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Kerala

Show Answer

Answer – D – Kerala – Explanation – Southern state of Kerala became the third state overall and the largest state so far to be declared Open Defecation Free (ODF) under the Swachh Bharat Mission (SBM- Gramin). 14 districts, 152 blocks, 940 Gram Panchayats and 2117 villages of Kerala have been declared free from open defecation.

Hide

5. Which day is observed as World Cities Day?

  • A. 31 October
  • B. 30 October
  • C. 29 October
  • D. 28 October

Show Answer

Answer – A – 31 October – Explanation – The United Nations has designated every 31st of October as World Cities Day. The Day is expected to greatly promote the international community’s interest in global urbanization, push.

Hide

6. India and which country sign MoU for setting up of Techno Park in Ramallah?

  • A. Poland
  • B. Portugal
  • C. Romania
  • D. Palestine

Show Answer

Answer  – D – Palestine  – Explanation – India and Palestine on Monday signed the Memorandum of Understanding (MOU) for setting up of Palestine-India Techno Park in Ramallah. During the visit of President Pranab Mukherjee to Palestine in October last year, the announcement for setting up of park was made. The Government of India has announced grant of US$ 12 million for setting up the Park with payment of US$ 3 million each on half-yearly basis for two years.

Hide

7. Name the Indo-Nepal Joint Military Exercise.

  • A. Mithra Shakti
  • B. Hand-in-Hand
  • C. Surya Kiran
  • D. Prabal Dostyk

Show Answer

Answer – C – Surya Kiran – Explanation – The Indo-Nepal Joint Military Exercise Surya Kiran-X commenced at Army Battle School, Saljhandi in Nepal.”The Surya Kiran series of exercises are being conducted annually, alternatively in Nepal and India. Notably in the series of military training exercises undertaken by India with various countries, Surya Kiran series with Nepal is the largest in terms of troop’s participation,” the Indian Army said in a statement.

Hide

8. Which day is observed as World Savings Day?

  • A. 28 October
  • B. 29 October
  • C. 30 October
  • D. 31 October

Show Answer

Answer – D – 31 October – Explanation – The World Savings Day was established on October 31, 1924, during the 1st International Savings Bank Congress (World Society of Savings Banks) in Milano, Italy. The Italian Professor Filippo Ravizza declared this day the “International Saving Day” on the last day of the congress.

Hide

9. Which day is observed as World Cities Day?

  • A. 31 October
  • B. 30 October
  • C. 29 October
  • D. 28 October

Show Answer

Answer – A – 31 October – Explanation – The United Nations has designated every 31 October as World Cities Day. The Day is expected to greatly promote the international community’s interest in global urbanization.

Hide

10. According to Forbes Fab 40 who is Still No 1 Indian Athlete?

  • A. Virat Kohli
  • B. Suresh Raina
  • C. Rohit Sharma
  • D. MS Dhoni

Show Answer

Answer – D – MS Dhoni – Explanation – MS Dhoni may not be playing Test cricket anymore but he’s still one of the most influential sports personalities in the world in terms of brand value. In the latest Forbes Fab 40 2016 list of the biggest sports brands in the world, Dhoni is slated at No 10th spot in the top 10 athletes.The list is topped by tennis legend and 17-time Grand Slam winner Roger Federer.

Hide

11. Which country won the Asian Champions Trophy?

  • A. South Korea
  • B. India
  • C. Malaysia
  • D. China

Show Answer

Answer – B – IndiaExplanation – India beat Pakistan to win Asian Champions Trophy title. India’s hockey team gifted the country on Diwali its second Asian Champions Trophy hockey tournament title after defeating arch-rivals Pakistan 3-2 in the final at the Wisma Belia Hockey Stadium.

Hide

12. Which country won the 4th Women Asian Champions Trophy?

  • A. China
  • B. Japan
  • C. India
  • D. Pakistan

Show Answer

Answer – C – India – Explanation – India defeat South Korea 2-1 in 4th Women Asian Champions Trophy Hockey.Striker Rani scored India’s first goal and Deepika scored second goal in the 54th minute. Indian eves will next take on Malaysia, who has lost the two matches they have played so far in the tournament.

Hide

13. Who is appointed as Non-Executive Chairman Of Yes Bank?

  • A. Salim Gangadharan
  • B. Ashok Chawla
  • C. Amitabha Guha
  • D. Yogi Deveshwar

Show Answer

Answer – B – Ashok Chawla – Explanation –   Yes Bank, India’s fifth largest private sector Bank announced the appointment of Mr. Ashok Chawla as an Additional Director (Non Executive).YES BANK has also applied to the Reserve Bank of India to seek approval on the appointment. Chawla, who has also served as Union Finance Secretary, took over after holding the post by Radha Singh ended her term as the bank’s director.

Hide

14. Recently who is elected as Lebanon’s president?

  • A. Michel Aoun
  • B. Michel Sleiman
  • C. Tammam Salam
  • D. Fouad Siniora

Show Answer

Answer – A – Michel Aoun – Explanation – Michel Aoun, the former Lebanese army chief, has been elected president of Lebanon, ending more than two years of deadlock surrounding the vacancy. Aoun, 81, secured the presidency by winning the support of 83 MPs, well above the absolute majority of 65 needed to win, according to a tally of votes read out in a televised broadcast from parliament on Monday.

Hide

15. In which city RBI Opened Second Banking Ombudsman Office?

  • A. New Delhi
  • B. Chandigarh
  • C. Kolkata
  • D. Srinagar

Show Answer

Answer – A – New Delhi – Explanation – The Reserve Bank of India has opened a second office of the Banking Ombudsman in New Delhi, taking into account the significant increase of the banking network. Considering the significant increase in banking network during the recent past and the large jurisdiction being covered by present office of the Banking Ombudsman in the national capital, Reserve Bank has set up the second office of the Banking Ombudsman at RBI, New Delhi,

Hide

16. Name the two states top in Ease of Doing Business in 2016 all-India ranking?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Tamil Nadu
  • C. Gujarat
  • D. Telangana

Show Answer

Answer – A & D – Andhra Pradesh & TelanganaExplanation – Andhra Pradesh and Telengana have jointly topped the 2016 all-India State/Union Territory-wise Ease of Doing Business rankings, while last-year’s topper Gujarat slipped to the third spot. The rankings, announced on Monday by Commerce and Industry Minister Nirmala Sitharaman, are on the basis of a 340-point business reform action plan and their implementation by the States. This covers the period from July 1, 2015 to June 30, 2016.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 01 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query