Search Here

Current Affairs Quiz : September 11 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 11 2016. All the recent incidents  which  were held on Eleven September 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 11 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 11 2016

Current Affairs Quiz September 11 2016

Current Affairs Quiz : September 11 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 11 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently NASA launched ________________ space aircraft to collect samples from Bennu asteroid.



  • A. OSIRIS – REx
  • B. OSIRIS – REn
  • C. OSIRIS- REo
  • D. OSIRIS- REv

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A -OSIRIS – REx  – Explanation – The National Aeronautics and Space Administration (NASA), a US space agency has launched OSIRIS-REx spacecraft to collect samples from an asteroid 101955 Bennu and return to Earth.

[/show_more]

2. Recently ASEAN Summit 2016 was held in which country?

  • A. Fiji
  • B. Denmark
  • C. Laos
  • D. Haiti

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Laos  – Explanation – The 28th and 29th Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Summit was held in Vientiane, Laos from 6th to 8th September 2016. Prime Minister of the Lao PDR H.E. Thongloun Sisoulith was Chairperson of the summit. The theme of summit was ‘’Turning Vision into reality for a Dynamic ASEAN Community’’.

[/show_more]

3. Recently who won the crowned Miss Japan 2016?

  • A. Riyo Mori
  • B. Akiko Kojima
  • C. Priyanka Yoshikawa
  • D. Ariana Miyamoto

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Priyanka Yoshikawa – Explanation – Priyanka Yoshikawa, whose father is an Indian and mother a Japanese crowned Miss Japan furthering racial equality in the country, Yoshikawa’s tearful victory comes a year after Ariana Miyamoto faced an ugly backlash for becoming the first black woman to represent Japan.

[/show_more]

4. Recently who appointed as the next Ambassador of India to the People’s Democratic Republic of Algeria?

  • A. Satbir Singh
  • B. J Satyanarayana
  • C. O P Kohli
  • D. K. Asnani

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Satbir Singh  – Explanation – Shri Satbir Singh (IFS: 1985), presently Additional Secretary in the Ministry has been appointed as the next Ambassador of India to the People’s Democratic Republic of Algeria.

[/show_more]

5. Recently who appointed as the part time Chairman of UIDAI?

  • A. O P Kohli
  • B. J Satyanarayana
  • C. K. Asnani
  • D. Satbir Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – J Satyanarayana  – Explanation – Honourable Minister for Information Technology, Shri Ravi Shankar Prasad administered the oath of Office and Secrecy to Shri J Satyanarayana, IAS retd. (1977, AP cadre) who has been appointed part-time Chairman of the Unique Identification Authority of India (UIDAI).

[/show_more]

6. Recently Union Government launched __________________ helpline for power outages.

  • A. Urja Mitra
  • B. Ujjala Mitra
  • C. Saathi
  • D. Ham Safar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Urja Mitra  – Explanation – The Union Government has launched Urja Mitra Helpline through which customers can get information on power outages from distribution companies by dialing 14401. The helpline was launched by the Department of Telecom (DoT) of the Union Ministry of Communications and Information Technology.

[/show_more]

7. The Indian coast guard commissioned offshore patrolling vessel named ______________.

  • A. Saathi
  • B. Sarathi
  • C. Safar
  • D. Ham Safar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Sarathi – Explanation – The Indian Coast Guard (ICG) has commissioned well-equipped offshore patrolling (OPV) vessel named ‘’Sarathi’’. It was commissioned by Union Home Minister Rajnath Singh and Union Defence Minister Manohar Parrikar at Goa Shipyard Ltd (GSL) shipyard at Vasco in south Goa.

[/show_more]

8. Recently which Indian state won the best Horticulture State award 2016?

  • A. Rajasthan
  • B Punjab
  • C. Haryana
  • D. Gujarat

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Haryana  – Explanation – Haryana has won ‘’Best Horticulture State’’ award of the Indian Council of Food and Agriculture (ICEF). The award bestowed upon the state for its concerted efforts made to increase the income of the farmers in horticulture.

[/show_more]

9. Recently RBI allowed what percentage of FDI in Crompton Greaves Consumer Electricals Ltd.?

  • A. 70%
  • B. 100%
  • C. 55%
  • D. 40%

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – 100%  – Explanation – Reserve Bank has allowed foreign investors to buy up to 100 per cent in Crompton Greaves Consumer Electricals Ltd. Foreign Institutional Investors (FIIs)/Registered Foreign Portfolios Investors (RFPIs) can now invest up to 100 per cent of the paid up capital of Crompton Greaves Consumer Electricals Limited under the Portfolio Investment Scheme (PIS).

[/show_more]

10. HDFC ERGO implemented Crop Insurance scheme in which three states of India?

  • A. Assam, Madhya Pradesh & Uttrakhand
  • B. West Bengal, Bihar & Nagaland
  • C. Mizoram, Manipur & Arunachal Pradesh
  • D. Jharkhand, Uttar Pradesh & Odisha

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – Assam, Madhya Pradesh & Uttrakhand – Explanation – HDFC ERGO, a leading Private sector non-life insurer has implemented Weather Based Crop Insurance Scheme (WBCIS) in Assam, Uttarakhand and Madhya Pradesh. The company has been allotted clusters in Gujarat, Maharashtra, Madhya Pradesh, Odisha and Goa for implementation of the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY).

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: September 11 2016 

 

Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal