Current Affairs Quiz : November 23 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 23 2016. All the recent incidents which were held on Twentythree November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 23 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 23 2016
Current Affairs Quiz November 23 2016

Current Affairs Quiz : November 23 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 23 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently India and which country signed ‘Joint Declaration’ for the implementation of Automatic Exchange of Information (AEOI)?



  • A. Switzerland
  • B. Russia
  • C. Brazil
  • D. China

Show Answer

Answer:-  A – Switzerland  – Explanation – Sushil Chandra, Chairman, Central Board of Direct Taxes and Gilles Roduit, Deputy Chief of Mission of Swiss Embassy in India signed a ‘joint declaration’ for automatic exchange of information (AEOI) on November 22, 2016 for the implementation of Automatic Exchange of Information (AEOI) between the two countries.

Hide

2. Recently veteran carnatic music exponent M Balamuralikrishna passed away, in that time he was the age of ____________ years old.

  • A. 75
  • B. 67
  • C. 86
  • D. 90

Show Answer

Answer:- C – 86 – Explanation – Legendary vocalist, playback singer and composer Mangalampalli Balamuralikrishna passed away due to age-related geriatric problems in Chennai. He was considered as doyen of classical music. During his long musical career he had excelled as a prominent Carnatic vocalist, multi-instrumentalist, playback singer, composer and actor.

Hide

3. Recently Former UP Chief Minister Ram Naresh Yadav passed away, in that time he was the age of __________ years old.

  • A. 80
  • B. 70
  • C. 100
  • D. 90

Show Answer

Answer:- D – 90 – Explanation – Former Uttar Pradesh chief minister Ram Naresh Yadav passed away on November 22, 2016 at Sanjay Gandhi Postgraduate Institute of Medical Sciences in Lucknow at 9.15 am after a prolonged illness at the age of 90.

Hide

4. Recently India successfully test fired which ballistic missile?

  • A. Agni-I
  • B. Agni-II
  • C. Agni-III
  • D. Agni-IV

Show Answer

Answer:- A – Agni-I  – Explanation – India  successfully test-fired its indigenously built nuclear capable Agni-I ballistic missile, which can hit a target 700 km away, as part of a user trial by Army from a test range off Odisha coast. The surface-to-surface missile, powered by solid propellants, was test-fired from a mobile launcher from launch pad-4 of the Integrated Test Range (ITR) at Abdul Kalam Island (Wheeler Island), defence officials said.

Hide

5. Recently which Indian golfer won Indonesia Open?

  • A. Himmat Rai
  • B. Ashbeer Saini
  • C. Gaganjeet Bhullar
  • D. Anirban Lahiri

Show Answer

Answer:- C – Gaganjeet Bhullar  – Explanation – Ace Indian Golfer Gaganjeet Bhuller has the US $ 300,000 BANK BRI-JCB Indonesia Open for the second time in his career. He won the title after closing with a four under par 68. Earlier, Bhullar has also won the event in 2013. With this year victory, he has sealed his seventh Asian Tour victory.

Hide

6. Recently who elected as FICCI President for 2017?

  • A. Pankaj Patel
  • B. Ritesh Patel
  • C. Manab Patel
  • D. Rahul Patel

Show Answer

Answer: – A – Pankaj Patel – Explanation – Pankaj Patel was elected as the President of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) for the year 2017. He will take over after incumbent Ambuja Neotia Group Chairman Harshavardhan Neotia completes his term in December 2016.

Hide

7. Recently which country has agreed to import rice from 17 mills in India?

  • A. Pakistan
  • B. Nepal
  • C. China
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer:- C – China – Explanation – China has agreed to import rice, non-basmati varieties from 17 registered mills in India. These mills are in Punjab, Haryana, Uttar Pradesh and Madhya Pradesh. It is considered as a major breakthrough in India’s efforts to ensure market access for India products in China as it is the world’s largest rice importer.

Hide

8. Recently Iran novelist William Trevor passed away, in that time he was the age of __________ years old.

  • A. 88
  • B. 78
  • C. 98
  • D. 102

Show Answer

Answer:- A – 88 – Explanation – Irish novelist and playwright William Trevor dies in London on November 21, 2016. He was 88. William was a master of short stories that often explored life’s disappointments. He has written more than 15 novels and many more short stories.

Hide

9. Recently who conferred with First World Sanskrit Award?

  • A. Rahas Bihari Dwivedi
  • B. Srinivas Rath
  • C. Maha Chakri Sirindhorn
  • D. Jagannath Pathak

Show Answer

Answer: – C – Maha Chakri Sirindhorn Explanation – The Indian Council for Cultural Relations (ICCR) has recognized Princess Maha Chakri Sirindhorn of Thailand with the first ‘World Sanskrit Award’ for the year 2015 while American linguist and Indologist Prof. George Cardona with World Sanskrit Award for the year 2016 for their exemplary contribution for the promotion of the Sanskrit language.

Hide

10. Recently who won the Bhatt first book prize 2016?

  • A. Akshaya Mukul
  • B. Mukesh Mukul
  • C. Rakesh Mukul
  • D. Nitin Mukul

Show Answer

Answer: – A – Akshaya Mukul  – Explanation- Senior journalist at the Times of India Akshaya Mukul has been awarded the Shakti Bhatt First Book Prize 2016. He has been awarded for his book “Gita Press and the Making of Hindu India”.

Hide

11. Recently who awarded with Presidential Medal of Freedom?

  • A. Bill Clinton
  • B. George W. Bush
  • C. Ronald Reagan
  • D. Barack Obama

Show Answer

Answer:- D -Barack Obama  – Explanation – US President Barack Obama on 22 November 2016 presented the Presidential Medal of Freedom, the nation’s highest civilian honour, to 21 artists, sports figures, scientists and philanthropists. Among the honourees were Robert Redford, Bill and Melinda Gates, Tom Hanks and Diana Ross.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 23 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query