≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 06 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 06 2017. All the recent incidents which were held on Sixth October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 06 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz October 06 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz October 06 2017

Current Affairs Quiz : October 06 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 06 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Who tops with the Forbes India Rich List 2017 recently?

  • A. Mukesh Ambani
  • B. Laxmi Mittal
  • C. Anil Ambani
  • D. Cyrus Mistry

Show Answer

Answer: A – Mukesh Ambani – Explanation: Forbes Magazine released its India Rich List for 2017 with Reliance Industries Limited chairman Mukesh Ambani topping the charts for the 10th consecutive year with a net worth of $38 billion. Mr. Ambani is followed by tech czar Azim Premji who jumped two places with the net worth of $19 billion. According to Forbes, the combined net worth of the 100 richest Indians stood at $479 billion, a jump of 26% from $374 billion in 2016. Acharya Balkrishna, CEO of  Patanjali Ayurved, figures at No. 19 with a net worth of $6.55 billion.

Hide

2. By which year Indian Renewable Energy to be doubled?

  • A. 2025
  • B. 2022
  • C. 2035
  • D. 2018

Show Answer

Answer: B – 2022 – Explanation: India’s renewable energy capacity will more than double by 2022 to overtake renewable expansion in the European Union for the first time, International Energy Agency (IEA). The country’s renewable energy installed capacity is 58.30 GW as per the recent government data. The government has a target of raising it to 175 GW by 2022 including 100 GW of solar and 60 GW of wind energy.

Hide

3. The name of the Chief Minister who recently flags-off Cancer detection ambulance to cure patients free-of-cost?

  • A. N. Chandrababu Naidu
  • B. Pema Khandu
  • C. Raman Singh
  • D. Nitish Kumar

Show Answer

Answer: C – Raman Singh – Explanation: Chhattisgarh Chief Minister Dr. Raman Singh today flagged-off ‘Cancer diagnosis Ambulance’ at his official residence. The vehicle is fitted with ultra-advanced equipment to detect cancer. The patients will be treated free-of-cost.

Hide

4. Recently which state Government approves Rs 2,195 crores for infrastructure schemes?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: D – Madhya Pradesh – Explanation: The cabinet meeting held under the Chairmanship of the Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan gave its approval for continuation of infrastructure related schemes being implemented by the Directorate of Industry and Employment from 2017-18.

Hide

5. Recently Massive search operation ‘CASO’ launched in which state?

  • A. Punjab
  • B. Jammu and Kashmir
  • C. Rajasthan
  • D. Kerala

Show Answer

Answer: B – Jammu and Kashmir – Explanation: On 4th October 2017, Government forces launched a major Cordon-and-Search-Operation (CASO), in Hajin town of north Kashmir’s Bandipora district. Cordon-and-Search-Operation (CASO) was launched following specific inputs about the presence of militants in the Bandipora area.

Hide

6. Ministry of Railways announced that service charge exemption on tickets booked online (e-tickets) will be extended till _______________.

  • A. March 2018
  • B. March 2019
  • C. March 2020
  • D. March 2022

Show Answer

Answer: A – March 2018 – Explanation: On 29th September 2017, Ministry of Railways announced that service charge exemption on tickets booked online (e-tickets) will be extended till March 2018. The government had waived service charges for e-tickets after demonetisation in November 2016, to encourage e-ticket booking.

Hide

7. India to help strengthen which country’s women police force, pact approved?

  • A. China
  • B. Myanmar
  • C. Bangladesh
  • D. Pakistan

Show Answer

Answer: B – Myanmar – Explanation: The Cabinet meeting chaired by Prime Minister Narendra Modi approved Memorandum of Understanding (MoU) between India and Myanmar on up gradation of the Women’s Police Training Centre at Yamethin, Myanmar.                 

Hide

8. World Teachers Day is observed on __________.

  • A. 05 October
  • B. 04 October
  • C. 03 October
  • D. 01 October

Show Answer

Answer: A – 05 October – Explanation: World Teachers Day is celebrated across the world on October 5th since 1994 to commemorate the anniversary of the signing of the 1966 UNESCO/ILO Recommendation concerning the Status of Teachers.

Hide

9. Which Week is observed from October 4th to October 10th ?

  • A. World Water Week
  • B. World BreastFeeding Week
  • C. World Design Weeks
  • D. World Space Week

Show Answer

Answer: D – World Space Week – Explanation: On 4th to 10th October 2017, World Space Week is observed all over the world. 4th to 10th October was declared as World Space Week in 1999. It was to mark two big events.

Hide

10. Recently which Insurance Company launched Neo, a servicing bot for Twitter, to improve customer service?

  • A. SBI Life
  • B. HDFC Life
  • C. Birla Sun Life
  • D. ICICI Prudential Life Insurance

Show Answer

Answer: B – HDFC Life – Explanation: On 3rd October 2017, HDFC Life Insurance Company launched Neo, a servicing bot for Twitter, to improve customer service.HDFC LifeNeo – HDFC’s bot for Twitter. HDFC Life Insurance Company has launched Neo in partnership with Smart Connect Technologies. Neo uses Artificial Intelligence.

Hide

11. Recently which news agency announced the launch of news services in four more Indian languages?

  • A. Agence France-Presse AFP
  • B. British Broadcasting Corporation (BBC)
  • C. Bulgarian Telegraph Agency BTA
  • D. Central News Agency (TWN)

Show Answer

Answer: B – British Broadcasting Corporation (BBC) – Explanation: On October 4, 2017, British Broadcasting Corporation (BBC) announced the launch of news services in four more Indian languages — Gujarati, Marathi, Punjabi and Telugu.

Hide

12. Recently which company going to merge with Tigo?

  • A. Jio
  • B. Bharati Airtel
  • C. Idea
  • D. Vodafone

Show Answer

Answer: B – Bharati Airtel – Explanation: On 3rd October 2017, Bharti Airtel received Ghana’s National Communications Authority’s approval for the merger between Bharti Ghana (Airtel) and Millicom Ghana (Tigo), in Ghana.

Hide

13. Recently who launched a new multilingual website and a Project Monitoring Information System (PMIS) Mobile App?

  • A. Airports Authority of India
  • B. Inland Waterways Authority of India
  • C. National Highways Authority of India
  • D. Indian railway development authority

Show Answer

Answer: C – National Highways Authority of India – Explanation: On 3rd October 2017, Deepak Kumar, Chairman of National Highways Authority of India (NHAI), launched a new multilingual website and a Project Monitoring Information System (PMIS) Mobile App.

Hide

14. Which country appoints Zafar Mahmood Abbasi as new Navy Chief?

  • A. India
  • B. Pakistan
  • C. Afghanistan
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: B – Pakistan – Explanation: On October 4, 2017, Vice Admiral Zafar Mahmood Abbasi was appointed as Navy Chief of Pakistan. Zafar Mahmood Abbasi will succeed Admiral Muhammad Zakaullah who will retire on October 6, 2017.

Hide

15. Recently who finished joint second at the Isle of Man Chess Championship?

  • A. Pentala Harikrishna
  • B. Parimarjan Negi
  • C. Krisnana Sasikiran
  • D. Viswanathan Anand

Show Answer

Answer: D – Viswanathan Anand – Explanation: On 1st October 2017, Viswanathan Anand finished joint second at the Isle of Man Chess Championship, in Douglas, Isle of Man.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 06 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)