Current Affairs Quiz : October 21 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 21 2017. All the recent incidents which were held on Twentyfirst October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 21 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 21 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 21 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. According to a report titled “Levels and Trends in Child Mortality 2017”, India’s _______ % new-born is dying?

  • A. 90%
  • B. 10%
  • C. 50%
  • D. 80%

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 50% – Explanation: As per a report titled “Levels and Trends in Child Mortality 2017”, India along with Pakistan, Nigeria, Congo and Ethiopia is responsible for half of all new-born deaths in the world. This report has been authored by United Nations Children’s Fund (UNICEF), World Health Organization (WHO), World Bank Group and United Nations.

[/show_more]

2. In which city of Odisha Union Minister for Petroleum and Natural Gas, Dharmendra Pradhan inaugurated first PNG (Piped Natural Gas) project?

  • A. Cuttack
  • B. Puri
  • C. Berhampur
  • D. Bhubaneswar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Bhubaneswar – Explanation: On October 19, 2017, Union Minister for Petroleum and Natural Gas, Dharmendra Pradhan inaugurated Odisha’s first PNG (Piped Natural Gas) project in Bhubaneswar. This PNG supply project is a part of ‘Pradhan Mantri Urja Ganga’ pipeline project.

[/show_more]

3. Recently where the government to organise Global Ayurveda meet?

  • A. Kolkata
  • B. Kanpur
  • C. Kochi
  • D. Guwahati

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Kochi – Explanation: Health Minister KK Shailaja told that, The State government will organise a four days international seminar and Global Ayurveda meet in Kochi on February 2018. The organisers of this seminar are B G Abhilash, Jabir Uralloor, N P Rajiv, K Pushavelli and Manoj Kaloor.

[/show_more]

4. National Research Centre for Banana (NRCB) has signed a memorandum of cooperation (MoC) with which State Government to develop technologies relating to banana production?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Tamil Nadu
  • D. Haryana

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Andhra Pradesh – Explanation: National Research Centre for Banana (NRCB) has signed a memorandum of cooperation (MoC) with Andhra Pradesh State Government to develop technologies relating to banana production. The MoC was signed between Andhra Pradesh’s Industries and Commerce Department Secretary M.Girija Shankar and NRCB Director S. Uma in presence of Andhra Pradesh Chief Minister N  Chandrababu Naidu.

[/show_more]

5. The name of the movement which is launched by the Environmental activists in Mumbai to protect over 3,000 trees from being axed in Aarey Colony where Mumbai Metro Corporation is planning to construct a car shed?

  • A. Anti Corruption Movement
  • B. Swadeshi Movement
  • C. Chipko Movement
  • D. Dandi Movement

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Chipko Movement – Explanation: On October 14, 2017, environmental activists in Mumbai launched Chipko movement to protect over 3,000 trees from being axed in Aarey Colony where Mumbai Metro Corporation is planning to construct a car shed. Activists of Aarey Conservation Group, people in the locality and school children, protested by embracing the trees and appealed to the government to reconsider its decision to build a car shed in Aarey Colony.

[/show_more]

6. Recently which state government restores special family pension for widows of government employees killed by terrorists?

  • A. Gujarat
  • B. Punjab
  • C. Haryana
  • D. Uttar Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Punjab – Explanation: On October 19, 2017, Punjab Chief Minister Captain Amarinder Singh restored the Special Family Pension for widows of government employees killed by extremists. The scheme was revoked in 2016 by the erstwhile Shiromani Akali Dal Government.

[/show_more]

7. Recently which country’s parliament approves country’s first budget since 2005?

  • A. Lebanon
  • B. Egypt
  • C. Syria
  • D. Cyprus

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Lebanon – Explanation: On October 19, 2017, Lebanon’s parliament approved country’s first budget in 12 years. This budget is aimed towards reforming the fragile economy and preventing rising debt from becoming a crisis-like situation.Political crisis gripped Lebanon since assassination of former Prime Minister Rafik al-Hariri in 2005, thereby preventing successive government from passing the budget.

[/show_more]

8. Where the world’s first floating wind farm located which recently starts generating electricity?

  • A. Finland
  • B. Norway
  • C. Sweden
  • D. Scotland

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Answer: D – Scotland – Explanation: World’s first floating wind farm located over 15 miles off the coast of Peterhead, Aberdeenshire in Scotland has started generating electricity. Work of setting up this wind farm started in July 2017. The turbines used in this wind farm have been towed all the way from Norway by Norwegian multinational company named Statoil which has developed this wind farm.

[/show_more]

9. Recently French film legend Danielle Darrieux passed away at the age of ______.

  • A. 93 Years
  • B. 73 Years
  • C. 100 Years
  • D. 89 Years

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 100 Years – Explanation: On 19th October 2017, Danielle Darrieux, one of France’s long time and glamourous film stars died, at the age of 100, at her home near Paris. Danielle Darrieux became unwell recently, after she had fell down. She died at her home in Bois-le-Roi, near Paris in France.

[/show_more]

10. Every year World Statistics Day observed on __________.

  • A. October 20
  • B. October 21
  • C. October 19
  • D. October 18

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – October 20 – Explanation: On 20th October 2017, World Statistics Day was observed all over the world. World Statistics Day was celebrated for the first time on 20th October 2010 throughout the world. The United Nations Statistical Commission declared 20th October as World Statistics Day.

[/show_more]

11. Which country imposed antidumping duty against PTFE resin from India?

  • A. Cuba
  • B. Japan
  • C. Russia
  • D. USA

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – USA – Explanation: The US has initiated an antidumping duty investigations against the import of polytetrafluoroethylene (PTFE) resin from India and China, according to the US Department of Commerce.

[/show_more]

12. Recently who received 2017 World Food Prize Laureate Award?

  • A. Maria Andrade
  • B. Ayodeji Adesina
  • C. Robert Mwanga
  • D. Jan Low

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Ayodeji Adesina – Explanation: DR. AKINWUMI AYODEJI ADESINA,the President of the African Development Bank (AfDB), will be recognized as the 2017 World Food Prize Laureate. He was Nigeria’s former Minister of Agriculture and rural development.

[/show_more]

13. Recently who resigned as the Solicitor General of India?

  • A. Ranjit Kumar
  • B. Pawan Chaturvedi
  • C. Manoj Shukla
  • D. Rakesh Tripathi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Ranjit Kumar – Explanation: On 20th October 2017, Ranjit Kumar resigned as the Solicitor General of India. Ranjit Kumar submitted his resignation to the law ministry. He has mentioned “personal reasons” as the factor behind his resignation. He stated that, he has resigned from his post to give more time to family members.

[/show_more]

14. Who is set to become youngest-ever female Prime Minister of New Zealand?

  • A. George Duke
  • B. Jacinda Ardern
  • C. Viscount Palmerston
  • D. William Ewart

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Jacinda Ardern – Explanation: New Zealand Labour Party’s leader Jacinda Ardern is set to become youngest-ever female Prime Minister of New Zealand. i. September 2017 elections in New Zealand returned a hung Parliament and uncertainty prevailed as to who shall be the next Prime Minister of New Zealand.

[/show_more]

15. Recently which country displaces India from top of ODI rankings?

  • A. Australia
  • B. England
  • C. South Africa
  • D. Pakistan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – South Africa – Explanation: On 19th October 2017, India lost its number 1 status in ICC ODI rankings to South Africa, following South Africa’s win over Bangladesh in an ODI match. According to the updated ICC ODI rankings, after South Africa’s 104-run win over Bangladesh in the second ODI in Paarl, South Africa has occupied the number 1 rank in ODI. It has pushed India to the second place.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: October 21 2017


Do not forget to check the following topics