Search Here

Current Affairs Quiz : September 09 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 09 2016. All the recent incidents  which  were held on Nine September 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 09 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 09 2016

Current Affairs Quiz September 09 2016

Current Affairs Quiz : September 09 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 09 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently NASA launched ________________ space aircraft to collect samples from Bennu asteroid.

  • A. OSIRIS – REx
  • B. OSIRIS – REn
  • C. OSIRIS- REo
  • D. OSIRIS- REv

Show Answer

Ans: – A -OSIRIS – REx – Explanation – The National Aeronautics and Space Administration (NASA), a US space agency has launched OSIRIS-REx spacecraft to collect samples from an asteroid 101955 Bennu and return to Earth.

Hide

2. Recently who appointed as the next Ambassador of India to the People’s Democratic Republic of Algeria?

  • A. Satbir Singh
  • B. J Satyanarayana
  • C. O P Kohli
  • D. K. Asnani

Show Answer

Ans: – A – Satbir Singh – Explanation – Shri Satbir Singh (IFS: 1985), presently Additional Secretary in the Ministry has been appointed as the next Ambassador of India to the People’s Democratic Republic of Algeria.

Hide

3. Recently which Indian state won the best Horticulture State award 2016?

  • A. Rajasthan
  • B. Punjab
  • C. Haryana
  • D. Gujarat

Show Answer

Ans:- C – Haryana – Explanation – Haryana has won ‘’Best Horticulture State’’ award of the Indian Council of Food and Agriculture (ICEF). The award bestowed upon the state for its concerted efforts made to increase the income of the farmers in horticulture.

Hide

4. Which state government recently for girls, free bus ride announced?

  • A. Bihar
  • B. Jharkhand
  • C. Haryana
  • D. UP

Show Answer

Answer: – C – Haryana – Explanation – Haryana Transport Minister Krishan Lal Panwar female school students declared a free bus ride. Free travel facility extended to students on Haryana state roadways buses.

Hide

5. Which of the recent state has to become another state to get the 100% electrification?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Maharashtra
  • C. Kerala
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: – A –  Andhra Pradesh – Explanation – After Andhra Pradesh, Gujarat 100 percent electrification of households receive a copy of the latest report, the country has become the second state. JM Financial electrification in different states based on a national survey published report.

Hide

5. When Union Government launches Integration of DigiLocker with Driving Licenses and Vehicle Registration Certificates?

  • A. 7 September 2016
  • B. 6 September 2016
  • C. 9 September 2016
  • D. 5 September 2016

Show Answer

Ans  :  7 September 2016 – Explanation – Nitin Gadkari, Minister of Road Transport and Highways and Shipping, and Ravi Shankar Prasad, Minister of Electronics and Information Technology and Law and Justice, on 7 September 2016 jointly launched Integration of DigiLocker with Driving Licenses (DL) & Vehicle Registration Certificates (RC) in New Delhi. The new service will end the need of people carrying around physical copies of their RCs and DLs. They can instead access digital copies of the same on their mobile phones via the DigiLocker mobile app.

Hide

6. Who launched to encourage Natural gas gas-4-India campaign?

  • A. Mohan Singh
  • B. Dharmendra Pradhan
  • C. Kumar
  • D. Kalraj Mishra

Show Answer

Answer  – B – Dharmendra Pradhan – Explanation – Petroleum and Natural Gas Minister of State (Independent Charge), Dharmendra Pradhan on September 6, 2016 Gas 4 India (Gas4India) launched the campaign. The campaign to encourage the use of natural gas in the country has been launched. To encourage the use of natural gas in the country, public and private sector will work together. Head for the campaign is effective website Twitter handle, Facebook page and launched the theme song.

Hide

7. When Isro successfully launch the  INSAT satellite -3 DR?

  • A. 8 September 2016
  • B. 7 September 2016
  • C. 9 September 2016
  • D. 6 September 2016

Show Answer

Answer – A – 8  September  2016 – Explanation – The Indian Space Research Organisation ( ISRO) from Sriharikota on September 8, 2016 with the support of indigenous rocket successfully launches weather satellite INSAT -3 DR . This launch GSLV – F- 5 by the second launch pad at Satish Dhawan Space Centre were launched . It was announced that the flight from the Indian Space Research Organisation (ISRO) capable of launching 2.5- tonne satellites using the GSLV Mark -2 could Hakswdeshi third consecutive successful flight of GSLV with a cryogenic engine . In addition to the launch of ISRO satellites are now two such rockets are available . Before ISRO Polar Launch Vehicle (PSLV ), has been used .

Hide

8. HDFC Ergo implement crop insurance scheme is implemented in which three States of India ?

  • A. Assam , Madhya Pradesh and Uttarakhand
  • B. West Bengal, Bihar and Nagaland
  • C. Mizoram, Manipur and Arunachal Pradesh
  • D. Jharkhand, Uttar Pradesh and Orissa

Show Answer

Answer : – A – Assam , Madhya Pradesh and Uttarakhand – Explanation – HDFC Ergo , a leading private sector non – life insurance company has implemented Weather Based Crop Insurance Scheme (WBCIS) Assam , Uttarakhand and Madhya Pradesh . Prime crop insurance company (PMFBY) for the implementation of Gujarat, Maharashtra , Madhya Pradesh, Orissa and Goa have been assigned groups .Explanation – HDFC Ergo , a leading private sector non – life insurance company has implemented Weather Based Crop Insurance Scheme (WBCIS) Assam , Uttarakhand and Madhya Pradesh . Prime crop insurance company (PMFBY) for the implementation of Gujarat, Maharashtra , Madhya Pradesh, Orissa and Goa have been assigned groups .

Hide

9. How many NBFCs RBI recently unregistered?

  • A. 6
  • B. 7
  • C. 5
  • D. 4

Show Answer

Answer  – C – 5 – Explanation – September 9, 2016, the Reserve Bank 5 Non-Banking Financial Companies (NBFCs) canceled the registration certificate. The two Anygar NBFCs have been returned to the central bank’s certificate. According to the Reserve Bank of seven units may not operate as non-banking financial institution.

Hide

10. World Bank, the BRICS bank , AIIB and other bank credit facility will provide for ——————scheme.

  • A. Amrit scheme
  • B. Sukanya prosperity
  • C. Parliament Adarsh Gram Yojana
  • D. PM Poor Welfare Schemes

Show Answer

Answer – A – Amrit scheme – Explanation – The firm ‘s mission in the country began to transform cities ( Amrit ) plan (Smart City) AIIB BRICS Bank for implementation of the World Bank will provide credit facilities with various banks . These Asian Infrastructure Investment Bank five billion US dollars , Asian Dwlepment Bank – one billion US dollars , Japanese International Cooperation Agency , 500 million US dollars , 500 million US dollars from the BRICS Bank and Afdi- per 100 to 200 million euro are included. 10,000 crore HUDCO can support mission with the Smart City .

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 09 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query