Current Affairs Quiz : November 05 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 05 2016. All the recent incidents which were held on Five November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 05 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 05 2016
Current Affairs Quiz November 05 2016

Current Affairs Quiz : November 05 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 05 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Name the scheme recently launched by central government to provide free health check-up for women.



  • A. Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan
  • B. Pradhan Mantri Suraksha Bima yojana
  • C. Pradhan Mantri Sukanya Samriddhi Yojana
  • D. Sansad Adarsh Gram Yojana

Show Answer

Answer – A – Pradhan Mantri Surakshit Matritva AbhiyanExplanation – Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan or Yojana is a new initiative of the Narendra Modi Government launched on June 9, 2016. The scheme has been launched with the objective of boosting the health care facilities for the pregnant women, especially the poor. Under the Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan, the pregnant ladies will be given free health check-up and required treatment for free on 9th of every month. The scheme will be applicable for pregnant women to avail in all Government hospitals across the country.

Hide

2. The Asia’s largest man-made ‘Jungle Safari’ is located in which of the following state of India?

  • A. Assam
  • B. Chhattisgarh
  • C. Tripura
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer – B – ChhattisgarhExplanation – Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated Asia’s largest man-made “Jungle Safari” at Naya Raipur in Chhattisgarh. It is nearly 800-acre Nandanvan Zoo and Safari. The Jungle Safari has been divided into 8 zones.The eco-friendly vehicles would take the visitors around to have the enchanting glimpses of wild-life and nature’s beauty.

Hide

3. Recently for the Conservation of which Lake Environment Ministry constitutes team?

  • A. Nal Sarovar
  • B. Manasbal Lake
  • C. Senchal Lake
  • D. Loktak Lake

Show Answer

Answer – D – Loktak Lake – Explanation – Anil Madhav Dave, Minister of Environment, Forest and Climate Change has constituted a five-member team for conservation and management of Loktak Lake in Manipur.

Hide

4. Identified the world’s only floating national park located at the south western part of the Loktak Lake?

  • A. Keibul Lamjao National Park
  • B. Kalesar National Park
  • C. Jaldapara National Park
  • D. Bison (Rajbari) National Park

Show Answer

Answer – A – Keibul Lamjao National Park – Explanation – The Keibul Lamjao National Park is a national park in the Bishnupur district of the state of Manipur in India. It is 40 km2 (15.4 sq mi) in area, the only floating park in the world, located in North East India, and an integral part of Loktak Lake.

Hide

5. Which state Chief Minister distributes 43,000 bicycles to students under ‘Sabuj Sathi‘?

  • A. Bihar
  • B. West Bengal
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Assam

Show Answer

Answer – B – West Bengal – Explanation – West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee distributed 43,000 bicycles to class eleventh students of state-run, aided and sponsored schools under ‘Sabuj Sathi’ at Jamboni in West Midnapore. West Bengal CM Sabuj Sathi’ is a project wherein all school-going children in West Bengal will be gifted bicycles by the Government. It was announced by Mamata Banerjee in 2015.

Hide

6. Recently India and which country agrees to enhance collaboration in energy sector?

  • A. Denmark
  • B. Estonia
  • C. Finland
  • D. Sweden

Show Answer

Answer – D – SwedenExplanation – India and Sweden have agreed to enhance collaboration in energy sector with special focus on areas such as waste-to-energy, hydropower, smart metering and solar energy. On an official visit to Sweden from November 1-3, Power, Coal, New & Renewable Energy and Mines Minister Piyush Goyal had a bilateral meeting with the Swedish Minister for Policy Coordination and Energy, Ibrahim Baylan.

Hide

7. Mention the city whose climate change agreement entered into force?

  • A. Banjul
  • B. Dakar
  • C. Paris
  • D. Lome

Show Answer

Answer – C – Paris – Explanation – The Paris agreement on climate change entered into force, marking the first time that governments have agreed legally binding limits to global temperature rise.

Hide

8. Which day was observed as First World Tsunami Awareness Day?

  • A. 2 November
  • B. 3 November
  • C. 4 November
  • D. 5 November

Show Answer

Answer – D – 5 November – Explanation – The First World Tsunami Awareness Day was observed across the world on 5 November 2016. The theme for the year is Effective Education and Evacuation Drills. In December 2015, the United Nations General Assembly designated 5 November as World Tsunami Awareness Day.

Hide

9. Recently in which state First titanium project begins test production?

  • A. Haryana
  • B. Odisha
  • C. Gujarat
  • D. Chhattisgarh

Show Answer

Answer –  B – Odisha – Explanation – The first titanium project of India being established by Saraf Group in Ganjam district of Odisha started its test production. One of its four furnaces became functional for test run director of Saraf Titanium Industry, A. R. Mehta said this titanium plant, which is first of its kind and the only one in the country would be ready for inauguration in next few months. After inception this plant is expected to produce 36,000 tons of titanium slag and 20,000 tons of pig iron per year.

Hide

10. How many Scientists were awarded with Saudi Arabia Water Prize at UN Headquarters?

  • A. Eight
  • B. Nine
  • C. Seven
  • D. Ten

Show Answer

Answer – A – EightExplanation – Saudi Arabia has awarded eight scientists the Prince Sultan Bin Abdulaziz International Prize for Water at the United Nations headquarters in New York.

Hide

11. Name the Indian origin researcher who won the German Green Talent award 2016?

  • A. Bishal BANIYA
  • B. Renaldo BELFON
  • C. Geraldine BRENNAN
  • D. Shamik Chowdhury

Show Answer

Answer – D – Shamik Chowdhury – Explanation – Shamik Chowdhury, a PhD student in environmental engineering from the National University of Singapore was among 25 scholars awarded for their innovative green ideas by the German Federal Ministry of Education and Research.

Hide

12. Recently who is appointed as brand ambassador of Equitas Small Finance Bank?

  • A. Virat Kohli
  • B. R Ashwin
  • C. Ravindra Jadeja
  • D. Sachin Tendulkar

Show Answer

Answer – B – R. AshwinExplanations – Equitas Small Finance Bank, the first private sector bank from Tamil Nadu post-Independence, announced bowler Ravichandran Ashwin as its brand ambassador. Commenting on the association, MD & CEO P N Vasudevan said: “Equitas is a new age bank which seeks to provide high tech banking, where the customer enjoys the banking experience and Ashwin is a high performer who gives joy to spectators. We believe each complement the other and look forward to a long association.

Hide

13. Who was named as Indian Ambassador for Switzerland Tourism?

  • A. Ranveer Singh
  • B. Ranbir Kapoor
  • C. Priyanka Chopra
  • D. Randip Hudda

Show Answer

Answer – A – Ranveer Singh – Explanation – Actor Ranveer Singh has been named the first Indian ambassador for promoting 2017 Switzerland Tourism’s campaign- “Nature wants you back”. The 31-year-old Indian heartthrob, who was in a long vacation in Switzerland three months back, is excited for the new venture as he says he cannot wait to endorse the country’s virtues to everybody. “Switzerland has always been known for its serenity and its natural beauty but what surprised me were the adventures in store for me when I visited.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 05 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query