≡ Menu




Current Affairs Quiz : November 30 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 30 2016. All the recent incidents which were held on Thirtieth November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 30 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Question And Answers November 30 2016

Current Affairs Quiz November 30 2016

Current Affairs Quiz : November 30 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 30 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state’s Chief Minister became head of CMs Committee on Demonetisation?

  • A. Assam
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Bihar

Show Answer

Answer:- C -Andhra Pradesh – Explanation – Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu has been nominated by the Central Government to head the sub-committee of Chief Ministers of five States constituted to deal with the situation arising out of Rs 500 and Rs 1,000 denomination notes. Chief Ministers Sivaraj Singh Chauhan (Madhya Pradesh), Nitish Kumar (Bihar), Narayana Swamy (Puducherry) and Manik Sirkar (Tripura) will be the other members.

Hide

2. Recently Asia’s first cycle highway inaugurated in which state of India?

  • A. Karnataka
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Jharkhand
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer:- B – Uttar Pradesh – Explanation – Uttar Pradesh Chief Minister Akhilesh Yadav has inaugurated India’s first and Asia’s longest bicycle highway between Agra and Etawah in UP. A rally of 90 cyclists from five countries and across India followed the inauguration ceremony at the Lion Safari in Etawah.

Hide

3. Recently which state hosted WWII vintage jeep rally?

  • A. Assam
  • B. Nagaland
  • C. West Bengal
  • D. Manipur

Show Answer

Answer:- D – Manipur – Explanation – Manipur Chief Minister O. Ibobi Singh flagged off World War II Vintage Jeep Rally from Koirengei Old Air Field as a part of the Manipur Sangai Festival on November 27, 2016, to spread a message of peace and reconciliation and evils of war. Nine vintage jeeps, 30 to 35 motorcycles and cycles were took part in this rally.The participants from Japan and UK were participated in this event.

Hide

4. Recently which country launched ‘’Boned Notes’’ to ease cash crunch?

  • A. Cuba
  • B. Japan
  • C. Zimbabwe
  • D. Brazil

Show Answer

Answer: – C – Zimbabwe – Explanation – Zimbabwe launches ‘bond notes’ currency in bid to ease cash crunch.Currency hold its value against the U.S. dollar. The bright green bond notes, introduced by the southern African nation’s central bank to try to ease a shortage of dollars, were accepted by most businesses and black market traders.

Hide

5. Recently American actor Fritz William Weaver passed away, in that time he was the age of _____________ years old.

  • A. 90
  • B. 80
  • C. 75
  • D. 95

Show Answer

Answer:- A – 90 – Explanation – American Actor Fritz William Weaver who is is well known for his films like “Fail-Safe” and “The Day of the Dolphin“has passed away in New York, USA. He was 90. Weaver received his Tony in 1970 for his performance as strict Catholic boarding school teacher Jerome Malley in Robert Marasco’s long-running thriller “Child’s Play”.

Hide

6. Recently Afghanistan and which country inaugurated railway line between two countries?

  • A. Pakistan
  • B. India
  • C. Uzbekistan
  • D. Turkmenistan

Show Answer

Answer:- D – TurkmenistanExplanation – Afghanistan President Ashraf Ghani and his Turkmenistan counterpart Gurbanguly Berdimuhamedow officially inaugurated the Imamnazar (Turkmenistan) and Aqina (Afghanistan) Railway Line between the two countries.  President Ghani has launched gas and fuel will be transported to Afghanistan through this new railway line adding that the price of fuel and gas will drop.

Hide

7. Recently which bank announced to transform 100 villages into digital in 100days?

  • A. IndusInd Bank
  • B. Yes Bank
  • C. Bank of India
  • D. ICICI Bank

Show Answer

Answer: – D – ICICI Bank – Explanation – Mumbai based ICICI Bank announced to transform 100 villages into ‘ICICI Digital Villages’ in 100 days to enable villagers go in cash less banking and payments transactions. People from 100 villages will be able to open bank accounts using Aadhar-based e-KYC and make cashless payments to retail stores through a unique SMS/USSD-based mobile solution.

Hide

8. Recently Indus Tower invested how many rupees to set up 500 new sites across India?

  • A. 100 Cr
  • B. 200 Cr
  • C. 300 Cr
  • D. 400 Cr

Show Answer

Answer:- A – Rs. 100 Cr – Explanation – The telecoms tower provider Indus Towers planned to invest Rs 100 crore in India to set up 500 new sites within a year. Out of 500 sites, 100 sites are already setup in 50 by the company. The new tower is constructed in a way that it looks like a palm tree or an electric pole – and is powered through electricity, with battery storage as back up.

Hide

9. Recently which India e-commerce company decided to sell Amul products online in the US?

  • A. Snapdeal
  • B. Abof
  • C. Amazon
  • D. Homeshop18

Show Answer

Answer:- C – Amazon – Explanation – In an exclusive association, e-commerce giant Amazon is going to sell popular Indian dairy brand Amul’s products online in the United States. The alliance is a part of Amazon’s Global Selling Programme, which was launched in India in May 2015. It will bring the brand’s products within reach of American consumers.

Hide

10. Recently who became Australia’s first woman highest ranking judge?

  • A. Olivia Kiefel
  • B. Ruby Kiefel
  • C. Susan Kiefel
  • D. Chloe Kiefel

Show Answer

Answer:- C – Susan KiefelExplanation – A former law firm receptionist Susan Kiefel is appointed as Australia’s first woman Chief Justice of Australia on November 29, 2016 by Prime Minister Malcolm Turnbull. She will replace Justice Robert French. Kiefel will become the 13th Chief Justice of Australia and the senior judge on the seven-judge bench.

Hide

11. Recently who appointed as new Director General of Military Operations (DGMO)?

  • A. Major General AK Bhatt
  • B. Lieutenant General Ranbir Singh
  • C. Major General RK Bhatt
  • D. Lieutenant General Kulvushan Singh

Show Answer

Answer:- A – Major General AK Bhatt Explanation – Indian Army appointed Major General AK Bhatt as new Director General of Military Operations (DGMO) while promoted Lieutenant General Ranbir Singh to General Officer Commanding of Strike 1 Corps.

Hide

12. Recently which Indian fashion e-commerce marketplace company appointed Ajit Narayanan as its new CTO?

  • A. Abof
  • B. Snapdeal
  • C. Amazon
  • D. Myntra

Show Answer

Answer:- D – Myntra – Explanation – Indian fashion e-commerce Marketplace Company Myntra’s chief technology and product officer Shamik Sharma has moved into an advisory role. He will replaced by SVP Ajit Narayanan.

Hide

13. Recently which Indian multinational pharmaceutical company appointed Ireena Vittal as an independent director?

  • A. Aurobindo Pharma
  • B. Cadila Healthcare
  • C. Cipla
  • D. Sun Pharmaceutical

Show Answer

Answer:- C -Cipla – Explanation – Indian multinational pharmaceutical and biotechnology company Cipla is appointed Ireena Vittal as an independent director on its board on November 29, 2016. It will effect from December 1, 2016. Vittal has experience in management consulting and is recognised as a thought leader for consumer-facing companies in emerging markets.

Hide

14. Recently who appointed the Chief Secretary of Delhi?

  • A. K. Sharma
  • B. M. Kutty
  • C. R. Sharma
  • D. A. Kutty

Show Answer

Answer:- B – M. M. Kutty – Explanation – Senior IAS officer M. M. Kutty on 29 November 2016 was appointed the Chief Secretary of Delhi. Kutty replaced K. K. Sharma, who was transferred to the Union Ministry of Human Resource Development as Officer on Special Duty (OSD).

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 30 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)