Current Affairs Quiz : October 29 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on October 29 2016. All the recent incidents which were held on Twentynine October 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : October 29 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers October 29 2016
Current Affairs Quiz October 29 2016

Current Affairs Quiz : October 29 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : October 29 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which Commission of India unveiled three IT based Systems – Samadhan, Suvidha, and Sugam?



  • A. Election Commission
  • B. Planning Commission
  • D. Law Commission
  • D. Human Rights Commission

Show Answer

Answer – A – Election Commission – Explanation – The Election Commission of India (ECI) unveiled three IT-based systems – Samadhan, Suvidha and Sugam – for Punjab to ensure the election process is conducted smoothly. This includes an online grievance registration and redressal system and a single window system for the political parties and the candidates seeking different permissions.

Hide

2. To monitor bird flu situation in the nation the Committee will be headed by whom?

  • A. Kantilal Umap
  • B. G. P. Rane
  • C. R.R.Kamble
  • D. Munialappa

Show Answer

Answer – D – Munialappa  – Explanation – The Union Agricultural Ministry on 26 October 2016 constituted a High-Level Committee to monitor the bird flu situation and help state governments take steps to contain the disease.he Committee will be headed by Munialappa, Joint Commissioner in the Department of Animal Husbandry, Dairy and Fisheries (DADF).

Hide

3. Name the city that hosted India’s first Astrobiology Conference – Life in Space.

  • A. Pune
  • B. Kolkata
  • C. Guwahati
  • D. Mumbai

Show Answer

Answer – D – MumbaiExplanation – India’s first Astrobiology Conference – Life in Space- was organised in the city by Mumbai-based Indian Astrobiology Research Centre and IARC Centre for United Nations in collaboration with Nehru Science Centre. Astrobiology is the study of the origin, evolution and distribution of life in the universe. It also refers to the search for any kind of life elsewhere, as well as the search for extraterrestrial intelligence.

Hide

4. Which day is observed as National Ayurveda Day?

  • A. 26 October
  • B. 27 October
  • C. 28 October
  • D. 29 October

Show Answer

Answer – C – 28 OctoberExplanation – The Ministry of AYUSH will observe National Ayurveda Day on Friday on the occasion of Dhanvantari Divas or Dhanteras and the theme this year will be ‘Ayurveda for Prevention and Control of Diabetes.’ A national seminar on this theme will be organised to mark the occasion. The event will be inaugurated by Minister of State PMO, DoNER, DOPT, Dr Jitender Singh. Minister of AYUSH Shri Shripad Yesso Naik will preside over the programme.

Hide

5. Which of the following country is the home to most generous people globally?

  • A. Indonesia
  • B. Ireland
  • C. India
  • D. UAE

Show Answer

Answer – C – India – Explanation – Despite some recent cases that somewhat reflected people’s insensitivity in the country, a study shows India tops in terms of number of people helping out strangers, volunteering their time and giving money for charity. As per the World Giving Index (WGI) released by the Charity Aid Foundation (CAF), India’s overall position (percentage of population) in global generosity jumped to 91 in 2015 from 106 in 2014.

Hide

6. Recently who released the Global Gender Gap Report 2016?

  • A. World Economic Forum
  • B. World Health Forum
  • C. World Education Forum
  • D. World Business Forum

Show Answer

Answer – A – World Economic Forum – Explanation – World Economic Forum (WEF) on 25 October 2016 released the Global Gender Gap Report 2016. The 2016 report provides Gender Gap scores for 144 countries compared to 145 countries included in 2015 report.More than a decade of data has revealed that progress is still too slow for realizing the full potential of one half of humanity within our lifetimes. Out of the 144 countries surveyed, while Iceland topped the Gender Gap Index for the eighth consecutive year in a row, India stood at 87th position, from the 108th position in 2015.

Hide

7. Recently Junko Tabei the first woman to climb Mount Everest has died. What was her age at that time?

  • A. 88
  • B. 77
  • C. 66
  • D. 79

Show Answer

Answer – B – 77 – Explanation – Junko Tabei, the first woman to climb Mount Everest, has died at the age of 77. Tabei, a mountaineer who reached the summit of the world’s highest peak in 1975, died of cancer on Thursday, according to Japanese public broadcaster NHK. She was 35 when she reached the 29,000 foot summit of Mount Everest.

Hide

8. Who was the Indian-origin bus driver burnt alive in Australia?

  • A. Gurpreet maan
  • B. Niraj Singh
  • C. Manmeet Alisher
  • D. Pratap Singh

Show Answer

Answer – C – Manmeet Alisher – Explanation – In a horrific incident, a 29-year- old Indian-origin bus driver was today burned to death when a man poured some flammable liquid on him in front of several shocked passengers in Australia’s Brisbane city, police said. Manmeet Alisher, a well-known singer in the Punjabi community, was driving a Brisbane City Council bus when he was targeted by the man who threw an “incendiary device” at him which sparked a fire.

Hide

9. Who is appointed as Chairman of GSMA?

  • A. Sunil Bharti Mittal
  • B. Kalanithi Maran
  • C. Kavery Kalanithi
  • D. Kumar Mangalam Birla

Show Answer

Answer – A – Sunil Bharti Mittal – Explanation – The Groupe Special Mobile Association (GSMA) elected Mr Sunil Mittal as Chairman which would be a tenure of 2 years starting from January 2017 to December 2018. The election was held in a Board of Delegation Meeting comprising 26 Members in the presence of Honourable Prime Minister Narendra Modi, here in New Delhi on Wednesday.

Hide

10. Recently who is appointed as the president and CEO of Ericsson?

  • A. Hans Vestberg
  • B. Borje Ekholm
  • C. Jan Frykhammar
  • D. Cyrus Mistry

Show Answer

Answer   –  B – Borje Ekholm – Explanation – Swedish telecom gear maker Ericsson on Wednesday said that its board of directors has appointed Borje Ekholm as President and CEO, effective January 16, 2017. Ekholm joins Ericsson from his current position as CEO of Patricia Industries, a division within Investor. His appointment comes almost three months after the company ousted global CEO Hans Vestberg.

Hide

11. Who is appointed as new chief secretary of Madhya Pradesh?

  • A. Rajan Kumar Gupta
  • B. Sudeep Singh Dhillon
  • C. Shyam Sunder Prasad
  • D. Basant Singh

Show Answer

Answer – D – Basant Singh – Explanation – Senior Indian Administrative Service (IAS) officer Basant Pratap Singh was on Thursday appointed as the new Chief Secretary (CS) of Madhya Pradesh. The IAS officer of 1984 batch (MP Cadre) will succeed Anonty DeSa who will be retiring from the service on October 31, an official of the Public Relations department of the Madhya Pradesh government said. Singh will take charge of his new assignment from November 1.

Hide

12. Name the e-commerce company of which Chief Financial Officer Sanjay Baweja has resigned recently?

  • A. Flipkart
  • B. Snap deal
  • C. Amazon
  • D. Shop clues

Show Answer

Answer – A – FlipkartExplanation – The company’s chief financial officer (CFO) is slated to leave the e-commerce giant at the end of 2016, Flipkart said Baweja’s resignation comes in the middle of the peak festival season in India at a time when all stores—online and brick-and-mortar—are ramping up for high demand. A Flipkart spokesman said Dec. 31 would mark Baweja’s last day with the e-retailer.

Hide

13. Name the Former Cricketer has been named as the ‘Stroke Ambassador for India?

  • A. Kapil Dev
  • B. Sunil Gavaskar
  • C. Sourav Gangully
  • D. Rahul Dravid

Show Answer

Answer – B – Sunil Gavaskar – Explanation – Former Cricketer Sunil Gavaskar has been named as the ‘Stroke Ambassador for India’. The announcement was made at the inaugural function of 10th World Stroke Congress (WSC) here last night by Indian Stroke Association which is hosting the event along with World Stroke Organisation, a World Health Organisation-affiliated NGO dedicated to the global fight against stroke.

Hide

14. Which country won the first ever international team roller skating medal at Asian Championships in China?

  • A. China
  • B. Thailand
  • C. India
  • D. Indonesia

Show Answer

Answer – C – IndiaExplanation – The trio of Dhanush Babu, Vikram Ingale and Nikhilesh Tabhane have won India’s first ever senior international roller skating medal, by securing the bronze medal in the 3000m team relay event in Lishui. The final was contested amongst five teams, with South Korea winning the gold, China finishing second and India narrowly pipping Chinese Taipei to the third position. Iran and Indonesia completed the finals lineup, finishing fourth and fifth respectively.

Hide

15. Which two car maker company became top rankers in J D Power survey 2016?

  • A. Maruti Suzuki
  • B. Tata Motors
  • C. Honda
  • D. Hyundai

Show Answer

Answer – A & C – Maruti Suzuki & Honda  –Explanation – Country’s largest car maker Maruti Suzuki and Japanese firm Honda have bagged the top spot for after-sales customer service in the recently conducted study by J D Power 2016 India Customer Service Index.

Hide

16. India and which state agreed to double the range of BrahMos Cruise Missile?

  • A. Japan
  • B. Russia
  • C. America
  • D. Germany

Show Answer

Answer – B – Russia – Explanation – India and Russia have approved an extension to the range of the supersonic cruise missile BrahMos, doubling it to 600 kilometers, according to an official with the Indian Ministry of Defence (MoD). The official pointed out that the range of the joint venture missile can now be increased because of India’s entry into the Missile Technology Control Regime (MTCR), which provides the country with opportunities for foreign collaboration on the missile technology.

Hide

Video Current Affairs Quiz: October 29 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query