Current Affairs Quiz : October 25 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 25 2017. All the recent incidents which were held on Twentyfive October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 25 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 25 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 25 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently who mentioned that from the next academic session, ‘Paika Bidroha’ (Paika rebellion) of 1817 will included in history text books as ‘the First War of Independence’?



  • A. Smriti Zubin Irani
  • B. Prakash Javedakar
  • C. Dharmendra Pradhan
  • D. Ram Vilas Paswan

Show Answer

Answer: B – Prakash Javedakar – Explanation: On October 23, 2017, Union HRD Minister Prakash Javadekar mentioned that from the next academic session, ‘Paika Bidroha’ (Paika rebellion) of 1817 will included in history text books as ‘the First War of Independence.

Hide

2. Recently which state Government releases 3rd installment under Crop Loan Waiver Scheme?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Bihar
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Tamil Nadu

Show Answer

Answer: C – Andhra Pradesh – Explanation: On 23rd October 2017, Agriculture Minister of Andhra Pradesh Somireddy Chandramohan Reddy announced the release of third installment under Crop Loan Waiver Scheme. In September 2017, the Andhra Pradesh Government, released Rs.3,600 crores for the third portion of the third installment, under Waiver Scheme in Andhra Pradesh.

Hide

3. Recently noted Malayalam filmmaker I.V. Sasi passed away at the age of _______.

  • A. 69 Years
  • B. 73 Years
  • C. 86 Years
  • D. 91 Years

Show Answer

Answer: A – 69 Years – Explanation: On 24th October 2017, noted Malayalam filmmaker I.V.Sasi passed away in Chennai. I.V.Sasi was 69 years old. He had been ill for a while. He passed away on 24th October 2017 in Chennai. He is survived by his wife, a son and a daughter.

Hide

4. Recently India gifts war memorabilia to which country?

  • A. Pakistan
  • B. China
  • C. Bangladesh
  • D. Japan

Show Answer

Answer: C – Bangladesh – Explanation: On 22nd October 2017, India gifted a memorabilia of the Bangladesh Liberation War of 1971 to the Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina. The memorabilia of the Bangladesh Liberation War of 1971 was handed over to Sheikh Hasina by Indian External Affairs Minister Sushma Swaraj.

Hide

5. Recently with which country Indonesia Coordinated Patrol (CORPAT) begins?

  • A. America
  • B. India
  • C. Brazil
  • D. Russia

Show Answer

Answer: B – India – Explanation: On 24th October – 5th November 2017, the 30th edition of CORPAT (Coordinated Patrol) and 3rd Bilateral exercise between the Indian Navy and the Indonesian Navy is conducted in Belawan, Indonesia.

Hide

6. Recently which country has announced to launch its own satellite system in June 2019?

  • A. Myanmar
  • B. Nepal
  • C. Bhutan
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: A – Myanmar – Explanation: India’s neighbouring country, Myanmar has announced to launch its own satellite system MyanmarSat-2 in June in 2019. MyanmarSat 2 will carry six C-band and six Ku-band transponders.

Hide

7. Every year World Development Information Day was observed on _________.

  • A. October 23
  • B. October 22
  • C. October 21
  • D. October 24

Show Answer

Answer: D – October 24 – Explanation: On 24th October 2017, the World Development Information Day was observed all over the world. The UN General Assembly declared 24th October as  World Development Information Day in 1972. This was done to draw the attention of the world to development problems and the need to strengthen international cooperation to solve them.

Hide

8. When the United Nations Day is celebrated every year across the world?

  • A. October 24
  • B. October 22
  • C. October 23
  • D. October 20

Show Answer

Answer: A – October 24 – Explanation: United Nations Day is celebrated on 24th October every year across the world. United Nations Day is celebrated on 24th October every year to mark the anniversary of UN Charter which came into force on October 24, 1945. UN Charter is the foundational treaty of the United Nations.

Hide

9. Reserve Bank of India (RBI) is set to make Legal Entity Identifier (LEI) compulsory for companies having aggregate fund-based and non-fund based exposure over how many crore?

  • A. Rs 10 Crore
  • B. Rs 5 Crore
  • C. Rs 2 Crore
  • D. Rs 15 Crore

Show Answer

Answer: B – Rs 5 Crore – Explanation: Reserve Bank of India (RBI) is set to make Legal Entity Identifier (LEI) compulsory for companies having aggregate fund-based and non-fund based exposure over Rs 5 crore. LEI is a unique 20 digit alphanumeric code that will be assigned to corporate borrowers.

Hide

10. Recently Engineering Export Promotion Council (EEPC) India, has signed a Memorandum of Understanding with which bank for export finance?

  • A. HDFC Bank
  • B. Axis Bank
  • C. PNB Bank
  • D. Kotak Mahindra Bank

Show Answer

Answer: C – PNB Bank – Explanation: Engineering Export Promotion Council (EEPC) India, the premier trade and investment promotion body has signed a Memorandum of Understanding with Punjab National Bank (PNB) to provide easy access to export finance to the exporters in India.

Hide

11. Recently which Bank launches Cobrand App with MobiKwik?

  • A. IndusInd Bank
  • B. HDFC Bank
  • C. Bandhan Bank
  • D. Bijaya Bank

Show Answer

Answer: A – IndusInd Bank – Explanation: On October 23, 2017, IndusInd Bank and MobiKwik announced the launch of a co-branded wallet, “IndusInd Mobikwik”. IndusInd Mobikwik wallet allows IndusInd bank’s customers to pay at the MobiKwik merchant network using their accounts.

Hide

12. Recently which state Election Department has entered Limca Book of Records for the formation of the biggest human logo comprising young voters in the state?

  • A. Manipur
  • B. Mizoram
  • C. Meghalaya
  • D. Nagaland

Show Answer

Answer: C – Meghalaya – Explanation: On 24th October 2017, an official announced that, the Meghalaya Election Department has entered Limca Book of Records for the formation of the biggest human logo comprising young voters in the state.

Hide

13. Recently who has been appointed as Managing Director and Chief Executive Officer of India Post Payments Bank (IPPB)?

  • A. Suresh Sethi
  • B. A.P. Singh
  • C. Manoj Sinha
  • D. A.N. Nanda

Show Answer

Answer: A – Suresh Sethi – Explanation: Suresh Sethi has been appointed as Managing Director and Chief Executive Officer of India Post Payments Bank (IPPB).   Suresh Sethi replaces AP Singh who had held the post since January 2017.

Hide

14. Recently who has been appointed as the new Chief Executive Officer of Association of Mutual Funds in India (AMFI)?

  • A. Sundeep Sikka
  • B. NS Venkatesh
  • C. Balkrishna Kini
  • D. Kailash Kulkarni

Show Answer

Answer: B – NS Venkatesh – Explanation: Association of Mutual Funds in India (AMFI)has been hunting for a new CEO for quite some time after the former CEO Rajendran left while half way through in his tenure in the month of December. Almost after ten months, India’s mutual fund lobby, Association of Mutual Funds in India (AMFI) is set to get its chief executive officer (CEO) MR. NS Venkatesh.

Hide

15. Who has become the first Indian to occupy the top spot (3,455 points) on the ITTF World Junior Circuit standings?

  • A. Kamlesh Mehta
  • B. Chetan Baboor
  • C. S Raman
  • D. Manav Thakkar

Show Answer

Answer: D – Manav Thakkar – Explanation: Manav Thakkar has become the first Indian to occupy the top spot (3,455 points) on the ITTF World Junior Circuit standings. Manav Thakkar hails from Surat. He was previously placed at No. 5 position. He has reached the top position of top ITTF Junior Circuit standings after finishing runner-up at the 2017 Serbian Junior and Cadet Open, Belgrade.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 25 2017


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query