Current Affairs Quiz : October 03 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 03 2017. All the recent incidents which were held on Third October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 03 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 03 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 03 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently who has announced that five more States such as Madhya Pradesh, Maharashtra, Chattisgarh, Jharkhand and Haryana have reached the milestone of making all cities and towns Open Defecation Free?



  • A. Mr.Harsh Vardhan
  • B. Mr.Prakash Javadekar
  • C. Mr. Hardeep Singh Puri
  • D. Mr.Narendra Singh Tomar

Show Answer

Answer: C – Mr. Hardeep Singh Puri – Explanation: On October 2, 2017, Minister of Housing and Urban Affairs Mr. Hardeep Singh Puri announced that five more States viz., Madhya Pradesh, Maharashtra, Chattisgarh, Jharkhand and Haryana have reached the milestone of making all cities and towns Open Defecation Free. It is to be noted that On October 2, 2017, ‘Swacch Bharat Mission’ completed three years.

Hide

2. Rajghat, the Samadhi of Mahatam Gandhi in Delhi, has for the first time acquired a statue of Mahatma Gandhi on the occasion of the ________ Birth Anniversary of Mahatma Gandhi.

  • A. 146th
  • B. 148th
  • C. 145th
  • D. 147th

Show Answer

Answer: B – 148th – Explanation: Rajghat, the Samadhi of Mahatam Gandhi in Delhi, has for the first time acquired a statue of Mahatma Gandhi. The statue was unveiled by Vice-President of India Mr. M.Venkaiah Naidu on October 2, 2017, on the occasion of the 148 Birth Anniversary of Mahatma Gandhi.

Hide

3. Which country opened a 409-km new expressway linking Tibet’s provincial capital Lhasa with Nyingchi, which is close to Arunachal Pradesh border?

  • A. China
  • B. Japan
  • C. Russia
  • D. Brazil

Show Answer

Answer: A – China – Explanation: On October 1, 2017 China opened a 409-km new expressway linking Tibet’s provincial capital Lhasa with Nyingchi, which is close to Arunachal Pradesh border. Lhasa and Nyingchi, both are major tourist attractions in Tibet.

Hide

4. Recently which Airways acquires 49 percent stake in Italy’s Meridiana?

  • A. Uganda
  • B. South Sudan
  • C. Qatar
  • D. Oman

Show Answer

Answer: C – Qatar  – Explanation: Qatar Airways, one of the Middle East’s biggest carriers has announced that it has completed the acquisition of a 49 per cent stake in Italy’s AQA Holding. Alsarda, previous sole shareholder will retain a 51 per cent share in the company.

Hide

5. International Day of Non-Violence was observed all over the world on ________.

  • A. 3rd October
  • B. 2nd October
  • C. 1st October
  • D. 30th November

Show Answer

Answer: B – 2nd October – Explanation: On 2nd October 2017, International Day of Non-Violence was observed all over the world. International Day of Non-Violence is observed on 2nd October every year, to mark the birthday of Mahatma Gandhi, leader of the Indian independence movement.

Hide

6. World Habitat Day observed all over the world on _________.

  • A. 2nd October
  • B. 3rd October
  • C. 1st October
  • D. 30th November

Show Answer

Answer: A – 2nd October – Explanation: On 2nd October 2017, World Habitat Day was observed all over the world. The theme for World Habitat Day 2017 is ‘Housing Policies: Affordable Homes’ This day is celebrated to reflect on the state of our towns and cities, and to emphasize the basic right of all to receive adequate shelter.

Hide

7. Name the bank levied closure charges of Rs 500 with Goods and Service Tax (GST) to savings bank account customers.

  • A. HDFC Bank
  • B. State Bank of India
  • C. Axis Bank
  • D. ICICI Bank

Show Answer

Answer: B – State Bank of India – Explanation: From October 1, 2017, savings bank account customers of State Bank of India (SBI) will not have to pay any charges for closing the account. Now with the closure charges being waived off, only those customers who close their accounts after 14 days and before completing 1 year after opening an account will be charged Rs 500 plus GST.

Hide

8. India’s first International Financial Services Centre GIFT- IFSC has ranked at _______ place in the latest September 2017 edition of Global Financial Centres Index 22 (GFCI) of London.

  • A. 8th
  • B. 5th
  • C. 10th
  • D. 12th

Show Answer

Answer: C – 10th – Explanation: India’s first International Financial Services Centre (IFSC), Gujarat International Finance Tec-City (GIFT) IFSC has ranked at 10th place in the latest September 2017 edition of Global Financial Centres Index 22 (GFCI) – London.

Hide

9. India received it’s first-ever shipment of US crude oil at which port?

  • A. Jawaharlal Nehru Port
  • B. Port Blair Port
  • C. Tuticorin Port
  • D. Paradip Port

Show Answer

Answer: D – Paradip Port – Explanation: On 2nd October 2017, India received its first-ever shipment of US crude oil at Paradip port, in Odisha, as a part of purchases made by Indian Oil Corporation (IOC) and Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL).

Hide

10. In which field Jeffrey C Hall, Michael Rosbash and Michael W Young awarded received 2017 Nobel Prize?

  • A. Physiology or medicine
  • B. Peace
  • C. Economics
  • D. Literature

Show Answer

Answer: A – Physiology or medicine – Explanation: American Scientists Jeffrey Hall, Michael Rosbash and Michael Young have won the 2017 Nobel Prize for Physiology or Medicine.

Hide

11. Who has conferred Swacchhata awards on those who contributed towards the Clean India objective in urban areas?

  • A. Minister of Social Justice and Empowerment
  • B. Minister of Health and Family Welfare
  • C. Ministry of Housing and Urban Affairs
  • D. Minister of External Affairs

Show Answer

Answer: C – Ministry of Housing and Urban Affairs – Explanation: On October 2, 2017, Ministry of Housing and Urban Affairs conferred Swacchhata awards on those who contributed towards the Clean India objective in urban areas. 20 individuals and agencies in seven categories were felicitated with these awards.

Hide

12. Recently In Which Country Jagmeet Singh becomes first non-white politician to lead a major political party?

  • A. Canada
  • B. United States
  • C. Cuba
  • D. Mexico

Show Answer

Answer: A – Canada – Explanation: On 1st October 2017, Jagmeet Singh, a 38 year old Sikh lawyer, was elected to lead Canada’s New Democratic Party, in Toronto, Canada. He has been elected as the leader of the New Democratic Party of Canada.

Hide

13. Recently who has launched ‘Swachh Andhra Mission’ on the occasion of Gandhi Jayanti?

  • A. Shri Nitish Kumar
  • B. Shri Shivraj Singh Chouhan
  • C. Shri Pinarayi Vijayan
  • D. Shri. Nara Chandrababu Naidu

Show Answer

Answer: D – Shri. Nara Chandrababu Naidu – Explanation: On 2nd October 2017, Andhra Pradesh Chief Minister Mr.Chandrababu Naidu launched ‘Swachh Andhra Mission’ on the occasion of Gandhi Jayanti. State minister for Information Technology and Rural Development Mr.Nara Lokesh and public representatives, were present on the occasion of this launch.

Hide

14. Recently Birendra Prasad Baishya has elected as chairman of two sub-committees to which of the following federation?

  • A. International Chess Federation
  • B. International Athletic Federation
  • C. International Ball Badminton Federation
  • D. International Weightlifting Federation

Show Answer

Answer: D – International Weightlifting Federation – Explanation: Birendra Prasad Baishya the President of Indian Weightlifting Federation has been elected as chairman of two sub-committees of International Weightlifting Federation (IWF).

Hide

15. Recently who won sixth title in a row at National Motorcycle Racing?

  • A. Rajesh kumar
  • B. Akash yadhav
  • C. Jagan Kumar
  • D. Siddharth Raj

Show Answer

Answer: C – Jagan Kumar – Explanation: On 1st October 2017, Jagan Kumar of TVS Racing won his sixth consecutive title in the premier Super Sport Indian (165cc) class, in the MRF MMSC FMSCI Indian National Motorcycle Racing Championship, in Chennai.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 03 2017


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query