≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 08 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 08 2017. All the recent incidents which were held on Eighth October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 08 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz October 08 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz October 08 2017

Current Affairs Quiz : October 08 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 08 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Veteran director Kundan Shah passed away at the age of

  • A. 69 Years
  • B. 79 Years
  • C. 89 Years
  • D. 59 Years

Show Answer

Answer: A – 69 Years – Explanation: On 7th October 2017, National Award-winning director Kundan Shah died at his age of 69 due to heart attack. Kundan Shah received his first and only National Award — Indira Gandhi Award for Best First Film of a Director.

Hide

2. The Snow Leopard has been clicked first time in which state?

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Arunachal Pradesh
  • C. Sikkim
  • D. Mizoram

Show Answer

Answer: B – Arunachal Pradesh – Explanation: On October 5th 2017,The Snow Leopard has been clicked first time in India at Thembang village’s Community Conserved Area, a community-owned reserve, in West Kameng district, Arunachala Pradesh.

Hide

3. How many key pacts were inked in India-European Union 14th summit, which was held on 6th October, 2017?

  • A. Four
  • B. Three
  • C. Two
  • D. Five

Show Answer

Answer: B – Three – Explanation: India and the European Union agreed to strengthen ties in key areas of trade and security after their 14th summit, which was held on 6th October, 2017. The two sides also inked three pacts, including one on an international solar alliance. India and the EU have been strategic partners since 2004.

Hide

4. Recently 22nd GST council meeting held in which city?

  • A. Mumbai
  • B. Chennai
  • C. New Delhi
  • D. Bangalore

Show Answer

Answer: C – New Delhi – Explanation: 22nd meeting of the Good and Services Tax (GST) Council was held on October 6, 2017 in New Delhi, under the chairmanship of Finance Minister Arun Jaitley. The council reduced GST rates on specific items and also eased the compliance requirement for Small and Medium Businesses.

Hide

5. Central Government has set up a study group to examine the problems being faced by the people residing near the International Border (IB) and the Line of Control (LoC) in ______________________.

  • A. Jammu and Kashmir
  • B. Punjab
  • C. Sikkim
  • D. Manipur

Show Answer

Answer: A – Jammu and Kashmir – Explanation: Central Government has set up a study group to examine the problems being faced by the people residing near the International Border (IB) and the Line of Control (LoC) in Jammu and Kashmir. The study group has been formed in the wake of regular cross border firing by Pakistan.

Hide

6. 9th Annual ‘World Dental Show 2017’ opens in which city?

  • A. Chennai
  • B. Bangalore
  • C. Lucknow
  • D. Mumbai

Show Answer

Answer: D – Mumbai – Explanation: On Oct.6 2017, The 3-day international exhibition -9th Annual ‘World Dental Show 2017’ has opened Bandra-Kurla Complex in Mumbai.It is an integral part of Asia’s biggest dental event. The exhibition was hosted by the Indian Dental Association (IDA).It is showcasing the evolving global technologies and techniques in dentistry.

Hide

7. Recently Congress leader Prabhakarpant Ojharkar passed away at the age of

  • A. 85 Years
  • B. 88 Years
  • C. 96 Years
  • D. 78 Years

Show Answer

Answer: B – 88 Years – Explanation: Congress leader Prabhakarpant Ojharkar passed away on October 7, 2017 in Nashik, Maharashtra. Prabhakarpant Ojharkar was 88. He passed away due to heart attack.

Hide

8. Recently which country lifts economic sanctions against Sudan?

  • A. US
  • B. Japan
  • C. China
  • D. Russia

Show Answer

Answer: A – US – Explanation: On October 6, 2017, US State Department announced its decision to ease the penalising economic and trade sanctions against Sudan which have been in place since 1997.

Hide

9. BRICS-themed subway train debuts in which country?

  • A. Japan
  • B. Bangladesh
  • C. China
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: C – China – Explanation: A BRICS-themed subway train with carriages representing the five member nations – Brazil, Russia, India, China and South Africa – has started test operations in China’s south-eastern Xiamen city on October 6, 2017.

Hide

10. RBI imposes banking business restrictions on which Bank?

  • A. Oriental Bank of Commerce
  • B. Industrial Development Bank of India
  • C. Corporation Bank
  • D. State Bank of India

Show Answer

Answer: A – Oriental Bank of Commerce – Explanation: On October 5, 2017, Reserve Bank of India (RBI) imposed certain restriction on banking activities of Oriental Bank of Commerce. RBI initiated prompt corrective action (PCA) against OBC in view of high non-performing assets.

Hide

11. AU Small Finance Bank has entered into a corporate agency tie-up agreement to sell health insurance products of __________________.

  • A. Bharti AXA General Insurance Co Ltd
  • B. SBI General Insurance Company Ltd
  • C. Aditya Birla Health Insurance
  • D. Shriram General Insurance Company

Show Answer

Answer: C – Aditya Birla Health InsuranceExplanation: AU Small Finance Bank has entered into a corporate agency tie-up agreement to sell health insurance products of Aditya Birla Health Insurance. AU Small Finance Bank was initially a non-banking finance company (NBFC) which got licence of Small Finance bank from Reserve Bank (RBI) in December 2016.

Hide

12. Government raises stake in _____________ Bank to 77.79%.

  • A. IDBI Bank
  • B. Axis Bank
  • C. HDFC Bank
  • D. Canara Bank

Show Answer

Answer: A – IDBI Bank – Explanation: On 7th Oct. 2017, IDBI Bank informed that its promoter the government of India, has increased its stake in the company to 77.79% by acquiring 3.81% shares through preferential allotment.

Hide

13. The Name of the SEBI chief who has been named among the world’s top 10 regulators in the Market structure?

  • A. Naina Lal Kidwai
  • B. Raghuram Rajan
  • C. Ajay Tyagi
  • D. Arundhati Bhattacharya

Show Answer

Answer: C – Ajay Tyagi – Explanation: SEBI Chairman Ajay Tyagi has been named among the world’s top 10 regulators in the Market structure. He has placed seventh position among the top 10 regulators worldwide. The Exchange Invest 1000 (EI1000) , the rankings are part of the World’s Most Influential People in Market Structure was launched by Patrick Young & Exchange Invest.

Hide

14. Recently who created history by winning India’s first ever gold medal at Wushu World Championships, in Russia?

  • A. M. Bidheswari Devi
  • B. Pooja Kadian
  • C. L. Sanatgombhi Chanu won
  • D. Yumnam Sanathoi Devi

Show Answer

Answer: B – Pooja Kadia – Explanation: On 4th October 2017, Pooja Kadian created history by winning India’s first ever gold medal at Wushu World Championships, in Russia.

Hide

15. India bags how many Gold Medal in 20th Asia Masters Athletics Championship?

  • A. 37
  • B. 47
  • C. 27
  • D. 17

Show Answer

Answer: A – 37 – Explanation: India finished second in 20th Asia Masters Athletics Championship held in Rugao, China. and bagged 146 medals, including 37 golds, 43 silvers and 66 bronze.China was topped.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 08 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)