≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 01 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 01 2017. All the recent incidents which were held on First September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 01 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 01 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 01 2017

Current Affairs Quiz : September 01 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 01 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Which of the following state Prime Minister Narendra Modi visited on 29 August 2017?

  • A. Rajasthan
  • B. Haryana
  • C. Bihar
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: A – Rajasthan – Explanation – On 29th august, 2017 Prime Minister Narendra Modi visited Rajasthan to inaugurate few highway projects and to dedicate some to our nation along with road transport and highways minister Nithin Gadkari. He informed that his government is setting in a culture of completion of projects unlike previous governments. The assembly poll in Rajasthan is going to take place next year. PM Modi will also visit Pratap Gaurav Kendra which exhibits the valour and achievements of Maharana Pratap and pay his homage to the famous King of Mewar.

Hide

2. Name the Union Finance Minister who has announced that GST earning cross target in maiden month Rs 92, 283 crore collected in July.

  • A. V. Sadananda Gowda
  • B. Arun Jaitley
  • C. Smriti Irani
  • D. Ravi Shankar Prasad

Show Answer

Answer: B – Arun Jaitley – Explanation – The Goods and Services tax (GST) launched on 1 July got off to a good start with collections exceeding the revenue target for the first month. Overall the tax collected is Rs 14,894 crore as Central GST, Rs 22,722 crore as State GST and Rs 47,469 crore as Integrated GST. According to the Finance Minister Arun Jaitley, taxes worth Rs 92,283 crore were collected in July from just 64.42 per cent of the total taxpayer base.

Hide

3. Which ministry will organized Pan India Handloom and Handicraft Camps under Hastkala sahyog Shivir?

  • A. Ministry of Rural Development
  • B. Ministry of Panchayati Raj
  • C. Ministry of Textiles
  • D. Ministry of Labour and Employment

Show Answer

Answer: C – Ministry of Textiles – Explanation – The Ministry of Textiles organized Pan India camps in handlooms and handicrafts groups under the initiative “Hastkala Sahyog Shivir”. The camps will be organized during 7th October to 17th October 2017. Under these camps, the services will be provided to the weavers and artisans are Issuance of credit facilities through MUDRA scheme, Issuance of Yarn Pass Book, Distribution of modern tool kits and equipment, Assistance for technological up gradation under Hathkargha Samvardhan Sahayata.

Hide

4. Recently ISRO has all set to launch IRNSS-1H from this space centre?

  • A. Vikram Sarabhai Space Centre
  • B. Liquid Propulsion Systems Centre
  • C. Space Applications Centre
  • D. Satish Dhawan Space Centre

Show Answer

Answer: D – Satish Dhawan Space Centre – Explanation – The Indian Space Research Organisation (ISRO) is all set to launch PSLV-C39 carrying Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS-1H). The satellite will lift off from the second launch pad of the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota, on board the rocket PSLV C39.

Hide

5. Which one of the following app will help athletes to identify prohibited medicines?

  • A. Cipla Jan Samadhan
  • B. Pharma Jan Samadhan
  • C. Cadila Jan Samadhan
  • D. Glenmark Jan Samadhan

Show Answer

Answer: B – Pharma Jan Samadhan – Explanation – Drug pricing regulator NPPA has tied up with National Anti-Doping Agency (NADA). It will help athletes tounderstand medicines that could contain prohibited substances in sports through its app Pharma Jan Samadhan.

Hide

6. Recently in which country Unicity launched World’s first ever Genomeceuticals range of products?

  • A. India
  • B. Nepal
  • C. Pakistan
  • D. Thailand

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – Unicity International, headquartered in Orem, Utah, United States launched world’s first ever Genomeceutical (gene controlling) range of products to India. DNA contains the biological code that defines every single protein in the body. It undergoes a process called transcription or gene expression that creates a “messenger” molecule, telling the body to make a specific protein.

Hide

7. India and which country will sign MoU for conservation of quake-damaged Pagodas at Bagan?

  • A. North Korea
  • B. Myanmar
  • C. Maldives
  • D. Taiwan

Show Answer

Answer: B – Myanmar – Explanation – The Union Cabinet approved the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Myanmar for the conservation of earthquake-damaged pagodas at Bagan. The MoU will be signed during the official state visit of Prime Minister Narendra Modi to Myanmar during 6-7 September 2017.

Hide

8. Recently in which city fourth session of the India-Tanzania Joint Trade Committee was held?

  • A. Dar es Salaam
  • B. Dodoma
  • C. New Delhi
  • D. Mumbai

Show Answer

Answer: C – New Delhi – Explanation – The Fourth Session of the India-Tanzania Joint Trade Committee (JTC) meeting was held in New Delhi. The Indian delegation was led by Minister of State for Commerce and Industry Ms. Nirmala Sitharaman and Tanzanian delegation was led by the Minister of Industry, Trade, and Investment Mr. Charles John Mwijage. With an investment of US $ 2.2 billion, Tanzania is among the top 5 investment destinations for India.

Hide

9. Recently Union Cabinet approves MoU on _______________ & ________________ R & D and Technological Innovation Fund.

  • A. India- Spain
  • B. India-Myanmar
  • C. India- Qatar
  • D. India-Israel

Show Answer

Answer: D – India-Israel – Explanation – The Union Cabinet approved Memorandum of Understanding (MoU) to set up US $40 million India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund. India and Israel will make a contribution of US $4 million (Rs.25 crore) each for Fund. The MoU aims at a promotion of bilateral Industrial Research and Development (R&D) and Innovation cooperation between both countries in fields of science and technology.

Hide

10. Recently in which city 10th India-European Union Counter Terrorism Dialogue was held?

  • A. New Delhi
  • B. Mumbai
  • C. Paris
  • D. Berlin

Show Answer

Answer: A – New Delhi – Explanation – The India and the European Union agreed to strengthen cooperation between their security and intelligence agencies to protect from the threat of terrorism and check terror financing. During the 10th India-European Union Counter Terrorism Dialogue in New Delhi, the two sides deliberated extensively on combating terror financing and challenges posed by radicalization.

Hide

11. Recently who has receives the 2016 Saraswati Samman?

  • A. Mahabaleshwar Sail
  • B. Nanjil Nadan
  • C. Raghuveer Chaudhari
  • D. Sharankumar Limbale

Show Answer

Answer: A – Mahabaleshwar Sail – Explanation – Eminent Konkani writer Mahabaleshwar Sail (74) was bestowed with prestigious Saraswati Samman 2016. He was awarded for his novel “Hawthan” portraits about cultural lives of traditional pottery community in Goa. The award comprises of plaque and a cash purse of Rs.15 lakh by Union minister for commerce and industry Nirmala Sitharaman an event held in New Delhi.

Hide

12. Who are among the NITI Aayog’s winners of the Women Transforming India Awards 2017?

  • A. Laxmi Agarwal & Safeena Husain
  • B. Kamal Kumbhar & Subasini Mistry
  • C. Arunima Sinha & Jamuna Tudu
  • D. All of the above

Show Answer

Answer: D – All of the above – Explanation – The National Institution for Transforming India (NITI) Aayog in partnership with MyGov and the United Nations announced the winners of the Women Transforming India Awards, 2017. Honourable Minister for Textiles and Information and Broadcasting, Smriti Irani awarded top 12 winners honoring their courage and role in transforming societies.

Hide

13. Who has been appointed as Union Home Secretary?

  • A. Rajiv Gauba
  • B. Ram Sewak Sharma
  • C. Dr. Vinod Aggarwal
  • D. Sajal Chakraverty

Show Answer

Answer: A – Rajiv Gauba – Explanation – Shri Rajiv Gauba, IAS (Jharkhand cadre-1982 batch) took over as Secretary to the Government of India in the Ministry of Home Affairs. Mr. Gauba joined the Ministry of Home Affairs as Officer on Special Duty on June 27, 2017. He took charge as the Union Home Secretary upon the superannuation of Shri Rajiv Mehrishi.

Hide

14. Recently which company tied up with Axis Bank to offer term loan for solar rooftop installations?

  • A. Freyr Energy
  • B. Waaree Energies Ltd
  • C. Moser Baer Solar Group
  • D. Websol Energy System Ltd

Show Answer

Answer: A – Freyr Energy – Expalanation – Solar energy services company Freyr Energy tied up with Axis Bank to offer term loans ranging from Rs 5 lakh to Rs 50 lakh for tenures up to five years, for solar rooftop installations in Telangana and Andhra Pradesh. The loans will be given to MSMEs and self-employed individuals to install Freyr rooftop solar plants for industrial and commercial purposes. Around Past three years, Freyr installed over 800 solar systems across 14 States in India and Ghana.

Hide

15. Recently centre has approves what per cent strategic sale of Central Electronics Limited (CEL)?

  • A. 90 per cent
  • B. 94 per cent
  • C. 99 per cent
  • D. 100 per cent

Show Answer

Answer: D – 100 per cent – Explanation – On 30th August, 2017, Department of Investment and Public Asset Management (DIPAM) has approved a 100% disinvestment through strategic sale along with transfer of management control of Central Electronics Ltd. (CEL).

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 01 2017

 


Do not forget to check the following topics

5 Users (1 vote)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)