Current Affairs Quiz : October 13 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 13 2016. All the recent incidents which were held on Thirteenth October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 13 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers October 13 2016

Current Affairs Quiz October 13 2016

Current Affairs Quiz : October 13 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 13 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. What was the theme of International Day for Disaster Reduction that was observed on 13 October 2016?

  • A. Knowledge for Life
  • B. Living with schizophrenia
  • C. Mental health and older adults
  • D. Live to Tell: Raising Awareness, Reducing Mortality

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer :- D – Live to Tell: Raising Awareness, Reducing Mortality – Explanation – International Day for Disaster Reduction (IDDR) was observed globally on 13 October 2016 with theme Live to Tell: Raising Awareness, Reducing Mortality. The day encourages every citizen and government to take part in building more disaster resilient communities and nations.The 2016 edition marks the launch of the new “Sendai Seven” campaign by United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNISDR). Sendai Seven is centred on the seven targets of the Sendai Framework, the first of which is reducing disaster mortality. UNISDR’s campaign seeks to create a wave of awareness about actions taken to reduce mortality around the world.

[/show_more]

2. India stood at which rank in the Global Hunger Index (GHI) 2016?

  • A. 97th
  • B. 80th
  • C. 110th
  • D. 105th

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer :-   A  – 97th -Explanation – Widespread hunger to serious levels continues to grip India resulting the country to be ranked in an abysmal 97th position out of 118 developing nations in Global Hunger Index (GHI) calculated this year by the US-based International Food Policy Research Institute (IFPRI).While India (97) and Pakistan (107) are the Asian countries to stand at the staggering bottom of the rankings, others neighbours are doing relatively better with China securing rank 29, Nepal (72), Myanmar (75), Sri Lanka (84) and Bangladesh (90). Countries worse than India include African nations such as Niger, Chad, Ethiopia and Sierra Leone. IFPRI calculates GHI by taking into account four key parameters: shares of undernourished population, wasted and stunted children aged under 5, and infant mortality rate of the same age group.

[/show_more]

3. Recently Union Cabinet approves MoU between India and which country on cooperation in field of water management?

  • A. Hungary
  • B. Ghana
  • C. Italy
  • D. Germany

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:-   A  –  Hungary – Explanation – The Union Cabinet has given its approval for signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Hungary on cooperation in the field of water management. The MoU will be signed between Union Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation and the Ministry of Interior, Government of Hungary. This is for the first time India is entering into a MoU with Hungary with wide-ranging areas on water sector

[/show_more]

4. Which day to be celebrated as First World Tsunami Awareness Day?

  • A. 4th November
  • B. 5th November
  • C. 6th November
  • D. 7th November

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:-    B – 5th November – Explanation – The first World Tsunami Awareness Day will be celebrated on November 5, 2016 at the Asian Ministerial Conference for Disaster Risk Reduction (AMCDRR) 2016. The conference will organised from November 3 to 5, 2016 in New Delhi by the Union Government in collaboration with United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNISDR). To commemorate the occasion, an event will be organised with Disaster Risk Reduction (DRR) Champions at the AMCDRR 2016

[/show_more]

5. Name the philanthropist and wife of Godrej group chairman Adi Godrej recently who passed away?

  • A. Monika Godrej
  • B. Nisha Godrej
  • C. Madira Godrej
  • D. Parmeshwar Godrej

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer :- D – Parmeshwar Godrej – Explanation – Parmeshwar Godrej, wife of Adi Godrej, chairman of the Godrej group of industries, passed away last night at Breach Candy hospital in Mumbai

[/show_more]

6. How much amount will the Union Government invest to increase the capacity of Panipat Refinery from existing 15 million tonnes to 25 million tonnes?

  • A. 5000 crore rupees
  • B. 10000 crore rupees
  • C. 12000 crore rupees
  • D. 15000 crore rupees

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: –  A – 15000 crore rupees – Explanation – The Union Government has decided to invest 15,000 crore rupees to increase the capacity of Panipat refinery in Haryana to 25 Million Tonnes from existing 15 Million Tonnes. It was announced by Union Minister of State (MoS) for Petroleum and Natural Gas, Dharmendra Pradhan at a function in Panipat.

[/show_more]



7. The National Aeronautics and Space Administration developed a high-tech electroactive bandage. It is made of which of the following materials?

  • A. Vinylidene Fluoride
  • B. Styrofoam
  • C. Phenol Formaldehyde
  • D. Polyvinylidene Flouride

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer :-  D – Polyvinylidene Flouride – Explanation – The NASA (National Aeronautics and Space Administration) has developed a new high-tech electroactive bandage that uses electricity to significantly promote healing of injured wounds.The high-tech bandage creates an electric charge to promote the healing process of wounds in space especially in conditions of non-Earth gravity.In conditions of non-Earth gravity, human blood displays quite different behaviour from that on Earth.In case of injury in space, wounds heal more slowly Considering the survival risks due to injury and the cost of space missions, healing wounds as fast as possible is crucial.

[/show_more]

8. The National Centre for Antarctic and Ocean Research recently established a high altitude research station in Himalaya called HIMANSH. Where is the station located?

  • A. Leh, Jammu & Kashmir
  • B. Kheerganga, Himachal Pradesh
  • C. Spiti, Himachal Pradesh
  • D. Zanskar, Jammu & Kashmir

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer :- C  – Spiti, Himachal Pradesh – Explanation – The National Centre for Antarctic and Ocean Research (NCAOR), Goa, under the Ministry of Earth Sciences has established a high altitude research station in Himalaya called HIMANSH (literally meaning, a slice of ice), situated above 13,500 ft at a remote region in Spiti, Himachal Pradesh.

[/show_more]

9. The National Seismic Programme was recently launched on Mahanadi basin in Odisha. Who will be responsible for carrying out the programme in the north-eastern states?

  • A. ONGC
  • B. Oil India Ltd
  • C. Indian Oil
  • D. Hindustan Petroleum

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: –  B – Oil India Ltd – Explanation – Union Petroleum and Natural Gas Minister Dharmendra Pradhan on Wednesday inaugurated the National Seismic Programme (NSP) in Odisha to trace hydrocarbon resources like oil and natural gas in Mahanadi basin.The programme was launched at Taranga village under Soro block in Balasore district.

[/show_more]

10. Who handed the ICC Test Championship mace to Indian Test captain Virat Kohli for leading his team to the top of the Test Team Rankings?

  • A. Sourave Gangully
  • B. Sunil Gavaskar
  • C. Sachin Tendulkar
  • D. Prashant Thakur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer :-  B –  Sunil Gavaskar – Explanation – The mace was presented by former India captain and ICC Cricket Hall of Famer Sunil Gavaskar at a ceremony following the conclusion of the third and final Test against New Zealand in Indore after the home team completed a 3-0 whitewash.India were guaranteed number-one spot on the ICC Test Team Rankings after it took a 2-0 lead in Kolkata. Since the Test team rankings are only updated at the end of the series, India formally replaced Pakistan at the top of the table at the end of the Indore Test, which they won by 321 runs.

[/show_more]

11. Who topped the Test rankings for bowlers that were released in second week of October 2016?

  • A. Ravichandran Ashwin
  • B. Ravindra Jadeja
  • C. James Anderson
  • D. Dale Steyn

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer :- A –  Ravichandran Ashwin – Explanation – Off-spinner Ravichandran Ashwin has surged to the top of the MRF Tyres ICC Player Rankings for Test Bowlers with a career-best haul of 13-140 in the final Test that helped defeat New Zealand by a massive 321 runs, India’s second biggest victory in terms of runs.

[/show_more]

12. Who won the 2016 Nobel Prize in Literature?

  • A. Bob Dylan
  • B. Svetlana Alexievich
  • C. Luo Zhaohui
  • D. Zhou Pingjian

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- A – Bob Dylan – Explanation – The Nobel Prize in Literature 2016 was awarded to Bob Dylan “for having created new poetic expressions within the great American song tradition”.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: October 13 2016 

 

Do not forget to check the following topics