≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 05 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 05 2017. All the recent incidents which were held on Fifth September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 05 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 05 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 05 2017

Current Affairs Quiz : September 05 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 05 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Narendra Modi Cabinet reshuffles with how many new faces as Ministers?

  • A. Nine
  • B. Eight
  • C. Seven
  • D. Eleven

Show Answer

Answer: A – Nine – Explanation – On September 3, 2017 the cabinet got extended and reshuffled for the third time. Modi expanded his council of ministers twice–first on November 9, 2014 and then on July 5, 2016. Nine new Ministers of state were inducted into the Union Council of Ministers. Four Ministers of state were elevated to the cabinet rank.

Hide

2. Recently which Ministry will launch “Prakriti Khoj” an Environment Quiz on Teacher’s Day?

  • A. Education Ministry
  • B. Environment Ministry
  • C. Defense Ministry
  • D. Sports Ministry

Show Answer

Answer: B – Environment Ministry – Explanation – Environment Ministry will launch an environment awareness initiative. Under which an online environmental quiz competition named “Prakriti Khoj” an Environment Quiz to be conducted at the national level.

Hide

3. Recently which state government will introduce electric buses in Srinagar?

  • A. Uttarakhand
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Jammu & Kashmir
  • D. Jharkhand

Show Answer

Answer: C – Jammu & Kashmir – Explanation – The Jammu and Kashmir Government introduces the electric buses for two cities of Srinagar and Jammu under the Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) scheme. It is done with an aim to curb pollution in these two cities which were recently declared ‘smart cities’. Introduction of ‘electric buses’ would help in making the environment healthy and also in providing a trustworthy public transport.

Hide

4. How many new e-rickshaws will launch in Gurugram Metro stations?

  • A. 900
  • B. 850
  • C. 500
  • D. 1,000

Show Answer

Answer: D – 1,000 – Explanation – The Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) in collaboration with Smart-E Company will launch 1,000 e-rickshaws at five metro stations across the city. Smart-E is uniquely poised to address the last-mile connectivity challenge faced by millions of people every day. The launch of 1,000 e-rickshaws in exclusive partnership with DMRC is an important step towards making last-mile commute easy, safe, affordable and eco-friendly for the citizens.

Hide

5. Which day is observed as National Teachers Day?

  • A. 5th September
  • B. 8th September
  • C. 14th September
  • D. 20th September

Show Answer

Answer: A – 5th September – Explanation – In India, National Teachers Day is celebrated on September 5th to honor Dr. Sarvepalli Radhakrishnan Birthday. Dr. Sarvepalli Radhakrishnan a great scholar, philosopher, and teacher of modern India and was awarded the Bharat Ratna in 1954. He became the first Vice President of India (from 1952 to 1962) and the second President of India (from 1962 to 1967).

Hide

6. Recently which state’s Chief Minister launch grievance redressal portal?

  • A. Sikkim
  • B. Goa
  • C. Assam
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: B – Goa – Explanation – On September 1, 2017 Goa Chief Minister Manohar Parrikar launched an online portal for redressal of public grievances — aimed at addressing complaints within 30 days. The portal www.goaonline.gov.in can be accessed after providing basic information like name, address, mobile number, Aadhaar number, date of birth, email id, etc.

Hide

7. Which countries 6th nuke test 9.8 times powerful than 5th South Korea?

  • A. North Korea
  • B. Germany
  • C. US
  • D. UK

Show Answer

Answer: A – North Korea – Explanation – The “artificial quake” in North Korea thought to be its sixth nuclear test was five to six times more powerful than the fifth nuclear test.

Hide

8. Recently which country has bans women from wearing veils?

  • A. Azerbaijan
  • B. Tajikistan
  • C. Kazakhstan
  • D. Kyrgyzstan

Show Answer

Answer: B – Tajikistan – Explanation – The Tajikistan government has banned its women from wearing veils and Tajikistan government has introduced a legislation, wherein it has asked the women to “stick to traditional national clothes and culture”.

Hide

9. Recently NASA’s Astronaut Peggy Whitson returns to Earth after completing how many days in space?

  • A. 299
  • B. 300
  • C. 288
  • D. 246

Show Answer

Answer: C – 288 – Explanation – According to the US space agency NASA astronaut Peggy Whitson is set to depart the International Space Station (ISS) and return to Earth after completing a 288-day long mission.

Hide

10. How many Brics nations has sign pact for credit lines?

  • A. Four
  • B. Three
  • C. Two
  • D. Five

Show Answer

Answer: D – Five – Explanation – On September 2, 2017 five banks of the BRICS Bank Cooperation Mechanism have agreed to establish credit lines in the national currencies and cooperate on credit ratings. The agreement was signed ahead of the Brics (Brazil, Russia, India, China and South Africa) summit in China’s Xiamen city on September 3rd in which leaders of the five countries, including Prime Minister Narendra Modi took part.

Hide

11. Who among the following has finishes runners-up at India Junior International Grand Prix 2017?

  • A. Rahul Bharadwaj
  • B. Harsheel Dani
  • C. Vighnesh Devlekar
  • D. Akshay Dewalkar

Show Answer

Answer: A – Rahul Bharadwaj – Explanation – Young Indian shuttler Rahul Bharadwaj is defeated by top seed Thai Kunlavut Vitidsarn in the men’s singles. He finish runners-up at the India Junior International Grand Prix on 3rd Sept 2017.

Hide

12. Who has become the first wicketkeeper to effect 100 stumpings in ODI cricket?

  • A. K. Sangakkara
  • B. Moin Khan
  • C. MS Dhoni
  • D. Kamran Akmal

Show Answer

Answer: C – MS Dhoni – Explanation – MS Dhoni retires from International Test cricket MS Dhoni reached a record of 100 stumpings in One-Day Internationals during his 301st match, as India played Sri Lanka in the fifth ODI of the five-match series at Colombo.

Hide

13. Who has been appointed as the new sports minister of India?

  • A. Rajyavardhan Singh Rathore
  • B. Satya Pal Singh
  • C. Hardeep Singh Puri
  • D. Gajendra Singh Shekhawat

Show Answer

Answer: A – Rajyavardhan Singh Rathore – Explanation – Rajyavardhan Singh Rathore has appointed as the country’s Youth Affairs and Sports Minister announced on 3rd of sept. 2017.

Hide

14. Who will be the next U.S. ambassador to India?

  • A. Richard Verma
  • B. Kenneth I. Juster
  • C. Kathleen Stephens
  • D. Nancy Jo Powell

Show Answer

Answer: B – Kenneth I. Juster – Explanation – The United States has announced on 3rd of Sept. the name of economic policy maker and expert on India, Kenneth I Juster, as the next US ambassador to India.

Hide

15. Who has become the India’s first women new Defense Minister?

  • A. Shyal Bhartiben Dhirubhai
  • B. Shobha Karandlaje
  • C. Riti Pathak
  • D. Nirmala Sitharaman

Show Answer

Answer: D – Nirmala Sitharaman – Explanation –Nirmala Sitharaman was named the first independent woman Defense Minister of India announced on 3rd of Sept 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 05 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)