Search Here

Current Affairs Quiz : September 08 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 08 2016. All the recent incidents  which  were held on Eight September 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 08 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 08 2016

Current Affairs Quiz September 08 2016

Current Affairs Quiz : September 08 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 08 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which film won the best film award at BRICS Film Festival?



  • A. Cinemawala
  • B. Thithi
  • C. Baahubali
  • D. Bajirao Mastaani

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Thithi – Explanation – Indian film Thithi has won the best film award at the first BRICS Film concluded in New Delhi. The film festival had opened in New Delhi on 2nd September 2016. Thithi is a dramatic comedy Kannada film co-written and directly by Raam Reddy.

[/show_more]

2. The international literacy day observed on __________________ September.

  • A. 9th
  • B. 7th
  • C. 8th
  • D. 6th

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – 8th  – Explanation – The International Literacy Day is being observed 08th September every year to emphasize the importance of literacy to individuals, society and communities this year, the world are celebrating 50th International Literacy Day. The day was established in 1966 by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO).

3. Recently which company successfully tested Light Utility Helicopter?

  • A. Mahindra Aero Space
  • B. Tata Advanced System
  • C. Hindustan Aeronautics Limited
  • D. Indian Aero Space

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Hindustan Aeronautics Limited – Explanation – The Hindustan Limited (HAL) has successfully conducted a technical flight of the new indigenous Light Utility Helicopter (LUH). The flawless test was conducted by HAL engineers and technicians in the air for 15 minutes inside the HAL complex in Bengaluru, Karnataka.

[/show_more]

4. Recently Union Government approved how many rupees for five states under Swadesh Darshan Scheme?

  • A. 650 Crore
  • B. 450 Crore
  • C. 300 Crore
  • D. 200 Crore

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Rs. 450 Crore – Explanation – The Union Government has approved 450 crore rupees for Madhya Pradesh, Uttarakhand, Tamil Nadu, Uttar Pradesh and Sikkim under the Swadesh Darshan schem. It was approved by the Union Tourism Ministry for the development of Heritage circuit in Madhya Pradesh and Uttarakhand, Ramayana Circuit in Uttar Pradesh, North East Circuit in Sikkim and Costal Circuit of Tamil Nadu.

[/show_more]

5. Recently which two countries appointed ambassador in each-other’s country for the first time since 2011?

  • A. Pakistan & Afghanistan
  • B. Bangladesh & Pakistan
  • C. United Kingdom (UK) & Iran
  • D. India & china

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – United Kingdom (UK) & Iran – Explanation – The United Kingdom (UK) and Iran in September 2016 appointed ambassador in each-other’s country for the first time since 2011. This appointment marks the restoration of the diplomatic relations between the two nations.

[/show_more]

6. Recently WHO certified which country free from Yaws, Maternal and Neonatal Tetanus?

  • A. India
  • B. Pakistan
  • C. Sri Lanka
  • D. Bangladesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – India – Explanation – With this, India became the first country to be officially acknowledged as being yaws-free. The elimination of tetanus as a public health problem means that the annual rate of maternal and neonatal tetanus in India is now less than 1 per 1000 live births.

[/show_more]

7. Recently the festival Naukhai was celebrated in which state of India?

  • A. Rajasthan
  • B. Maharashtra
  • C. Jharkhand
  • D. Odisha

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Odisha – Explanation – People across western Odisha are celebrating Nuakhai – the agrarian festival of the region – with religious fervor and devotion. The celebrations began with the ‘Nabanna’ or new rice out of newly harvested paddy crop was offered to Maa Samaleswari Devi in Sambalpur as per the ‘lagna’ or auspicious moment. Later, people offered ‘Nabanna’ to their presiding deities.

[/show_more]

8. Recently which Indian conservationist won heritage heroes award of IUCN?

  • A. Bibhuti Lahkar
  • B. Amit Lakhar
  • C. Sadhu Lakhar
  • D. Dayaram Lakhar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Bibhuti Lakhar – Explanation – Indian ecologist and conservation activist Bibhuti Lahkar on 4 September 2016 became the first Asian to be awarded the prestigious Heritage Heroes Award by the International Union for Conservation of Nature (IUCN). Lahkar received the award at the IUCN’s World Conservation Congress in Honolulu, Hawaii.

[/show_more]

9. Recently World’s oldest cricketer Lindsay Tuckett passed away, in that time he was the age of _____________ years old?

  • A. 70
  • B. 85
  • C. 97
  • D. 75

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – 97 – Explanation – South African Lindsay Tuckett, who was the oldest surviving former Test cricketer, passed away on 5 September 2016 in Bloemfontein. He was 97.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: September 08 2016 

 

Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal