Current Affairs Quiz : November 14 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 14 2016. All the recent incidents which were held on Fourteenth November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 14 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 14 2016

Current Affairs Quiz November 14 2016

Current Affairs Quiz : November 14 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 14 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state cabinet approved ‘Mukhya Mantri Shikshak Samman Yojana’?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Bihar
  • C. Jharkhand
  • D. Himachal Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- D – Himachal Pradesh – Explanation – The Himachal Pradesh cabinet approved “Mukhya Mantri Shikshak Samman Yojana” in a meeting chaired by Chief Minister Virbhadra Singh held on November 10, 2016. The meeting aimed at motivating the teachers to give overall good results particularly in subjects like Maths, Science and English etc.

[/show_more]

2. Recently who inaugurated the ‘’Nava Kerala Mission’’?

  • A. P Sathasivam
  • B. R Sathasivam
  • C. N Sathasivam
  • D. K Sathasivam

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- A – P Sathasivam – Explanation – The government of Kerala launched four projects under ‘Nava Kerala Mission‘ for comprehensive development in the fields of health, education, housing and sanitation.The project was inaugurated by the Governor of Kerala P Sathasivam.

[/show_more]

3. Recently which Union Minister inaugurated two day economic editors’ conference-2016?

  • A. Raj Nath Singh
  • B. Arun Jaitley
  • C. Manohar Parrikar
  • D. Suresh Prabhu

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- B – Arun Jaitley – Explanation – The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Shri Arun Jaitley inaugurated the two day Economic Editors’ Conference-2016 on 10th November, 2016 in Delhi. The Conference was organised by Press Information Bureau (PIB) in collaboration with the Ministry of Finance.

[/show_more]

4. Recently Indian Railway and Assam Government announced joint venture project worth Rs._________________.

  • A. 2,000 crore
  • B. 3,000 crore
  • C. 5,000 crore
  • D. 6,500 crore

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – 5,000 crore – Explanation – Railway Minister Suresh Prabhu, on November 10, 2016, announced a joint venture project worth 5000 crore with Assam government for the construction of four elevated railway tracks between Kamakhya and New Guwahati.

[/show_more]

5. Recently who awarded with Uttarakhand Ratna Award?

  • A. Nityanand Swam
  • B. Narayan Dutt Tiwari
  • C. Harish Rawat
  • D. Vijay Bahuguna

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- B – Narayan Dutt Tiwari – Explanation – On the occasion of 17th foundation day, on November 10, 2016, the Uttarakhand Chief Minister Harish Rawat gave the Uttarakhand Ratna Award to the former chief minister Narayan Dutt Tiwari at the Chief Minister’s residence.

[/show_more]

6. Recently who awarded with ‘’Stefan Edberg Sportsmanship Award’’ 2016?

  • A. Rafael Nadal
  • B. Rod Laver
  • C. Roger Federer
  • D. Novak Djokovic

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- C – Roger Federer – Explanation – The 2016 Association of Tennis Professionals (ATP) World Tour Awards was announced on November 10, 2016. Former World’s No. 1 Swiss Tennis Player Roger Federer has won the Stefan Edberg Sportsmanship Award for the 12th time in his career.

[/show_more]

7. Recently who appointed as the President of the International Criminal Police Organization (Interpol)?

  • A. Arturo Herrera Verdugo
  • B. Meng Hongwei
  • C. Khoo Boon Hui
  • D. Mireille Ballestrazzi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- B – Meng Hongwei -Explanation – China’s Vice-Minister for Public Security, Meng Hongwei was elected the President of the International Criminal Police Organization (Interpol) for tenure of 4-years. Hongwei is the first Chinese official to hold the top post of Interpol. He will replace Mireille Ballestrazzi from France.

[/show_more]



8. Recently who appointed as the President of International Hockey Federation (FIH)?

  • A. Narinder Batra
  • B. Danish Ahmed
  • C. Gaurav Arya
  • D. Prakash Batra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- A – Narinder Batra – Explanation – Hockey India President Narinder Batra was elected as the president of the International Hockey Federation (FIH) in Dubai on November 12, 2016.He 59 year old, defeated David Brinie of Ireland and Ken Read of Australia in a three-man race.

[/show_more]

9. Recently Legendary Singer-Songwriter Leonard Cohen passed away, in that time he was the age of ______________ years old.

  • A. 72
  • B. 69
  • C. 82
  • D. 92

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – 82 – Explanation – Leonard Cohen, the legendary Canadian singer-songwriter whose work inspired generations, has died at the age of 82 in California, United States. His work explored religion, politics, and isolation, sexuality and personal relationships.

[/show_more]

10. Recently India and which country signed new bilateral trade agreement?

  • A. Nepal
  • B. Bhutan
  • C. Bangladesh
  • D. Sri Lanka

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – B – Bhutan – Explanation – Commerce and Industry Minister Smt. Nirmala Sitharaman and H.E. Tengye Lyonpo Lekey Dorji, Minister for Economic Affairs, Royal Government of Bhutan signed the Agreement on Trade, Commerce and Transit between India and the Royal Government of Bhutan in the presence of H.E. Lyonchhen Tshering Tobgay, Prime Minister of Bhutan at the Gyalyong Tshokhang in Thimphu on 12 November, 2016.

[/show_more]

11. Recently Actor Shah Rukh Khan launched his biography ______________________.

  • A. ‘’SRK – Journey of Life’’
  • B. ‘’SRK – The Hole Life’’
  • C. ‘’SRK – The Actor’’
  • D. ‘’SRK – 25 Years of a Life’’

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – D – ‘’SRK- 25 Years of a Life’’ – Explanation – Actor Shah Rukh Khan launched his biography ‘SRK- 25 Years of a Life’ by Samar Khan at an event in Mumbai. The book is depicting the characters played by Shah Rukh over the years that struck a chord with the audience and critics.

[/show_more]

12. Who wrote the book ‘’Back to the Roots, A definitive Guide to Grassroots & Football Development’’?

  • A. Shaji Prabhakaran
  • B. Moola Prabhakaran
  • C. Aarookiya Sami
  • D. Aarookiya Nathan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:-  A- Shaji Prabhakaran – Explanation – Shaji Prabhakaran, the FIFA Regional Development Officer for South and Central launched a book authored by him titled, ‘Back To The Roots, A definitive Guide To Grassroots & Football Development’, at a Hotel in New Delhi on November 07, 2016 in the presence of AIFF President Mr. Praful Patel, AIFF General Secretary Mr. Kushal Das and Indian Footballing legends I. M. Vijayan, Bhaichung Bhutia, Jo Paul Ancheri and Bruno Coutinho.

[/show_more]

13. Recently Indian Women’s team won Gold at the 7th World Carrom Championship against which team?

  • A. Bangladesh
  • B. Pakistan
  • C. Australia
  • D. Sri Lanka

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- D – Sri Lanka – Explanation – India‘s women’s carrom team defeated Sri Lanka to win the gold at the 7th World Carrom Championship in Birmingham (UK). India’s S Apoorwa and Kajol Kumari also won gold in the women’s doubles event.

[/show_more]

14. Recently which Former South African spinner announced retirement from all crickets?

  • A. Dean Elgar
  • B. Robin Peterson
  • C. Chris Morris
  • D. Kyle Abbott

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- B – Robin Peterson – Explanation – Robin Peterson, the former South Africa allrounder, has announced his retirement from all crickets. He made his South Africa debut during the Champions Trophy in 2002, and played 15 Tests, 79 ODIs and 21 T20Is, taking 137 international wickets and also scoring four half-centuries.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: November 14 2016 

 

Do not forget to check the following topics