Current Affairs Quiz : October 26 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 26 2017. All the recent incidents which were held on Twentysix October 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October
 26 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : October 26 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :October 26 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Centre approves mega Rs 7-lakh crore project to develop how many km highways in 5 years?



  • A. 83000 km
  • B. 52000 km
  • C. 67000 km
  • D. 18000 km

Show Answer

Answer: A – 83000 km – Explanation: On October 24, 2017, Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi approved a mega plan to build thousands of kilometres of roads and highways across India over the next five years.

Hide

2. Ministries of Power and _____________ jointly launched SAATHI (Sustainable and Accelerated Adoption of efficient Textile technologies to Help small Industries) to help small Industries.

  • A. Agriculture
  • B. Textiles
  • C. Infrastructure Development
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: B – Textiles – Explanation: On 24th October 2017, Ministries of Power and Textiles jointly launched SAATHI (Sustainable and Accelerated Adoption of efficient Textile technologies to Help small Industries). Under the SAATHI initiative, Energy Efficiency Services Limited (EESL), would provide energy efficient Powerlooms, motors and Rapier kits to the small and medium Powerloom units at no upfront cost. EESL is a public sector entity under the administrative control of Ministry of Power.

Hide

3. Recently which State Government has shelved off its plan to switch to January-December financial year format from 2018?

  • A. Rajasthan
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Gujarat

Show Answer

Answer: C – Madhya Pradesh – Explanation: Madhya Pradesh State Government has shelved off its plan to switch to January-December financial year format from 2018. In May 2017, Madhya Pradesh was the first state to announce that starting from 2018, it will switch to January-December financial from the existing April-March cycle.

Hide

4. Which state will be the ‘Focus State’ at World Food India-2017?

  • A. Bihar
  • B. Assam
  • C. West Bengal
  • D. Odisha

Show Answer

Answer: D – Odisha – Explanation: Odisha will be the ‘Focus State’ in the World Food India (WFI)-2017, the international food event to be held at New Delhi from 3 to 5 November 2017. More than 200 global companies from 30 countries would participate in the World Food India-2017. Odisha will be the ‘Focus State’ in the event.

Hide

5. Recently in which state high court banned the use of pictures of living persons on banners and hoardings?

  • A. Karnataka
  • B. Tamil Nadu
  • C. Kerala
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Answer: B – Tamil Nadu – Explanation: On 24th October 2017, the Madras high court banned the use of pictures of living persons on banners and hoardings in Tamil Nadu. The order states that, pictures of the chief minister, ministers or politicians cannot be used in posters or hoardings. It has also banned the use of photos of people sponsoring the pictures.

Hide

6. Famous classical singer and Padma Vibhushan awardee Girija Devi passed away at the age of _______.

  • A. 88 Years
  • B. Years
  • C. 74 years
  • D. 59 Years

Show Answer

Answer: A – 88 Years – Explanation: On 24th October 2017, famous classical singer and Padma Vibhushan awardee Girija Devi died of cardiac arrest, at BM Birla Heart Research Centre, in Kolkata. Girija Devi was 88 years old. She was admitted to BM Birla Heart Research Centre in Kolkata with cardiovascular ailments.

Hide

7. As per ‘Global Passport Power Rank 2017’, compiled by international financial advisory firm Arton Capital, which country’s Passport is now the “most powerful” passport in the world?

  • A. Malaysia
  • B. Nigeria
  • C. Singapore
  • D. Brazil

Show Answer

Answer: C – Singapore – Explanation: As per ‘Global Passport Power Rank 2017’, compiled by international financial advisory firm Arton Capital, passport of Singapore is now the “most powerful” passport in the world. Singapore topped the index with Visa-Free score of 159. This is the first time passport of an Asian country has been adjudged as most powerful passport.

Hide

8. Recently which country opened the world’s first 3D-printed concrete bridge for the use of cyclists?

  • A. Germany
  • B. Brazil
  • C. Netherlands
  • D. Australia

Show Answer

Answer: C – Netherlands – Explanation: On 24th October 2017, Netherlands opened the world’s first 3D-printed concrete bridge, mainly for the use of cyclists. The bridge is 26 feet long and less than 12 feet wide. The bridge is made of reinforced, pre-stressed concrete. Printing the bridge took around 3 months. It consists of nearly 800 layers.

Hide

9. Out of 30 countries what is the ranked of India in the Melbourne Mercer Global Pension Index 2017 published by Australian Centre for Financial Studies (ACFS)?

  • A. 28th
  • B. 15th
  • C. 18th
  • D. 5th

Show Answer

Answer: A – 28th – Explanation: India has ranked 28th out of 30 countries in the Melbourne Mercer Global Pension Index 2017 published by Australian Centre for Financial Studies (ACFS). The index reviewed pension system of 30 countries which together cover 60 percent of the world’s population.

Hide

10. First 3D printed wearable ‘battery’ developed by which University researchers?

  • A. Saint Louis University
  • B. National University of Singapore
  • C. Brunel University
  • D. University of Oregon

Show Answer

Answer: C – Brunel University – Explanation: Researchers from Brunel University in the UK have developed the first 3D printed wearable ‘battery’. The 3D printing method of the wearable ‘battery’ stacks silicone, glue and gel electrolyte, layer by layer to make a super capacitor. The supercapacitor stores energy on its surface without chemical reactions.

Hide

11. With which Bank Government of India signed a $300 million loan to continue fiscal reforms in West Bengal?

  • A. Asian Development Bank
  • B. Industrial Development Bank
  • C. Agricultural Bank of China
  • D. Bank of America

Show Answer

Answer: A – Asian Development Bank – Explanation: On October 24, 2017, Asian Development Bank and the Government of India signed a $300 million loan to continue fiscal reforms in West Bengal aimed at improving the quality of public service delivery. Funds procured through this loan will be deployed in the second phase of West Bengal Development Finance Program which  has a target to increase public investment by reducing unproductive expenditure and generate savings from efficiencies in revenue collections.

Hide

12. Recently Union Government announced to infuse how many crore capitals over the next two years into public sector banks (PSBs)?

  • A. Rs. 3.11 lakh crore
  • B. Rs. 2.11 lakh crore
  • C. Rs. 4.11 lakh crore
  • D. Rs. 5.11 lakh crore

Show Answer

Answer: B – Rs. 2.11 lakh crore – Explanation: On October 24, 2017, Union Government announced to infuse Rs. 2.11 lakh crore capital over the next two years into public sector banks (PSBs). This announcement was made by Finance Minister Arun Jaitley post a cabinet meeting in which this recapitalisation plan was approved.

Hide

13. Nepal government accepts resignation of its Ambassador to India, what is the name of the Ambassador?

  • A. Rajendra Kishore Kshatri
  • B. Bijaya Kumar Gacchedar
  • C. Deep Kumar Upadhyay
  • D. Bhimsen Das Pradhan

Show Answer

Answer: C – Deep Kumar Upadhyay – Explanation: On 23rd October 2017, the Nepal government accepted the resignation of Deep Kumar Upadhyay, Nepal’s ambassador to India. Deep Kumar Upadhyay, Nepal’s ambassador to India has resigned from his position to contest the upcoming parliamentary elections. He handed over his resignation to Deputy Prime Minister and Minister for Foreign Affairs Krishna Bahadur Mahara on 6th October 2017.

Hide

14. Recently who has been appointed as the Additional Director General (ADG) of Central Industrial Security Force (CISF)?

  • A. Alok Kumar Pateria
  • B. O.P Singh
  • C. Mehta
  • D. Ravi Tripathi

Show Answer

Answer: A – Alok Kumar Pateria – Explanation: Alok Kumar Pateria has been appointed as the Additional Director General (ADG) of Central Industrial Security Force (CISF). The Appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment of Alok Kumar Pateria, IPS (Indian Police Service) Officer (MP:86) as Additional Director General (ADG) of Central Industrial Security Force (CISF).

Hide

15. Recently who launched an e-book titled ‘India 2017 Yearbook’?

  • A. Mamata Banerjee
  • B. Vasundhara Raje
  • C. Nitin Gadkadi
  • D. Suresh Prabhu

Show Answer

Answer: B – Vasundhara Raje – Explanation: On 23rd October 2017, Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje launched an e-book titled ‘India 2017 Yearbook’. ‘India 2017 Yearbook’ was compiled by the Comptroller and Auditor General of India (CAG) and former Union home secretary Rajiv Mehrishi.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 26 2017


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query