≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 08 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 08 2017. All the recent incidents which were held on Eighth September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 08 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 08 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 08 2017

Current Affairs Quiz : September 08 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 08 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state government launches ‘Gyankunj Project’ in schools?

  • A. Gujarat
  • B. Haryana
  • C. Punjab
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: A – Gujarat – Explanation – Gujarat CM Vijay Rupani has launched “Gyakunj e-class project” from Shahpur primary school in Gandhinagar announced on 4th Sept 2017.

Hide

2. Recently which state government has announced to upgrade employment exchanges to Modern Career Centres?

  • A. West Bengal
  • B. Assam
  • C. Odisha
  • D. Jharkhand

Show Answer

Answer: B – Assam – Explanation – Assam government will upgrade employment exchanges to Modern Career Centres announced on 6th of Sep. 2017

Hide

3. Name the Chief Minister of Odisha who has inaugurates fourth Government medical college in Koraput?

  • A. Sarbananda Sonowal
  • B. Raman Singh
  • C. Naveen Patnaik
  • D. Manik Sarkar

Show Answer

Answer: C – Naveen Patnaik – Explanation – Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has inaugurated the Saheed Laxman Nayak Medical College and Hospital (SLNMCH) in the tribal-dominated district of southern Odisha on 4th Sept. 2017.

Hide

4. Recently which state government has set up DBT cell for implementation of Direct Benefit Transfer scheme?

  • A. Haryana
  • B. Maharashtra
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Assam

Show Answer

Answer: D – Assam – Explanation – In Assam, the state govt. has set up a Direct Benefit Transfer (DBT) Cell for implementation of DBT across schemes in the Country. It helps in coordinating efforts at the State Level in taking the DBT initiative forward with immediate effect.

Hide

5. Recently India hands over off-shore patrol vessel Varuna to this country?

  • A. Sri Lanka
  • B. Myanmar
  • C. Bangladesh
  • D. Pakistan

Show Answer

Answer: A – Sri Lanka – Explanation – India hands over off-shore patrol vessel Varuna to Sri Lanka On 5th September 2017, India handed over an off-shore patrol vessel, Varuna, to Sri Lanka as a part of stepping up co-operation between the two coast guards.

Hide

6. Recently in which country UJALA scheme was launches?

  • A. Thailand
  • B. Malaysia
  • C. Iran
  • D. Iraq

Show Answer

Answer: B – Malaysia – Explanation – Energy Efficiency Services Limited (EESL), under Ministry of Power, Government of India has launched UJALA (Unnat Jyoti by Affordable Lighting for All) Scheme in the State of Melaka, Malaysia on 6th of September 2017.

Hide

7. In which country AIBA world boxing championships 2017 was started?

  • A. Germany
  • B. Spain
  • C. Italy
  • D. England

Show Answer

Answer: A – Germany – Explanation – AIBA 2017 On 25th August 2017, the 2017 edition of AIBA world boxing championships started. This event was hosted by Hamburg, Germany. The event lasted till 2nd September 2017. The best 280 boxers in world competed for one of the most decorated boxing titles in the word.

Hide

8. Recently on which day Official song of FIFA U-17 World Cup launched?

  • A. 3 September 2017
  • B. 4 September 2017
  • C. 5 September 2017
  • D. 6 September 2017

Show Answer

Answer: B – 4 September 2017 – Explanation – The official song for the FIFA Under-17 World Cup football tournament was launched by the Local Organising Committee (LOC) and Sony Pictures Networks India (SPN) on 4th of Sept 2017.

Hide

9. Recently which TV channel wins IPL media rights for next five years?

  • A. Sony India
  • B. Zee Sports
  • C. Star India
  • D. Ten Sports

Show Answer

Answer: C – Star India – Explanation – Star India bagged the IPL media rights for TV and digital broadcast for a consolidated sum of Rs.16, 347.5 crore ($ 2.55 billion) for a period of five years.

Hide

10. Recently who among the following has wins Italian Grand Prix?

  • A. Sebastian Vettel
  • B. Valtteri Bottas
  • C. Daniel Ricciardo
  • D. Lewis Hamilton

Show Answer

Answer: D – Lewis Hamilton – Explanation – Lewis Hamilton wins Italian Grand Prix Lewis Hamilton has won the Italian Grand Prix 2017 to take lead in Formula-1 title race announced on 3rd September 2017.

Hide

11. Recently who among the following has receives PLuS Alliance Prize?

  • A. N R Narayana Murthy
  • B. Veena Sahajwalla
  • C. Both of them
  • D. None of these

Show Answer

Answer: C – Both of them  – Explanation – Infosys co-founder N R Narayana Murthy and Mumbai-born Scientist Veena Sahajwalla has granted the PLuS Alliance Prize. It is a prestigious honour that recognises Research Innovation, Education Innovation, Global Leadership and Global Innovation.

Hide

12. Recently which bank has launches SIA Chatbot for Customer Care?

  • A. State Bank of India
  • B. Union Bank of India
  • C. United Bank of India
  • D. Allahabad Bank

Show Answer

Answer: A – State Bank of India – Explanation – State Bank of India (SBI) is the latest to get smitten by the Artificial Intelligence and Automation. They have launched their first ever chatbot called SBI Intelligent Assistant or SIA, which would be powered by AI, and designed to assist customers. After ICICI Bank and HDFC Bank adopted automation in banking, SBI’s move towards AI is seen as a major leap for Indian banking.

Hide

13. What amount fine will be charges from October on banks without Aadhaar enrolment centers?

  • A. Rs.10, 000
  • B. Rs.20, 000
  • C. Rs.30, 000
  • D. Rs.40, 000

Show Answer

Answer: B – Rs.20, 000 – Explanation – On 5th September 2017, Unique Identification Authority of India (UIDAI) CEO Mr. Ajay Bhushan Pandey said that the UIDAI has given banks one more month to open Aadhaar enrolment centres in a stipulated 10 per cent of branches and will impose Rs.20, 000 as fine per uncovered branch after 30th September 2017.

Hide

14. Which of the following company acquires UK based data management platform Datawave?

  • A. HCL
  • B. Dell
  • C. HP
  • D. Apple

Show Answer

Answer: A – HCL – Explanation – On 5th September 2017, HCL Technologies announced the acquisition of automation–driven data management platform Datawave to accelerate data integration and migration for their clients.

Hide

15. Who has been appointed as new CMD of Coal India?

  • A. Gopal Singh
  • B. Mahesh Ranjan
  • C. Dewakar Das Gupta
  • D. Mihir Ranjan Sen

Show Answer

Answer: A – Gopal Singh – Explanation – The Ministry of Coal has appointed Gopal Singh as CMD, Central Coalfields Ltd (CCL), additional charge as CMD of Coal India Ltd.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 08 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)