≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 15 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 15 2017. All the recent incidents which were held on Fifteenth September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 15 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 15 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 15 2017

Current Affairs Quiz : September 15 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 15 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state government decided to create one Wi-Fi zone in all 6,078-gram panchayats within two years?

  • A. Haryana
  • B. Gujarat
  • C. Punjab
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: A – Haryana – Explanation: The Haryana council of ministers on 13 September 2017 decided to create one Wi-Fi zone in all 6,078-gram panchayats within two years and provide 4G services in every village in the next three years. Under the Haryana Information Technology (IT) and Electronic System Design and Manufacturing (ESDM) Policy-2017 approved by the cabinet, the state government has promised broadband connectivity to every household and Wi-Fi zone at important public places in all towns and cities.

Hide

2. Prime Minister Narendra Modi and his Japanese counterpart Shinzo Abe jointly laid the foundation stone for the high-speed bullet train project between ___________ and __________ City.

  • A. Ahmedabad and Mumbai
  • B. Gandhinagar and Delhi
  • C. Surat and Mumbai
  • D. Somnath and Mumbai

Show Answer

Answer: A – Ahmedabad and Mumbai – Explanation: Prime Minister Narendra Modi and his Japanese counterpart Shinzo Abe jointly laid the foundation stone for the high-speed bullet train project between Ahmedabad and Mumbai. The train will cover a distance of over 500 km in around two hours. The project is expected to be completed by 2022.

Hide

3. Which day is celebrated across the country on September 14 every year?

  • A. National Teachers Day
  • B. Hindi Day
  • C. National Youth Day
  • D. Mother’s day

Show Answer

Answer: B – Hindi Day – Explanation: Hindi Day is celebrated across the country. In the year 1949, the Constituent Assembly adopted Hindi written in Devanagari script as the official language of the country. President Ram Nath Kovind will give away Rajbhasha awards for the Year 2016-17 at a function in New Delhi.

Hide

4. Recently DRDO successfully flight tested Anti Tank Guided Missile _____________.

  • A. Amogha missile
  • B. Nag Missile
  • C. Baktar Shikan
  • D. Mosquito

Show Answer

Answer: B – Nag Missile – Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully flight tested India’s indigenously developed third generation Anti Tank Guided Missile (ATGM) ‘Nag. The missile was tested in a desert in the western sector of Rajasthan on 9th Sept. 2017.

Hide

5. Recently India and Japan inked how many agreements for enhancing bilateral co-operation?

  • A. 20
  • B. 15
  • C. 25
  • D. 10

Show Answer

Answer: B – 15 – Explanation: India and Japan signed 15 agreements for enhancing bilateral cooperation in several key areas including investment promotion, civil aviation, and science and technology. The agreements were signed in the presence of Prime Minister Narendra Modi and his Japanese counterpart Shinzo Abe after 12th annual summit talks in Gandhinagar.

Hide

6. What is the name of the operation recently which was launched by union government to help Rohingya refugees in Bangladesh?

  • A. Operation Raahat
  • B. Operation Maitri
  • C. Operation Insaniyat
  • D. Operation Sukoon

Show Answer

Answer: C – Operation Insaniyat – Explanation: The Ministry of External Affairs started Operation Insaniyat to provided assistance to Bangladesh in response to the humanitarian crisis being faced by it due to the large influx of Rohingya refugees from Myanmar. Rohingya are a stateless ethnic minority (mostly Muslim) from Rakhine province of Buddhist-majority Myanmar, who are forced leave their country.

Hide

7. Which sea route made India’s effort to counter China’s OBOR?

  • A. Chennai-Vladivostok
  • B. The South Atlantic Route
  • C. Mediterranean Red-Sea Route
  • D. India via the Atlantic Ocean

Show Answer

Answer: A – Chennai-Vladivostok – Explanation: India is planning to launch major connectivity initiative, connecting Chennai with key Russian port Vladivostok via sea route with an aim to harness natural resources from Northeast Asia and Western Pacific region.

Hide

8. Who is appointed as the First UN Envoy for Oceans recently?

  • A. Bill Clinton
  • B. John Williams
  • C. Andrews Johnson
  • D. Peter Thomson

Show Answer

Answer: D – Peter Thomson – Explanation: The Secretary-General of UN Antonio Guterres has appointed the outgoing president of the General Assembly. Peter Thomson as the first special envoy for the oceans, seeking to galvanize efforts to protect the world’s seas. He played a leading role at the first-ever U.N. conference on oceans. U.N. spokesman Stephane Dujarric announced Thompson’s appointment.

Hide

9. Who is the new CMD of United India Insurance?

  • A. Dr. Prathap C. Reddy
  • B. M. Nagaraja Sarma
  • C. Mr. Rajan Raheja
  • D. Mr. Gaurang Shah

Show Answer

Answer: B – M. Nagaraja Sarma – Explanation: M. Nagaraja Sarma appointed the chairman-cum-managing director (CMD) of the United India Insurance Co. Ltd.  He is at present the general manager of Oriental Insurance Co. Ltd.

Hide

10. Recently which port awarded as the “Container Terminal of the Year” Award 2017?

  • A. Kandla Port
  • B. Paradip Port
  • C. Tuticorin Port
  • D. Jawaharlal Nehru Port Container Terminal (JNPCT)

Show Answer

Answer: D – Jawaharlal Nehru Port Container Terminal (JNPCT) – Explanation: Jawaharlal Nehru Port Container Terminal (JNPCT) was awarded “Container Terminal of the Year” Award, in Mumbai. This is the 10th edition of the Gateway Awards. The award was received by Mr.Neeraj Bansal, Deputy Chairman of JNPCT.

Hide

11. Recently who was honored with Krishi Pragati Award 2017 by NCDEX?

  • A. Shri Naresh Iyer
  • B. Shri Raghunandan
  • C. Shri Rajesh Sharma
  • D. Shri Prakash Sing Gokhle

Show Answer

Answer: B – Shri Raghunandan – Explanation: Raghunandan Industries Private Limited was awarded Krishi Pragati Award 2017, by National Commodity & Derivatives Exchange Limited (NCDEX), in New Delhi. This awarded to appreciate the outstanding contribution made by Raghunandan Industries in the area of Agricultural Commodities.

Hide

12. How many years of Venice Film Festival Awards 2017 held recently?

  • A. 74th
  • B. 75th
  • C. 80th
  • D. 70th

Show Answer

Answer: A – 74th  – Explanation: The 74th annual Venice International Film Festival was held from 30 August to 9 September 2017. The most important award is the Golden Lion at the Venice Biennale and considered one of the most prestigious film awards, like the Golden Palm in Cannes and the Golden Bear of Berlin.

Hide

13. SK Telecom of Korea and which telecom company has announced a strategic partnership to build advanced telecom network in India?

  • A. Reliance Communications
  • B. Telenor India
  • C. Bharti Airtel
  • D. Tata DoCoMo

Show Answer

Answer: C – Bharti Airtel – Explanation: Telecom services provider Bharti Airtel and SK Telecom of Korea have announced a strategic partnership under which Airtel will leverage the latter’s expertise to build advanced telecom network in India. It is Korea’s largest telecommunications company with more than 29 million mobile subscribers, which accounts for around 50 percent of the total market.

Hide

14. Which Country Signs Deal to Buy Russian S-400 Missile Systems?

  • A. Turkey
  • B. Australia
  • C. England
  • D. South America

Show Answer

Answer:  A – Turkey – Explanation: Turkey signed a deal with Russia to buy S-400 missile defence systems in its first major weapons purchase from Moscow, according to the President of Turkey Recep Tayyip Erdogan.

Hide

15. Recently which state awarded to rights to host the 36th National Games in India?

  • A. Manipur
  • B. Goa
  • C. Mizoram
  • D. Sikkim

Show Answer

Answer: B – Goa – Explanation: The Indian Olympic Association (IOA) on 13th September 2017 formally awarded to Goa the rights to host the 36th National Games, the coastal state’s Sports Minister Manohar Ajgaonkar said. Ajgaonkar said that IOA Secretary General Rajeev Mehta, in a letter to Chief Minister Manohar Parrikar on Wednesday, had formally conferred the rights to the state to host the sporting event in November this year.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 15 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)