≡ Menu




Current Affairs Quiz : October 24 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 24 2016. All the recent incidents which were held on Twentyfour October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 24 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers October 24 2016

Current Affairs Quiz October 24 2016

Current Affairs Quiz : October 24 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 24 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently who freeze the BCCI’s financial transactions?

  • A. Supreme Court
  • B. High Court
  • C. President
  • D. CBI

Show Answer

Answer:-  A – Supreme CourtExplanation – Supreme Court on 21 October 2016 froze all financial transactions between the BCCI and state cricket associations. The apex court directed the apex cricket body not to disburse any funds, even for the match purposes, till BCCI resolved to abide by Justice RM Lodha panel recommendations. A bench headed by Chief Justice T S Thakur asked Lodha panel to appoint independent auditors to scrutinize all BCCI accounts. The judgment also directed the Lodha panel to ask the auditors to scrutinize the high-value contracts provided by BCCI.

Hide

2. In which Indian state Krishna Wildlife Sanctuary (KWS) is located?

  • A. Assam
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Tripura
  • D. Nagaland

Show Answer

Answer:-   B –  Andhra Pradesh  – Explanation – The Krishna Wildlife Sanctuary (KWS) is located in Andhra Pradesh. It is in news because Lutrogale  perspicillata (smooth-coated otter) has been sighted for the first time in the mangrove forest adjacent to the KWS in Krishna district. According to the International Union for Conservation of Nature (IUCN), conservation status of the Smooth-coasted Otter is at vulnerable list.

Hide

3. Who decided to establish Krishi Vigyan Kendra in each district of Indian state?

  • A. Union Government
  • B. State Government
  • C. Reliance Group
  • D. Tata Corporation

Show Answer

Answer:-  A – Union Government – Explanation – Union Government in October 2016 decided to establish at least one Krishi Vigyan Kendra in each of the districts in country. These Kendra’s will be developed to provide technical assistance to farmers. The decision was announced by the Agriculture Minister Radha Mohan Singh while interacting via video conference with all the Krishi Vigyan Kendra experts, district level officers associated with agriculture development and progressive farmers of 12 States. Besides, Singh also called upon the farmers to use the residual husk after paddy farming to make organic fertilizer, in paper making and card-board industry and as animal feed. The Minister said this will prevent the adverse effect of husk burning on the environment.

Hide

4. Recently in which city three day long Global Conference to Make India the Centre for Arbitration held?

  • A. New Delhi
  • B. Jaipur
  • C. Bhopal
  • D. Chandigarh

Show Answer

Answer:-   A – New DelhiExplanation – The first ever Global Conference to Strengthen Arbitration and Enforcement in India held in New Delhi. The three daylong conference titled, “National Initiative On Strengthening Arbitration And Enforcement In India” from October 21st to 23rd, 2016 is being launched by the Government and Judiciary as a major initiative to change the face of dispute resolution in India.

Hide

5. Recently which country Parliament passed law banning alcohol?

  • A. Iran
  • B. Iraq
  • C. Afghanistan
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer:-  B – IraqExplanation – Iraq’s Parliament on 22 October 2016 passed a law banning the sale, import and production of alcohol in the country. The law imposes a fine of up to 25 million Iraqi dinars for anyone violating the ban. However, the law can be struck down by the supreme court of Iraq.

Hide

6. Which day is observed as World Osteoporosis Day (WOD)?

  • A. October 20
  • B. September 20
  • C. August 20
  • D. November 20

Show Answer

Answer:-   A – October 20Explanation – The World Osteoporosis Day (WOD) is observed every year on October 20 to raise global awareness of the prevention, diagnosis and treatment of osteoporosis and metabolic bone disease. The 2016 theme is “Love Your Bones – Protect your Future”.

Hide

7. Who won the 2016 United States Grand Prix?

  • A. Lewis Hamilton
  • B. Michael Debard
  • C. Michael Turian
  • D. Mike Sigrist

Show Answer

Answer:-    A  –  Lewis HamiltonExplanation – Mercedes driver Lewis Hamilton on 23 October 2016 won the 2016 United States Grand Prix. The race was held at the Circuit of the Americas, Austin, Texas, United States. Nico Rosberg finished second while Red Bull Racing-TAG Heuer’s Daniel Ricciardo finished third in the race. With this, Hamilton has now won 50 races in his career, with only Alain Prost (51) and Michael Schumacher (91) having won more than that number in the history of the sport.

Hide

8. In which year Bidhan Chandra Roy Award was instituted?

  • A. 1976
  • B. 1977
  • C. 1966
  • D. 1967

Show Answer

Answer:-   A – 1976Explanation –  The Bidhan Chandra Roy Award was instituted in 1976 by Medical Council of India. It was instituted in the memory of renowned physician and freedom fighter B C Roy.The Award is given annually in each of the following categories: Statesmanship of the Highest Order in India, Medical man-cum-Statesman, Eminent Medical Person, Eminent person in Philosophy, Eminent person in Science and Eminent person in Arts.

Hide

9. Which day is observed as National Doctors’ Day?

  • A. October 1
  • B. November 1
  • C. August 1
  • D. July 1

Show Answer

Answer:-  D – July 1 – Explanation – Doctor’s Day in India was established by the Government of India in 1991 to be recognized and celebrated every year on 1st of July as National Doctors day. It is celebrated on 1st of July on the birth and death anniversary of the most famous physician of India Dr. Bidhan Chandra Roy (Dr. B C Roy) to pay lots of honor and tribute. He was honored with the great Indian civilian award called Bharat Ratna on 4th of February in 1961. He was born on 1st of July in 1882 in the Patna, Bihar. He had completed his medical graduation from Calcutta and returned to the India in 1911 after completing his MRCP and FRCS degrees in London and began his medical career as a physician in India in the same year.

Hide

10. Name the awards for which Doctors from AIIMS and SGRH were selected?

  • A. B C Roy Award
  • B. Science Award
  • C. Kavli Prize for Neuroscience
  • D. National Academy of Sciences

Show Answer

Answer:-    A –  B C Roy AwardExplanation – Two doctors each from the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) and the Sir Ganga Ram Hospital (SGRH) in the third week of October 2016 were selected for the prestigious Dr Bidhan Chandra Roy Award for excellence in the field of medicine. The awards will be presented by the President in July 2017.

Hide

11. Recently how much penalty imposed on Airtel, Vodafone & Idea?

  • A. 3050 crore
  • B. 2050 crore
  • C. 4050 crore
  • D. 3000 crore

Show Answer

Answer:-    A  –  3050 crore – Explanation – Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) in October 2016 recommended imposition of 3050 crore rupees penalty on Bharti Airtel, Vodafone and Idea cellular. The penalty was imposed for allegedly denying interconnectivity to newcomer Reliance Jio. TRAI, in its recommendation to the Department of Telecom, said it has found the three companies to be non-compliant with licence conditions regarding giving interconnection to Reliance Jio customers.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 24 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)