Current Affairs Quiz : October 19 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 19 2017. All the recent incidents which were held on Nineteenth October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 19 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 19 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 19 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which State Government approved a new Information Technology (IT) Policy?



  • A. Assam
  • B. Meghalaya
  • C. Manipur
  • D. Mizoram

Show Answer

Answer: A – Assam – Explanation: On October 17, 2017, Assam State Government approved a new Information Technology (IT) Policy. Under the new IT policy, companies involved in Business Process Outsourcing (BPO), companies engaged in software development and firms carrying out research will be provided financial support.

Hide

2. Recently who laid the foundation stone for the TU142M aircraft museum in Visakhapatnam?

  • A. Prime Minister Narendra Modi
  • B. Defence Minister Nirmala Sitharaman
  • C. Andhra Pradesh Chief Minister Chandrababu Naidu
  • D. President Ram Nath Kovind

Show Answer

Answer: C – Andhra Pradesh Chief Minister Chandrababu Naidu – Explanation: On 17th October 2017, Andhra Pradesh Chief Minister Chandrababu Naidu laid the foundation stone for the TU142M aircraft museum in Visakhapatnam. Andhra Pradesh Chief Minister Chandrababu Naidu and Eastern naval command Chief Vice Admiral H.C.S.Bisht laid the foundation stone of the TU142M aircraft museum. This is being built at the Beach Road in Visakhapatnam.

Hide

3. Recently which State Government has reduced the rate of interest on loan given to women and their self help groups (SHGs) under ‘Saksham Yojna’ from 6.5 per cent to 5 percent?

  • A. Bihar
  • B. Chhattisgarh
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer: B – Chhattisgarh – Explanation: Chhattisgarh State Government has reduced the rate of interest on loan given to women and their self help groups (SHGs) under ‘Saksham Yojna’ from 6.5 per cent to 5 per cent. This decision was taken by Chhattisgarh Women and Child Development Minister Ramsheela Sahu while chairing a meeting of ‘Chhattisgarh Mahila Kosh’ (CMK)’.

Hide

4. Recently which sate government unveiled the State Open Government Data Platform named ‘www.odisha.data.gov.in’?

  • A. Odisha
  • B. Haryana
  • C. Punjab
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: A – Odisha – Explanation: On 17th October 2017, Odisha government unveiled the State Open Government Data Platform namedwww.odisha.data.gov.in. Odisha’s Chief Secretary A P Padhi inaugurated the portal www.odisha.data.gov.in. He asked the data officers of all departments to upload information of their respective departments on the website within a week.

Hide

5. Recently Congress MLA Ram Singh Yadav passed away at the age of _________.

  • A. 89 Years
  • B. 69 Years
  • C. 93 Years
  • D. 74 years

Show Answer

Answer: D – 74 Years – Explanation: Mr. Ram Singh Yadav, Congress MLA of Shivpuri (Madhya Pradesh) passed away on 18thoct 2017 after a sudden heart attack. The 74 years old, was living with his wife and two children. He was also popularly known as “Dadaji” among his supporters, was also holding the post of Shivpuri District Congress president.

Hide

6. Recently Union Minister of Petroleum and Natural Gas, Dharmendra Pradhan visited in which country to participate in LNG Producer- Consumer Conference 2017?

  • A. Beijing, China
  • B. Tokyo, Japan
  • C. Kathmandu, Nepal
  • D. Thimphu, Bhutan

Show Answer

Answer: B – Tokyo, Japan – Explanation: An Indian delegation led by Union Minister of Petroleum and Natural Gas, Dharmendra Pradhan visited Tokyo, Japan from 17th – 18th October, 2017 to participate in LNG Producer- Consumer Conference 2017.

Hide

7. Which institute has emerged as top-ranked Indian institute in the latest Quacquarelli Symonds (QS) Asia University Rankings 2018?

  • A. IIT Bombay
  • B. IIT Guwahati
  • C. IIT Kharagpur
  • D. IIT Madras

Show Answer

Answer: A – IIT Bombay – Explanation: Indian Institute of Technology Bombay (IIT Bombay) has emerged as top-ranked Indian institute in the latest Quacquarelli Symonds (QS) Asia University Rankings 2018. IIT Bombay has ranked 34th and is the only Indian institute to better its performance among the top 100 universities in QS Asia University Rankings 2018.

Hide

8. Recently with which two countries India signed the IBSA Trust Fund Agreement that seeks to combat poverty in developing countries?

  • A. Australia and England
  • B. Brazil and South Africa
  • C. Pakistan and Bangladesh
  • D. Japan and China

Show Answer

Answer: B – Brazil and South Africa – Explanation: On October 18, 2017, India, Brazil and South Africa signed the IBSA Trust Fund Agreement that seeks to combat poverty in developing countries. On behalf of Indian Government, the agreement was signed by Minister of State for External Affairs, V K Singh, who led the Indian side at the 8th IBSA trilateral Ministerial Commission Meeting in Durban, South Africa.

Hide

9. Recently which country has promised to provide the Electromagnetic Aircraft Launch System (EMALS) technology to India for aircraft carriers?

  • A. US
  • B. Japan
  • C. Brazil
  • D. Russia

Show Answer

Answer: A – US – Explanation: Trump Government has promised to provide the Electromagnetic Aircraft Launch System(EMALS) technology to India for aircraft carriers. When Obama was the President, India had earlier expressed its interest to acquire EMALS. US Secretary of State Rex Tillerson will be visiting India soon and before his visit Trump administration has informed of its decision to give EMALS to India.

Hide

10. Recently the Pulitzer Prize-winning poet and translator Richard Wilbur passed away at the age of __________.

  • A. 78 Years
  • B. 89 Years
  • C. 94 Years
  • D. 69 Years

Show Answer

Answer: C – 94 Years – Explanation: On 14th October 2017, Richard Wilbur, the Pulitzer Prize-winning poet and translator died in Belmont, Massachusetts, US. Richard Wilbur was 96 years old. He was born in New York in 1921. As a teenager, his poem about a nightingale was published in John Martin’s Magazine.

Hide

11. Recently which bank announced that it has committed Rs 156 crore to fund first Sewage Treatment Plant (STP) to be constructed at Varanasi under Namami Gange Project?

  • A. Yes Bank
  • B. HDFC Bank
  • C. Axis Bank
  • D. Bandhan Bank

Show Answer

Answer: A – Yes Bank – Explanation: On October 16, 2017, Yes Bank announced that it has committed Rs 156 crore to fund first Sewage Treatment Plant (STP) to be constructed at Varanasi under Namami Gange Project. Yes Bank has signed a deal with Essel Infraprojects for the above mentioned STP which will be constructed under Hybrid Annuity-Public Private Partnership (PPP) Model.

Hide

12. Recently who has won 2017 Man Booker Prize for his novel ‘Lincoln in the Bardo’?

  • A. Ali Smith
  • B. Fiona Mozley
  • C. George Saunders
  • D. Emily Fridlund

Show Answer

Answer: C – George Saunders – Explanation: US author George Saunders has won 2017 Man Booker Prize for his novel ‘Lincoln in the Bardo’. George Saunders has become second American author to win this award. In 2016, Paul Beatty became the first American to win this award for his novel ‘The Sellout’.

Hide

13. Which Veteran writer and lyricist is to be honored with the Hridaynath Mangeshkar Award on 26thOctober 2017?

  • A. Javed Akhtar
  • B. Gulzar
  • C. Sameer
  • D. Shankar Mahadevan

Show Answer

Answer: A – Javed Akhtar – Explanation: Veteran writer and lyricist Javed Akhtar is to be honored with the Hridaynath Mangeshkar Award on 26thOctober 2017. Javed Akhtar will be awarded Hridaynath Mangeshkar Award on the 28th  anniversary of Hridayesh Arts and the 80thbirthday of veteran music composer Hridaynath Mangeshkar. Javed Akhtar will receive Rs.1,00,000 along with a memento.

Hide

14. Recently Kerala High Court restored life ban imposed on which cricketer by the Board of Control for Cricket in India (BCCI)?

  • A. Irfan Pathan
  • B. S.Sreesanth
  • C. R.P Singh
  • D. Lakshmipathy Balaji

Show Answer

Answer: B – S. Sreesanth – Explanation: On 17th October 2017, the Kerala High Court restored life ban imposed on cricketer S.Sreesanth by the Board of Control for Cricket in India (BCCI). The order came on an appeal filed by the Board of Control for Cricket in India (BCCI) CEO Rahul Johri against a single-judge verdict cancelling the life ban imposed on Sreesanth over allegation of IPL spot-fixing scandal.

Hide

15. Recently which actress launched the biography of veteran actress Hema Malini named ‘Beyond the Dream Girl’ in Mumbai?

  • A. Priyanka Chopra
  • B. Anushka Sharma
  • C. Deepika Padukone
  • D. Sonakshi Sinha

Show Answer

Answer: C – Deepika Padukone – Explanation: On 16th October 2017, Deepika Padukone launched the biography of veteran actress Hema Malini named ‘Beyond the Dream Girl’ in Mumbai. The biography of Bollwood actress Hema Malini titled ‘Beyond The Dream Girl’, is written by Ram Kamal Mukherjee. It was unveiled on Hema Malini’s 69th birthday by Bollwood actress Deepika Padukone.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 19 2017


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query