≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 10 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 10 2017. All the recent incidents which were held on Tenth September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 10 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 10 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 10 2017

Current Affairs Quiz : September 10 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 10 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state has signs MoU for country’s first Hyperloop to connect Vijayawada and Amaravati?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Karnataka
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Telangana

Show Answer

Answer: A – Andhra Pradesh – Explanation – Hyperloop Transportation Technologies (HTT) has signed a memorandum of understanding with the Andhra Pradesh Economic Development Board (APEDB) on 6th of Sept. 2017.

Hide

2. Recently which state starts implementing DBT under MGNREGA?

  • A. Assam
  • B. Nagaland
  • C. Tripura
  • D. Meghalaya

Show Answer

Answer: B – Nagaland – Explanation – Nagaland starts implementing Direct Benefit Transfer (DBT) under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) beginning from the current financial year. Presently, 46,894 active MGNREGA workers have opened their bank accounts linked with Aadhar and are ready for DBT. A total of 1.79 lakh MGNREGA workers have been verified with Aadhar and being processed for an opening bank account.

Hide

3. What amount plan recently Union Government has announces to provide Wi-Fi to gram panchayats?

  • A. Rs 3,100 crore
  • B. Rs 3,400 crore
  • C. Rs 3,700 crore
  • D. Rs 3,900 crore

Show Answer

Answer: C – Rs 3,700 crore – Explanation – The Union Government planned to Rs 3,700-crore plan in an attempt to cover nearly 5.5 lakh villages with Wi-Fi facility by March 2019. The government expects to start broadband services with about 1,000 megabits per second (1 Gbps) across 1 lakh gram panchayats by the end of this year. Earlier, the plan was to provide 100 megabits per second connectivity to village panchayats, but under the new BharatNet, the broadband speed has been enhanced 10 times to 1 gigabit per second at every panchayat level.

Hide

4. Recently in which city first water ATM inaugurates?

  • A. New Delhi
  • B. Warangal
  • C. Jaipur
  • D. Hyderabad

Show Answer

Answer: D – Hyderabad – Explanation – Hyderabad-Water-ATM-1First water ATM has been inaugurated by Telangana State Home Minister N Narasimha Reddy at Nalgonda X Roads on 7th of Sept. 2017.

Hide

5. Recently which state government signs MoU with Google to increase digital literacy?

  • A. Assam
  • B. Jharkhand
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Sikkim

Show Answer

Answer: A – Assam – Explanation – Assam government has signed a MoU with Google India Pvt. Ltd. to increase digital literacy and take Internet connectivity to the remotest part of the north-eastern state.

Hide

6. Which country refuses to sign Bali declaration over Rohingya issua?

  • A. India
  • B. Bangladesh
  • C. Nepal
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – According to the reports, an Indian parliamentary delegation, led by Speaker Lok Sabha Sumitra Mahajan, refused to be a part of the Bali Declaration adopted at the World Parliamentary Forum on Sustainable Development held at Nusa Dua in Indonesia.

Hide

7. Recently which country’s Habib Bank kicked out of US over terror financing charge?

  • A. Iran
  • B. Pakistan
  • C. Afghanistan
  • D. UAE

Show Answer

Answer: B – Pakistan – Explanation – The Department of Financial Services has fined USD 225 million to Pakistan’s Habib Bank and its New York branch announced on 8th Sept. 2017.

Hide

8. Recently scientist from ___________________ develops artificial leaf creates fuel from sunlight and water?

  • A. UGC
  • B. NET
  • C. CSIR
  • D. JRF

Show Answer

Answer: C – CSIR  – Explanation – Scientists have developed an artificial leaf that absorbs sunlight to generate hydrogen fuel from water. It is an advance technology that may provide clean energy for powering eco-friendly cars in the future.

Hide

9. Recently who were wins silver medals at ISSF shotgun World Championships 2017?

  • A. Ankur Mittal
  • B. Ahvar Rizvi
  • C. Samresh Jung
  • D. Sanjeev Rajput

Show Answer

Answer: A & B – Ankur Mittal and Ahvar Rizvi – Explanation – ISSF-World-Shotgun-Championship 2017-650x320India’s Ankur Mittal has won the silver medal in the men’s double trap event at the ISSF Shotgun World Championships held in Moscow.

Hide

10. Which of the following has named best universities in the World?

  • A. Harvard University
  • B. Stanford University
  • C. Cambridge University
  • D. Oxford University

Show Answer

Answer: C & D – Oxford and Cambridge University – Explanation – On 6th September 2017, The World University Rankings 2018 was published by the Times Higher Education (THE).Oxford University and Cambridge University have topped the world rankings. IISc, Bangalore has been named the top university in India.

Hide

11. Who has been sworn as new chief of NMDC?

  • A. Baijendra Kumar
  • B. Vinod Singh
  • C. Yogesh Nanda
  • D. Murli Madhusadan

Show Answer

Answer: A – Baijendra Kumar – Explanation – Baijendra Kumar assumes charge as NMDC chief Baijendra Kumar has assumed charge as Chairman and Managing Director of NMDC Ltd announced on 6thof Sept. He is an IAS officer of 1985 batch of Chhattisgarh cadre.

Hide

12. Who has been elected as new chairman of Press Trust of India?

  • A. Mahesh Kumar Jain
  • B. Viveck Goenka
  • C. Radha Binod Barman
  • D. Syed Akbaruddin

Show Answer

Answer: B – Viveck Goenka  – Explanation – Viveck Goenka, Chairman and Managing Director of the Express Group elected as a Chairman of Press Trust of India and N. Ravi, a former Editor-in-Chief of The Hindu daily is elected as a Vice-Chairman.

Hide

13. Who will be the new joint MD and CEO of DHFL?

  • A. Anurag Singh Thakur
  • B. N. Ramachandran
  • C. Harshil Mehta
  • D. S. K. Roy

Show Answer

Answer: C – Harshil Mehta – Explanation – On 30th August 2017, DHFL, a leading housing finance company, has elevated Mr.Harshil Mehta as Joint Managing Director & CEO of the company with effect from September 2017. Prior to this elevation, Mr.Mehta was the Chief Executive Officer (CEO) of the company.

Hide

14. Recently ___________________ and Coriant ties up for industrial 5G applications.

  • A. BSNL
  • B. Airtel
  • C. IDEA
  • D. Reliance Jio

Show Answer

Answer:  A – BSNL – Explanation – On 6th September 2017, State-run Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) partnered with Coriant, a US-based packet optical and mobile routing solutions company to study and deploy 5G-based industrial internet applications for enterprise customers in New Delhi.

Hide

15. Which of the following e-commerce company opened its largest fulfillment center in Hyderabad?

  • A. Flipkart
  • B. Amazon
  • C. Snapdeal
  • D. Myntra

Show Answer

Answer: B – Amazon – Explanation – American e-commerce company Amazon opened its largest fulfillment center (FC) in the country at the GMR-led Rajiv Gandhi International Airport in Hyderabad. The new facility has a carpet area of around 4 lakh square feet, along with a storage space of close to 2.1 million cubic feet.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 10 2017

 


Do not forget to check the following topics

5 Users (1 vote)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)