≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 12 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 12 2017. All the recent incidents which were held on Twelfth September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 12 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 12 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 12 2017

Current Affairs Quiz : September 12 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 12 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which Government passed the Industrial Disputes (Assam Amendment) Bill, 2017?

  • A. Assam
  • B. Manipur
  • C. Meghalaya
  • D. Mizoram

Show Answer

Answer: A – Assam – Explanation: On 7th September 2017, Assam passed the Industrial Disputes (Assam Amendment) Bill, 2017, regarding lay off of employees, in Guwahati. The law enables employers to lay off up to 300 employees without prior permission from the government.

Hide

2. Recently who inaugurate the “North East Calling” festival in New Delhi?

  • A. Rao Inderjit Singh
  • B. Thaawar Chand Gehlot
  • C. Jitendra Singh
  • D. Ramvilas Paswan

Show Answer

Answer: C – Jitendra Singh – Explanation: Minister of State in the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) Jitendra Singh inaugurate the “North East Calling” festival in New Delhi on 9th of Sept. 2017. The two-day event organised by the Ministry of DoNER under its Destination North East series for this year. The purpose of the event is to promote the art, culture, heritage, cuisine, handicrafts, business and tourism of North East India.

Hide

3. Recently which state Government leads in new tax registration under GST regime?

  • A. Assam
  • B. Gujarat
  • C. Bihar
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: D – West Bengal – Explanation: According to the reports, the national average is 23%; Bengal leads the pack with as high as 77% in new tax registration under the GST regime in India. As per the reports, about 245,000 people in the state are tax payers while the number in the country stands at around 8 million. States such as Gujarat and Maharashtra are behind West Bengal in GST registration.

Hide

4. On 8th September 2017, Union Human Resource Development Minister ____________ announced that Government would implement ‘School Chalo Abhiyan’ scheme in 2018, in New Delhi.

  • A. Suresh Prabhu
  • B. Prakash Javadekar
  • C. Ramvilas Paswan
  • D. Jagat Prakash Nadda

Show Answer

Answer: B – Prakash Javadekar – Explanation: On 8th September 2017, Union Human Resource Development Minister Mr.Prakash Javadekar announced that Government would implement ‘School Chalo Abhiyan’ scheme in 2018, in New Delhi. The ‘School Chalo Abhiyan’ scheme was announced during a seminar on Literacy Day.

Hide

5. In which State Central government allots Rs.60, 000 crore to Interlink Rivers?

  • A. Maharashtra
  • B. Gujarat
  • C. Karnataka
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: A – Maharashtra – Explanation: On 9th September 2017, Union Water Resources Minister Mr.Nitin Gadkari and Chief Minister of Maharashtra Mr.Devendra Fadnavis announced a project to link rivers in Maharashtra, in Mumbai.

Hide

6. The Centre has issued a notice, stating that all the SIM cards have to be linked to Aadhaar before which date to avoid deactivation of the phone numbers?

  • A. Feb, 2018
  • B. Jan, 2018
  • C. March, 2018
  • D. June, 2018

Show Answer

Answer: A – Feb, 2018 – Explanation: The Centre has issued a notice, stating that all the SIM cards have to be linked to Aadhaar before February 2018 to avoid deactivation of the phone numbers. It is being done to prevent criminals, fraudsters, and terrorists from using SIMs in the name of ordinary citizens.

Hide

7. Recently which country launched a project to grow crops from seawater?

  • A. Jordan
  • B. Quyet
  • C. Iraq
  • D. Afghanistan

Show Answer

Answer: A – Jordan – Explanation: On 8th September 2017, Jordan launched a project to grow crops from seawater, in Aqaba, port city of Jordan. Jordan’s King Mr.Abdullah II and Norway’s Crown Prince Mr.Haakon inaugurated the project. They have contributed a major amount of $3.7 million to the project.

Hide

8. On which date World Suicide Prevention Day is observed throughout the world?

  • A. 9th September
  • B. 10th September
  • C. 8th September
  • D. 7th September

Show Answer

Answer: B – 10th September – Explanation: On 10th September, World Suicide Prevention Day is observed throughout the world. This year’s theme is ‘Take a minute, change a life.’ This is the 15th World Suicide Prevention Day.

Hide

9. Recently which space company has launched the US Air Force’s super-secret space shuttle announced on 7th September?

  • A. Boeing
  • B. SpaceX
  • C. Virgin Galactic
  • D. Made in Space

Show Answer

Answer: B – SpaceX – Explanation: SpaceX has launched the  US Air Force’s super-secret space shuttle announced on 7th Sept. 2017 &  a technology tester capable of spending years in orbit. According to a SpaceX launch controller The Falcon has safely landed.

Hide

10. Securities and Exchange Board of India (SEBI) had imposed Rs ________ crore fine on PACL Ltd and its four directors for illegal fund mobilisation through various schemes.

  • A. Rs 2,423 crore
  • B. Rs 2, 500 crore
  • C. Rs 1, 700 crore
  • D. Rs 3, 200 crore

Show Answer

Answer: A – Rs 2, 423 crore – Explanation: Securities and Exchange Board of India (SEBI) had imposed Rs 2,423 crore fine on PACL Ltd and its four directors for illegal fund mobilisation through various schemes. PACL group, which had collected money in the name of real estate projects among other schemes, was asked by SEBI nearly three years ago to refund Rs. 49,100 crore to the investors.

Hide

11. Exide Life Insurance has announced a partnership with which Bank to offer its protection and savings products to the existing customers?

  • A. Development Credit Bank
  • B. Karur Vysya Bank
  • C. Punjab & Maharashtra Co-operative Bank
  • D. Centurion Bank

Show Answer

Answer: C – Punjab & Maharashtra Co-operative Bank – Explanation: Exide Life Insurance has announced a partnership with Punjab & Maharashtra Co-operative Bank (PMC Bank) to offer its protection and savings products to the existing customers. Exide Life Insurance works with around 50 banks. PMC Bank is a multi-State scheduled urban co-operative bank with 127 branches spread across Maharashtra, Delhi, Karnataka, Goa, Gujarat, Andhra Pradesh and Madhya Pradesh.

Hide

12. Recently which two Insurance Company gets SEBI approval for Initial Public Offering?

  • A. Max Life Insurance and IDBI Federal Life Insurance
  • B. HDFC ERGO General Insurance Company and New India Assurance
  • C. Reliance General Insurance and Aviva India
  • D. ICICI Lombard General Insurance Company and SBI Life Insurance

Show Answer

Answer: D – ICICI Lombard General Insurance Company and SBI Life Insurance – Explanation: ICICI Lombard General Insurance Company and SBI Life Insurance gets SEBI approval for Initial Public Offering. The IPO will involve 120 million secondary shares, or 12% of the insurer’s equity capital.

Hide

13. Recently who has received the prestigious Prof N R Madhava Menon Best Law Teacher Award?

  • A. Tahir Mahmood
  • B. Ram Jethmalani
  • C. Harish Salve
  • D. Kapil Sibal

Show Answer

Answer: A – Tahir Mahmood – Explanation: Tahir Mahmood has received the prestigious Prof N R Madhava Menon Best Law Teacher Award as part of the Law Teachers’ Day celebrations. The function was organised by the Society of Indian Law Firms (SILF) and Menon Institute of Legal Advocacy Training (MILAT).

Hide

14. Recently which sports association releases players handbook of ‘100 things every professional cricketer must know’?

  • A. All India Chess Federation
  • B. Board of Control for Cricket in India
  • C. All India Football Federation
  • D. Indian Hockey Federation

Show Answer

Answer: B – Board of Control for Cricket in India – Explanation: The BCCI player’s handbook is titled ‘100 things every professional cricketer must know’. BCCI-handbooki.The handbook document will be the official handbook for all the cricketers registered with the BCCI.

Hide

15. Which Country won Second South Asian Basketball, SABA, Under – 16 Championship?

  • A. India
  • B. Nepal
  • C. Bhutan
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: A – India – Explanation: On 9th September 2017, India won the Second South Asian Basketball, SABA, Under – 16 Championship, in Kathmandu, Nepal.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 12 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)